Teknolojinindev adımlarla ilerleyip, hayatın her aşamasında yanı başımızda yer almasının sonucu olarak bizleri esareti altına alan ambalajlı ürünlerin hangi şartlarda üretildiğini, saklandığını ve nakledildiğini ne yazıkki tüketici olarak bizler bil
Belki üretim yerlerinde denetleniyor ama toptancıların depoları ne durumda bilmiyoruz. İşte en hafif şekliyle bu soruları cevaplandırmak bile bu konun bir sorun olark orta yerde durduğunun bir göstergesi iken bizler ne yazıkki bu ürünleri hayatımızdan çıkartamıyoruz...
Çok zaman hayati tehlike arz edecek şekilde hayatımızı istila eden bu ürünlerle ilgili olarak bilgisine başvuduğumuz Erciyes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. İskender Gün haber ekibimize yaptığı değerlendirmede bir çok çarpıklığın altını çizip doğruları dile getirdi...
Günlük yaşamımızın her alanında olan ambalajlı ürünler, hayatımızın daha da derinlerine giriyor gün geçtikçe. Ürünlerin uzun süre muhafaza edilmesi için çeşitli koruyucu maddeler kullanıyor ama bu maddeler depolarda saklanan ürünleri farelerden ve haşaratlardan nasıl koruyor?
Ya güneş ışığında günlerce bekleyen plastik şişelerdeki sular? İnsanın en temel ihtiyacı olan su, bu hali ile ne kadar sağlıklı ?
Bunların cevaplarını Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Gün’e sorduk;
Doç.Dr. İskender Gün sorularımıza cevaben yaptığı açıklamada ‘’Ambalajlı ürün deyince 4 tür ambalajlı üründen söz etmek mümkün ki her birinin kendilerine göre tehlikeleri oluyor elbette. Bunlardan en yaygın olanı plastik ambalajlar, en fazla kullanılanı da bu zaten, özellikle güneş altında bekletilirse bu tür ambalajlı ürünler, su başta olmak üzere, plastik içerisindeki bazı maddelerin suya geçmesi ve sonrasında kansere kadar giden ciddi sağlık sorunlarına sebep olma ihtimali var, bu açıdan su gibi plastik ambalajlı gıda maddelerinin doğrudan güneş ışığı ile temas etmemesi gerekiyor. ‘’diye konuştu...
"Cam sağlıktır diye söyleniyor ama cam da aslında o kadar da masum bir ürün değiL" diyen Doç.Dr. Gün "Cam yapımında kullanılan kurşun vücuttan çok zor atılıyor. Camdan gıdaya geçebilecek kurşun insanda kurşun zehirlenmesine yol açabilir" değerlendirmesinin ardından sözlerini şöyle sürdürdü... ‘’ İkinci olarak bu ambalajlı maddelerden cam ambalajlı olanlar var, özellikle halkımız hatırlayacaktır, zaman zaman gündeme gelir en sağlıklı ambalajdır diye, doğru sağlıklı ama orada da bazı tehlikeler var, özellikle camın yapımı sırasında ya da şişenin yapımında yer alan kurşun vb. gibi bazı maddelerin yer alma ihtimali var, bunların daha sonrasında cam ambalajda saklanan gıda maddesine geçmesi ve kişinin vücuduna girme ihtimali var. Tabi kurşun girip hemen kurşun zehirlenmesi mümkün değil ama bu tür maddeler vücutta birikebilen ve zaman içerisinde olumsuz etki gösteren maddeler, bu açıdan bunların cam ambalajda bu tür tehlikeleri olabilir. ‘