Tarih: 24.09.2018 15:56

ALADAĞLAR´DA

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri´nin Yahyalı ilçesi sınırlarındaki Aladağlar´da, yaklaşık 2 bin 800 metre yükseklikte dev bir kaya bloğunun altında buzul mağarası bulundu.

Bir kurtarma çalışması için gittikleri Aladağlar´da, iki vadinin hemen yanıbaşında yükselen 600 metre yüksekliğindeki kaya bloğunun hemen altında karşılaştıkları buzul mağarasının kendilerini şaşırttığını söyleyen usta dağcı ve AKUT gönüllüsü Hamza Aktaş, ´´Aladağlar´ın Hacer Ormanı boğazı başlangıcı sayılacak bölgede İki vadi arasında olduğu için güneş ışığının ulaşamadığı , kaya bloğunun hemen altındaki mağaradaki buzul tabakası gerçekten çok ilginç. Yaz- kış erimeyen buzul mağara, görebildiğimiz kadarıyla yaklaşık 300 metre uzunluğunda. Mağaranın varlığını bölgedeki çobanlar bildiklerini süylüyor. Biz de kurtarma çalışması sonucu gördüğümüz buzul mağarayı Türkiye Dağcılık Federasyonu´na rapor ettik. Onların da çabasıyla bilim adamları için ilginç bir araştırma olacağını sanıyoruz´´ dedi.

Aladağlar Milli Parkı, Kayseri- Niğde- Adana il sınırında yer alıyor. Aladağlar´da biriken kar suları, Yahyalı ilçesi Kapuzbaşı mevkiinde dev kaya kütlelerinden fışkırarak, 75 metre ile dünyanın en yüksekten dökülen 2. şelasesi olan Kapuzbaşı takım şelaleleriyle Zamantı Irmağı´na dökülüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —