Tarih: 05.10.2011 09:18

AFYONKARAHiSAR iLE KAYSERi ARASINDAKi SUCUK TARTIŞMASI TEKRAR ALEVLENDi

Facebook Twitter Linked-in

Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, basın toplantısı düzenleyerek, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci’nin sucuk ko­nusundaki sataşmasına cevap verdi. Kilci, iki gün önce, “Af­yonkarahisarlılar Kayseri’nin sucuk ve pastırmasının takli­dini yapmıştır. Afyon pastır­ma ve sucuk yapamadı. Lezze­ti noktasında sorun yaşadılar. Sucukta tam anlamıyla lezzet sağlanamadı. O nedenle yen­miyor.” demişti.

 

Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, Kilcini’nin sözlerini, ‘talihsiz bir konuşma’ ola­rak değerlendirdi. Afyonkarahisar’da günlük 50 ton su­cuk üretim yapıl­dığını, lezzeti, tat, müşteri memnuni­yeti ve baharat ka­rışımı olarak tercih edilenin de Afyon Sucuğu olduğunu ile­ri süren Yörük, şunları söyle­di:

 

“Kayseri Mantısı’nın kalite­sini kabul ediyoruz. Bu konu­da Kayseri, Türkiye değil dün­ya birincisi de olabilir. Ama sucuk deyince akla yıllardır Türkiye’de değil tüm dünyada tadıyla, baharat karışımıyla, müşteri memnuniyeti ile rek­lamsız ilk akla Afyonkarahisar gelir. Afyonkarahisar, sucuğu taklit etmez fakat edilmeye ça­lışılmaktadır. Türkiye’de su­cuk ve pastırma üreten yer­ler Afyonkarahisar ve Kayse­ri ile sınırlı değildir ki Kayseri pazarın yüzde 60’ına sahip ol­sun. Ancak, Türkiye’de 81 ilin 81 inde de sucuk ve pastır­ma üretilmektedir. Fakat lez­zet, tat, müşteri memnuniyeti ve baharat karışımı olarak ter­cih edilen Afyonkarahisar su­cuğudur.”

 

Türkiye’de büyük baş hay­van kesimi sıralamasında bi­rinci olan Afyonkarahisar’ın ülkenin ‘et başkenti’ olduğu­nu öne süren Yörük, sucuk ve pastırma yapımında son dere­ce modern entegre fabrikala­rının her geçen gün sayısının artmasının sucuk ve pastır­ma pazarının çok eskilerden kalan Kayseri merkezi imajını yıktığını kaydetti.

 

MALZEMELER AFYONKARAHİSAR’A ÖZGÜ

 

Sucuk ve pastırma yapımında kullanılan katkı malzemeleri­nin Afyonkarahisar’a özgü ol­duğuna dikkat çeken Yörük, şöyle konuştu:

 

“Baharatın ayarı ve ölçüsü Kayseri sucuk ve pastırması ile kıyaslanamayacak derecede mükemmeldir. İnsanlara ver­miş olduğu damak zevki gün­lük üretimin 50 tonu geçme­sinden de bellidir. Sadece Af­yonkarahisarın günlük 50 ton sucuk üretimi yapması duru­munda nasıl oluyor da Kayseri diğer illerdeki üretimi hiçe sa­yarak sucuk ve pastırma paza­rının yüzde 60’ına sahip olu­yor. Bu akla ve mantığa uygun değildir. Amaç kendi ürünleri­ni pazarlama reklamı ise bunu diğer üretim yapan illerin hak­larını gasp edip inkar yoluna gidilmesi hakkaniyet ölçüleri ile bağdaşamayacak kadar va­him bir açıklamadır.”

 

İkbal, Cumhuriyet, Ahmet İpek, Dan-et gibi pek çok fir­manın hijyen şartları mükem­mel olan tesisleri ile şehirle­rinde kurulu olduğuna dikkat çekti.

 

“AFYON SUCUĞU

 

KAYSERİSUCUĞUNUN

 

LEZZETİNDE DEĞİLDİR”

 

Kayseri Ticaret Odası Başka­nı Hasan Ali Kilci’nin Başnış­manı Murat Yerlikhan da iki il arasında sucuk ve pastır­ma konusunda bir rekabet ol­duğunun yıllardır bilindiğini söyledi. Yerlikhan, oda başka­nı Hasan Ali Kilci’nin iki ilin sucukları arasındaki lezzettin farklılığını vurgulamaya çalış­tığını ifade ederek, şunları dile getirdi:

 

“Buradan şunu söylemek istiyoruz; Biz sucuğumuzu ge­leneksel yöntemler ve ona ya­kın tekniklerle üretiyoruz. Bu nedenle bizim damak lezzeti­miz diğerlerine göre farklıdır. Bu bir damak tadıdır. 18. yüz­yıldan bu yana Kayseri sucu­ğunun lezzeti değişmemiştir. Kayseri sucuğunun coğrafi işa­reti bizdedir. Kayseri sucuğu imal etmek isteyenler bizden izin almak zorundadır. Kaldı ki Afyon sucuğu da tescillidir. Ancak, Afyon sucuğu Kayse­ri sucuğunun lezzetinde değil­dir. Kayseri sucuğunun lezzeti geleneksel sucuğun lezzetinin aynısıdır.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —