82 MODEL DOĞAN GÖRÜNÜMLÜ ŞAHİN

82 MODEL DOĞAN GÖRÜNÜMLÜ ŞAHİN

“ANAYASALAR DEĞiŞMEZ iLAHi METiNLER DEĞiL” POLIS Meslek Yüksek Okulu’nun 2011-2012 Eğitim ve Öğretim döne¬minin açılışında ilk ders ‘Anayasa, İnsan Hakla¬rı ve Polis’ oldu. İlk dersi veren Erciyes Üniversite¬si (ERÜ) Hukuk

1982 Anayasası’nın yapılan referandum son­rasında birçok madde­sinin değiştirildiğini ve bu değişikliklerin günü­müzde fark edildiğini söyleyen Prof. Dr. Kayar, TBMM’nin açılması ile birlikte Anayasa’nın bü­tünü ile değiştirilmesinin gündeme geldiğini hatır­lattı. Anayasaların değiş­tirilebileceğinin altını çi­zen Prof. Dr. Kayar, “Ana­yasalar pozitif hukuk metnidir. Anayasalar de­ğiştirilemez ilahi metin­ler değildir” diyerek, ana­yasaların sıradan kanun­lara göre çok daha fazla kişinin katılımıyla yapıl­dığını bildirdi. Prof. Dr. Kayar, bu nedenle ana­yasaların sosyal uzlaş­ma kanunu olarak kabul edildiğini ifade etti.Deği­şen şartlar, sosyal olaylar ve geçen yıllar sonrasın­da anayasanın fonksiyo­nunu layıkıyla yerine ge­tirmediği düşünüldüğü takdirde değiştirilebilece­ğini anlatan Prof. Dr. Ka­yar, “82 Anayasası da de­ğiştirilebilir. Değiştirilme ilkelerine en fazla hat­ta daha çok uyan anaya­sa 82 Anayasası’dır. Çün­kü yürürlüğü girdiği an­dan itibaren tartışılan bir anayasadır” diye konuş­tu.1982 Anayasası’nın gerçekleşen bir ihtilal sonrasında oluşturuldu­ğunu anlatan Prof. Dr. Kayar, “İhtilal sonrasın­da generallerden oluşan bir konseyin seçtiği kişi­lerden meclis oluşturul­du. Bu meclis halk tara­fından seçilmedi. Anaya­sayı bu meclis oluşturdu. Sonra sosyal uzlaşmayı sağlamak için anayasa­yı referanduma sundular. Bu anayasa yüzde 92 ile referandumdan geçti.

 

Referandum öncesin­de ‘Evet’ propagandasına izin veriliyordu. ‘Hayır’ propagandasının iması bile çok sert bir şekilde cezalandırılıyordu. O dö­nemde İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar için ‘Mavi Mavi Masmavi’ şarkısını yazdı. Bir gazeteci de bu şarkıyı uyarlayarak ‘Ha­yır’ propagandası yap­tı. Gazete 1.5 yıl kapatıl­dı. Çünkü referandumda ‘Hayır’ oyunun rengi ma­viydi. Bu şartlar altında yapılan bir anayasayı tar­tışıyoruz. Meşrutiyet so­runları nedeniyle bu ana­yasa değiştirilmeli. Bu anayasa günümüze uyar­lanmaya çalışılmıştır. An­cak yine de demokrat ol­mayan ruhu sürmüştür. Yapılan 16 değişiklik ile Şahin görünümlü Doğan araba şekline dönüştü­rülmüştür” diye konuştu.

 

Anayasa’nın değiştirilme­si taraftarı olduğunu söy­leyen Prof. Dr. İsmail Ka­yar, bunun uzlaşma için­de yapılması gerektiği­nin altını çizerek, “Ancak mecliste yapılacak olan görüşmelerde bazı siyasi partilerin uzlaşma dışın­da kalacağını düşünüyo­rum” dedi. (İHA)

 

 



“19 Mayıs milletimiz ve ülkemiz için gelecek adına atılan tarihi bir adımdır”
“Gençlik Yürüyüşü” Etkinliği gerçekleştirdi
Özel çocuklara "QR kodlu" koruma
"Güçlü Türkiye gençlerimizle gücüne güç katacak"
Başkan Yalçın: “19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli köşe taşlarından biridir”
Kayseri Üniversitesi 6 yaşında
Başkan Özdoğan: “Hacılar’da mozzarella peyniri üretilecek”
Başkan Yalçın’ın tarihi adımı ses getirdi
"Müzelerimiz 18 Mayıs'ta ücretsiz gezilebilecek"
Başkan Çolakbayrakdar’dan KOCAFEST'e davet
Melikgazi Belediyesi’nden nitelikli kurban pazar yerleri
“Eğitimlerle vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunuyoruz”
Başkan Büyükkılıç'a "SGK Haftası" ziyareti
Ulaşım AŞ'den yerli üretim ile yüzde 83'lük tasarruf
Büyükkılıç, İl Emniyet Müdürü Aydın’ı ağırladı