Tarih: 04.10.2011 12:15

82 MODEL DOĞAN GÖRÜNÜMLÜ ŞAHİN

Facebook Twitter Linked-in

1982 Anayasası’nın yapılan referandum son­rasında birçok madde­sinin değiştirildiğini ve bu değişikliklerin günü­müzde fark edildiğini söyleyen Prof. Dr. Kayar, TBMM’nin açılması ile birlikte Anayasa’nın bü­tünü ile değiştirilmesinin gündeme geldiğini hatır­lattı. Anayasaların değiş­tirilebileceğinin altını çi­zen Prof. Dr. Kayar, “Ana­yasalar pozitif hukuk metnidir. Anayasalar de­ğiştirilemez ilahi metin­ler değildir” diyerek, ana­yasaların sıradan kanun­lara göre çok daha fazla kişinin katılımıyla yapıl­dığını bildirdi. Prof. Dr. Kayar, bu nedenle ana­yasaların sosyal uzlaş­ma kanunu olarak kabul edildiğini ifade etti.Deği­şen şartlar, sosyal olaylar ve geçen yıllar sonrasın­da anayasanın fonksiyo­nunu layıkıyla yerine ge­tirmediği düşünüldüğü takdirde değiştirilebilece­ğini anlatan Prof. Dr. Ka­yar, “82 Anayasası da de­ğiştirilebilir. Değiştirilme ilkelerine en fazla hat­ta daha çok uyan anaya­sa 82 Anayasası’dır. Çün­kü yürürlüğü girdiği an­dan itibaren tartışılan bir anayasadır” diye konuş­tu.1982 Anayasası’nın gerçekleşen bir ihtilal sonrasında oluşturuldu­ğunu anlatan Prof. Dr. Kayar, “İhtilal sonrasın­da generallerden oluşan bir konseyin seçtiği kişi­lerden meclis oluşturul­du. Bu meclis halk tara­fından seçilmedi. Anaya­sayı bu meclis oluşturdu. Sonra sosyal uzlaşmayı sağlamak için anayasa­yı referanduma sundular. Bu anayasa yüzde 92 ile referandumdan geçti.

 

Referandum öncesin­de ‘Evet’ propagandasına izin veriliyordu. ‘Hayır’ propagandasının iması bile çok sert bir şekilde cezalandırılıyordu. O dö­nemde İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar için ‘Mavi Mavi Masmavi’ şarkısını yazdı. Bir gazeteci de bu şarkıyı uyarlayarak ‘Ha­yır’ propagandası yap­tı. Gazete 1.5 yıl kapatıl­dı. Çünkü referandumda ‘Hayır’ oyunun rengi ma­viydi. Bu şartlar altında yapılan bir anayasayı tar­tışıyoruz. Meşrutiyet so­runları nedeniyle bu ana­yasa değiştirilmeli. Bu anayasa günümüze uyar­lanmaya çalışılmıştır. An­cak yine de demokrat ol­mayan ruhu sürmüştür. Yapılan 16 değişiklik ile Şahin görünümlü Doğan araba şekline dönüştü­rülmüştür” diye konuştu.

 

Anayasa’nın değiştirilme­si taraftarı olduğunu söy­leyen Prof. Dr. İsmail Ka­yar, bunun uzlaşma için­de yapılması gerektiği­nin altını çizerek, “Ancak mecliste yapılacak olan görüşmelerde bazı siyasi partilerin uzlaşma dışın­da kalacağını düşünüyo­rum” dedi. (İHA)

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —