Tarih: 03.08.2018 17:34

300 YILLIK KETHÜDAZADE HACI AHMET EFENDİ ATASOYLAR KONAĞI

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri´nin Talas ilçesinde bulunan ve yaklaşık 300 yılık olan Kethüdazade Hacı Ahmet Efendi Atasoylar Konağı´ndaki restorasyon çalışmalarında 5 yıl sonra sona yaklaşıldı.

Talas ilçesine bağlı Harman Mahallesi´nde bulunan konakla ilgili olarak bilgi veren 75 yaşındaki İsmet Atasoy, "Konağın 4. nesil sahiplerindenim. Konak dedem Hacı Ahmet Efendi´nin babası Osman Efendi tarafından inşa edildi. 17. yüzyıl sonları 18. yüzyıl başlarında aşağı yukarı 300 yılı aşkındır ayakta" dedi.

restorasyon çalışmalarının 5 yıl önce başladığını açıklayan ismet Atasoy, "Burayı 5 yıl önce Kültür Bakanlığı ile birlikte, Kültür Bakanlığı´nın mimarları nezaretinde restore etmeye başladık. Restorasyonun sonu geldi. Zaman zaman ?neden 5 yıl sürdü?´ diye sorular soruluyor. Çünkü burada kışın çalışmak zor oluyor. Restorasyon hava soğuk olduğu için yapılamıyor. O nedenle zaman biraz uzadı. Yıkılma aşamasındaydı ama müdahaleyle konağı ayağa kaldırdık" diye konuştu.

Atasoy, "Kültür Bakanlığı´nın tahsis etmiş olduğu 50 bin TL hibe ve 13 bin 500 TL proje bedeli verildi. 250 bin TL´ye yakın da bizim şahsi harcamamız oldu. Para bizim için çok önemli değil. Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti´nin bir kültür varlığını ayağa kaldırdık. Bizden sonra gelecek olan nesillere bu kültür varlığını aktardık. Buranın bizim aileye kalması ikinci planda kalır. Türkiye Cumhuriyeti´nin bir kültür varlığıdır burası onun için gözümüz gibi baktık" ifadesinde bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —