Tarih: 25.04.2012 12:23

11 MİLYON ÇALIŞAN ‘ŞEMSİYE ‘ ALTINA GİRİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Çalışma Bakanlığı'nın 11 milyon çalışana iş güvenliği zırhı getiren tasarısı heyecan yarattı. Uzmanlar tasarının yılda bin 500 can kaybının yaşandığı kazaları sıfırlamak için büyük şans olduğunu belirtti. Birincisi ve en çok tartışma koparanı olan Toplu İş İlişkileri Tasarısı, komisyonlardan geçti ve Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

Diğeri ise yılda bin 500 işçinin öldüğü iş kazalarını ve hastalıklarını olmadan önlemeyi hedefleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa tasarısı.

Komisyonlarda görüşülen bu tasarı toplumun tüm kesimleri tarafından kabul gören devrim niteliğinde bir bir çalışma. Tasarının en önemli özelliği ‘önleyici risk analizi'ni temel kural olarak getirmiş olması.

İş kazalarının yüzde 98'ini, iş hastalıklarının ise yüzde 100'ünü önlemek gibi iddialı hedefle yola çıkan tasarının devrim gibi olmasının ana nedeni ise tüm çalışanların kapsam altına alınıyor olması.

Yani 11 milyon çalışan bu yasayla iş güvenliği kapsamına alınacak. Mevcut yasada maden, tersane ve fabrika gibi yerlerde çalışanlar kapsamdaydı.

Tasarıdan sonra berberden- otel çalışanına  riski yüksek işletmelerdeki çalışanlar ve kamu çalışanları da kapsama alınacak. Diğer önemli madde ise işyeri hekimi düzenlemesinde olacak.

Buna göre 50 işçi ve üzeri çalıştıranlar işyeri hekimi istihdam edecek kuralının tarihe karışacak olması.

Uyarı ‘testi kırılmadan' gelecek

İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı, Türkiye'deki tüm çalışanları koruma şemsiyesi altına alacak. Yıllardır çıkarılması beklenen ancak bir türlü gündeme bile gelmeyen yasa AK Parti Hükümeti döneminde ele alındı ve toplumun tüm kesimlerini tatmin edecek bir yapıya getirildi.

Komisyonlarda görüşülen tasarı, iş güvenliği kapsamında olmayan devlet memuru ve ofis personelini de kapsama alıyor. Yasanın en önemli özelliği ise önleyici tedbirlerin alınmasının önünü açmak olacak. Yani yasa bir anlamda daha ‘testi kırılmadan' uyarının yapılmasını ve önlemin alınmasını sağlayacak.

YORGUNLUKLA SAVAŞMANIN YOLLARI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —