Tarih: 05.10.2011 09:44

10 NUMARA YAĞA CEZA

Facebook Twitter Linked-in

Ruhsatsız alanlarda madeni yağ satışına da kesinlikle izin veril­meyecek. Son yıllarda hızla artan petrol fiyatları, araç sahiplerini motorine göre daha ucuz olan 10 numara yağ kullanımına yöneltti. Akaryakıtçılara göre kaçakçılık­ta 10 numara yağ şemsiye görevi görüyor. Ayrıca son aylarda yaşa­nan bazı ölümlü trafik kazaları­na 10 numara yağın sebep oldu­ğu iddiaları, can güvenliği konu­sunu gündeme taşıdı. Maliye’nin madeni yağlara yönelik yaptığı ÖTV düzenlemesi, sorunun çözü­mü için önemli bir adım olarak görülüyor. 10 numara yağın ver­gisi 3,5 kat artırılmıştı.

 

Bununla birlikte sektör, denetim­lerin sıkılaştırılmasını istiyordu. Sorunu kökten çözmek için 10 numara yağın yoğun tüketildiği otobüs ve kamyonlar yakın taki­be alınıyor. Çevre, Enerji ve Mali­ye bakanlıkları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yet­kilileri, konuyu Ankara’da masa­ya yatırdı. Çözüm olarak öne çı­kan, 10 numara yağa karşı dene­timlerin artırılması oldu. Buna göre EPDK, “Madeni Yağların Am­balajlanması ve Piyasaya Sunu­mu Tebliği” kapsamında made­ni yağların ruhsatlı yerlerde satı­lıp satılmadığını kontrol edecek. Ruhsatsız ve tebliğle belirlenen kriterlere aykırı ambalajlarda madeni yağ satışlarına izin veril­meyecek. Çevre ve Şehircilik Ba­kanlığı ise araçlara emisyon (kar­bondioksit salınımı) denetimi ya­pacak.

 

Denetimlerde emisyon sınırlarına uymayan araçlara Çevre Kanunu kapsamında bin 400 liraya kadar para cezası kesilecek. Bakanlık ve EPDK kaynakları, denetimle­rin artırılmasıyla sorunun önem­li oranda çözüleceği görüşün­de. Yetkililere göre cezaların yük­sekliği önemli bir caydırıcı un­sur olacak. Ayrıca EPDK da Ma­deni Yağların Ambalajlanması ve Piyasaya Sunumu Hakkında Teb­liğ kapsamında madeni yağ satış­larının yapıldığı yerleri denetleye­cek ve ruhsatsız alanlarda satış­lara izin verilmeyecek.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —