Tarih: 13.02.2026 14:18

Kayseri’de bir dönem sahurun simgesiydi: Çalar saatler neden rafa kalktı?

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri'de, teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte Ramazan ayında çalar saatlere olan talep belirgin şekilde azaldı. Bir dönem sahur ve iftarın vazgeçilmezi olan kurmalı çalar saatler, yerini cep telefonu alarmlarına bıraktı. Saat ustaları, özellikle Ramazan öncesi yoğunluk yaşanan günlerin artık geride kaldığını belirtiyor. Yaklaşık 40 yıla yaklaşan mesleki tecrübesiyle saatçilik yapan Cengiz Benlioğlu, dijitalleşmenin sektör üzerindeki etkisine dikkat çekti. Mesleğe çocuk yaşta başladığını belirten Benlioğlu, "Çocukluktan beri bu işin içindeyim. Baba mesleği diyebilirim. Ağabeyimden öğrendim, o bana baba yarısıdır. Eskiden teknoloji bu kadar yaygın değildi. İnsanlar sahura ve iftara çalar saatle uyanırlardı" dedi.

RAMAZAN ÖNCESİ YOĞUNLUK TARİHE KARIŞTI

Geçmişte Ramazan'dan haftalar önce çalar saat tamiri için yoğunluk yaşandığını anlatan Benlioğlu, "Özellikle kurmalı saatler çok yaygındı. Ramazan'dan 15 gün önce eski saatlerini tamir için getirirlerdi. Hepsini sıraya alır, Ramazan'a hazır ederdik. Bir Ramazan boyunca neredeyse hiç durmadan çalar saat satardık. Ancak teknolojiye yenik düştük. Artık telefonlarla uyanılıyor" ifadelerini kullandı.

"AKILLI SAATLERDE ŞARJ KISA SÜREDE BİTİYOR"

Akıllı saatlerin yaygınlaşmasına rağmen klasik kol saatlerinin tercih edilmeye devam ettiğini söyleyen Benlioğlu, şarj süresinin önemli bir dezavantaj olduğunu vurguladı. "Akıllı saat de satıyoruz ancak bir saatin öncelikle saat özelliğinin güçlü olması gerekir. Akıllı saatlerde şarj kısa sürede bitiyor. Oysa klasik bir kol saatine takılan pil bir yıl boyunca kullanılabiliyor" diye konuştu.

Çalar saat fiyatlarının 250-300 TL bandından başladığını belirten Benlioğlu, daha büyük ve uzun ömürlü modellerde fiyatların yükseldiğini ifade etti. Kol saatlerinin ise 500 TL'den başlayıp 50 bin hatta 100 bin TL'ye kadar çıktığını aktardı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —