Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren yeni bir borç düzenlemesi iddiası Ankara kulislerini hareketlendirdi. Bankalara kredi ve kredi kartı borcu bulunan emekliler için hazırlık aşamasında olduğu öne sürülen çalışma, mevcut borç sistemini kökten değiştirecek başlıklar içeriyor.
Kulis bilgilerine göre masadaki düzenlemenin temel hedefi, emeklilerin yıllardır katlanarak artan faiz yükünden kurtarılması ve yeniden bankacılık sistemine dâhil edilmesi. Bu kapsamda borçların anaparasının korunması, buna karşılık birikmiş gecikme ve temerrüt faizlerinin tamamen ya da büyük ölçüde silinmesi planlanıyor.
Peşin ödeyene faizsiz kapatma iddiası
Düzenlemede en dikkat çeken başlıklardan biri, borcunu tek seferde kapatabilecek emeklilere yönelik seçenek oldu. İddiaya göre peşin ödeme yapmak isteyenlerden yalnızca anapara tahsil edilecek, faiz kalemleri devre dışı bırakılacak.
36–48 ay taksit, maaşı aşmayan ödeme
Borcu peşin kapatamayacak durumda olan emekliler için ise uzun vadeli bir yol haritası çiziliyor. Planlanan modele göre borçların 36 ila 48 ay arasında taksitlendirileceği, uygulanacak faiz oranının ise düşük ya da sembolik düzeyde tutulacağı ifade ediliyor. Aylık taksitlerin emekli maaşını aşmaması temel kriter olarak öne çıkıyor.
Sicil affı masada
Düzenlemenin bir diğer kritik başlığı ise sicil affı. Yapılandırmaya giren ya da borcunu kapatan emeklilerin, Kredi Kayıt Bürosu ve bankalar nezdindeki olumsuz kayıtlarının temizlenmesi de masadaki seçenekler arasında yer alıyor. Bu adımla birlikte kara listede bulunan emeklilerin yeniden kredi, kart ve bankacılık hizmetlerine erişebilmesinin önü açılabilir.
İlk etapta uygulamanın kamu bankaları üzerinden başlatılmasının planlandığı, ilerleyen süreçte özel bankaların da kapsama alınabileceği konuşuluyor.
Resmî bir açıklama henüz yapılmazken, hayata geçmesi durumunda bu düzenlemenin borç nedeniyle yıllardır finansal sistemin dışında kalan milyonlarca emekli için yeni bir başlangıç anlamına geleceği değerlendiriliyor.