Tarih: 21.08.2025 12:49

Bugün ne pişirsem?

Facebook Twitter Linked-in

Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.

İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız? 

 

Tutmaç Çorbası İçin Malzemeler

Terbiyesi için:

Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Tencereye 5-6 su bardağı su koyularak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine tuz, haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek ve erişteler eklenir. Erişteler pişene kadar çorba kaynatılır.
  2. Önemli not: Yeşil mercimekleri haşlarken iyice eritmeyin. Çorba içerisinde de kaynayacağı için haşlarken birazcık diri bırakın. (Fotoğraf da görüldüğü gibi)
  3. Ayrı bir yerde terbiye malzemeleri çırpılır.
  4. Çorbanın suyundan yavaşça eklenerek terbiye ılıklaştırılır.
  5. Erişteler pişince çorbanın içine karıştırılarak eklenir. 2-3 dk karıştırmaya devam edilir. Kaynayınca altı kısılır.
  6. Ayrı bir tavada yemeklik doğranmış soğan sıvı yağ da kavrulur. Soğanlar iyice karamelize olmalı. Ardından nane eklenir. Ve bu karışımda kaynamakta olan çorbaya eklenir.
  7. 8-10 dk. daha kaynadıktan sonra çorbanın altı kapatılır.

Kıymalı Biber Dolması İçin Malzemeler

İç harcı için;

Dolmaların ağız kısmını kapatmak için;

Sosu için;

Üzerine;

Kıymalı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

  1. Biberlerin kapakları çıkartılarak içleri boşaltılır. Yıkanır ve suyu süzülmesi için süzgece alınır.
  2. İç harcı için tencereye sıvı yağ alınarak küçük küçük doğranmış soğan hafif kavrulur.
  3. Üzerine kıyma ilave edilerek suyunu salıp rengi dönene kadar kavrulmaya devam edilir.
  4. Kabuklarını soyduğumuz küçük doğradığımız domatesler eklenir ve 3-4 dakika domatesler suyunu çekene kadar kavrulur.
  5. Salça, pul biber, karabiber, tuz ilave edilerek karıştırılır.
  6. Son olarak yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ile kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. İç harcını ben pişirerek yapıyorum, dilerseniz çiğden tüm malzemeleri karıştırarak da yapabilirsiniz.
  7. Hazır olan iç harcı ile biberlerin içlerini bir kaşık yardımı ile doldurularak üzerlerine domates ile kapak yapılır ve tencereye dizilir. Bu aşamada biberlerin üzerinde bir miktar boşluk bırakmalısınız.
  8. Sos için salça sıcak su ile çözdürülür. Dolmaların üzerlerinden gezdirerek tencereye dökülür.
  9. Dolmaların yarısını geçecek kadar tekrar sıcak su ilave edilerek kapağı kapatılır ve orta ateşteki ocağa alınır.
  10. Biberler ve pirinçler pişene kadar pişirilir. Ben 45 dakika pişirdim. Siz kontrollü pişirebilirsiniz.

Gelin Pastası İçin Malzemeler

Keki için;

Keki ıslatmak için;

Muhallebisi İçin;

Üzeri için;

Gelin Pastası Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle keki hazırlayın. Bunun için öncelikle yumurta ve şekeri uygun bir kapta beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
  2. Ardından üzerine un, kabartma tozu ve  vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.
  3. 27×40 cm çapındaki dikdörtgen borcamı alın ve sıvı yağ ile yağlayın.
  4. Ardından kek harcını borcama boşaltın ve eşit olacak şekilde düzeltin.
  5. Kekimizi önceden ısıttığımız 180 derece alt üst fansız ayardaki fırında 15 dakika pişirin.
  6. Sürenin sonunda keki fırından alın ve soğuması için bekletin.
  7. Bu sırada muhallebisi için süt, toz şeker, un, nişasta ve vanilyayı tencereye alın. Karıştırarak pişirmeye başlayın.
  8. Kıvamı koyulaşıp göz göz olduğunda muhallebi hazır demektir. Soğuması için muhallebiyi bir kaba aktarın.
  9. Muhallebi ılıdıktan sonra içerisine krem şanti ilave edin, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpın.
  10. Keki ıslatmak için uygun bir kapta soğuk süt ve şekeri  karıştırın.
  11. Ardından soğuyan kekin üzerine kürdanla birkaç delik açın. Hazırlanan şekerli karışımı kekin üzerine gezdirin.
  12. Kek sütü çektikten sonra muhallebiyi kekin üzerine boşaltın ve her yeri eşit olacak  şekilde düzeltin.
  13. Son olarak hindistancevizi ile pastanın üzerini kaplayın ve servis etmeden önce 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.
  14. Yeterince dinlenen gelin pastasını dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —