Tarih: 17.06.2025 13:46
Bugün ne pişirsem?
Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Et Kavurma İçin Malzemeler
- 1 kg dana kuşbaşı
- 1 baş kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- Sıvı yağ
Et Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kuşbaşı doğranmış eti tavaya alın, yüksek ateşte sürekli karıştırın.
- Rengi dönüp et suyunu verince sıvı yağ ekleyin, kısık ateşte arada karıştırın.
- Kuru soğanı dörde bölün, sarımsakları tüm şekilde tavaya atın ve suyunu çekene yaklaşık 40 dk. kadar pişirin.
- Eğer pişmemişse yarım çay bardağı sıcak su ekleyip biraz daha pişirebilirsiniz.
- En son tuzunu ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın. Pilav eşliğinde servis edin.
Şehriyeli Pirinç Pilavı İçin Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı arpa şehriye
- 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)
- Tuz
Şehriyeli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
- Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir.
- Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür.
- Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
- Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.
- Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dk daha kavrulur.
- Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.
- Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.
- Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Ezogelin Çorbası İçin Malzemeler
- 1, 5 yemek kaşığı mercimek
- 1, 5 yemek kaşığı pirinç
- 1, 5 yemek kaşığı bulgur
- Sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1, 5 tatlı kaşığı domates salçası
- 1, 5 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı un
- Sıcak su veya et suyu
- 1, 5 yemek kaşığı tel şehriye
- Tuz
- Nane
- Pulbiber
Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır?
- Uygun bir tencereye mercimek, bulgur ve pirinçi yıkayıp üzerini biraz geçecek kadar su ilave edip haşlayın ve ocaktan alın.
- Ayrı bir tencerede sıvı yağ ince ince kıyılmış soğanı kavurun.
- Unu ilave edip biraz kavurun salçaları da ekleyip biraz daha kavurup sıcak su veya et suyu ilave edip kıvamı açın.
- Haşladığınız mercimeği de ilave edip karıştırın.
- Bir taşım kaynayınca tel şehriyeyi ekleyip kıvamına göre su gerekirse ekleyin 5-10 dakika da böyle pişirin.
- Tuzunu ve baharatları ekleyip altını kapatın. Limonla servis yapabilirsiniz. afiyet olsun.
Tavada Künefe İçin Malzemeler
- 250 g taze kadayıf
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Tavaya sürmek için;
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Arasına 125 g künefe peyniri
Şerbeti için;
- 2 su bardağı su
- 1.5 su bardağı şeker
Tavada Künefe Nasıl Yapılır?
- Tavada künefe hazırlamak için öncelikle şerbeti için şeker ve su küçük bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır.
- Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınarak soğuması için bekletilir.
- Diğer taraftan tereyağı tavada eritilir.
- Kadayıflar yaklaşık bir parmak eninde doğranır.
- Üzerlerine eritilmiş tereyağı dökülerek harmanlanır.
- Kadayıfların güzelce yağlanması sağlanır.
- Ayrı bir kasede de oda sıcaklığındaki 2 yemek kaşığı tereyağı ile 1 yemek kaşığı pekmez karıştırılır.
- Kalın tabanlı yapışmaz tava pekmezli tereyağı ile güzelce yağlanır.
- Kadayıfın yarısı tavaya alınarak sıkışması için üzerine güzelce bastırılır.
- Tuzsuz eriyebilen künefe peyniri ( yoksa dil peyniri veya mozarella da olur) ile künefenin üzeri kaplanır.
- Kalan kadayıflarla da peynirin üzeri kapatılarak sıkıca bastırılır.
- Tava kısık ateşte pişmeye bırakılır.
- Tavayı zaman zaman ateşin üzerinde yer değiştirerek her yerinin eşit şekilde kızarması beklenir
- . Benim künefemin bir tarafı yaklaşık 10-12 dakikada kızardı. Yanmaması için en küçük ocakta yavaşça pişirdim. Siz kendi ocağınıza ve tavanızın kalınlığına göre kontrollü bir şekilde pişirirseniz daha iyi olur.
- Künefenin bir tarafı kızarınca düz bir kapak yardımı ile künefe ters çevrilir.
- Kullanacağınız kapağı da tereyağı ile hafifçe yağlamanızda fayda var. Ayrıca künefeyi tavadan kapağa aldığınızda tavayı da diğer yüzün güzelce kızarabilmesi için yağlamayı unutmayın.
- Künefenin diğer tarafı da kızarınca ocaktan alarak sıcağıyla soğuk şerbeti üzerine gezdirin.
- Künefeyi soğumadan dilimleyip yanında dondurma ve Antep fıstığıyla süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —