VELİ ALTINKAYA


YÜKSEK MAHKEME OCAK AYINA ERTELEDİ

YÜKSEK MAHKEME OCAK AYINA ERTELEDİ


Daha önce bu sütundan ayrıntılarını aktarmıştım. 5174 Sayılı TOBB ve bağlı meslek örgütleri ile ilgili kanunun 16. maddesine göre  üst üste iki dönem meclis ve yönetim kurulu başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki dönem geçmeden yeniden bu görevlere seçilemiyorlar.
Yüksek Mahkeme daha önce TESK’e bağlı oda başkanları için çıkmış benzeri bir hükmü iptal etmişti...
 Bu gerekçe nedeniyle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ve çok sayıda oda başkanı AYM’nin yine iptal kararı vermesini bekliyor. Hisarcıklıoğlu’nun AYM’nin iptal yönünde bir karar vereceği beklentisini yakın çevresi ve bazı oda başkanları ile paylaştığı  söyleniyor.
 TOBB’a bağlı oda ve borsalarda seçim takvimi 1 şubatta resmen başlıyor. Buna göre NACE sistemine göre belirlenmiş olan listelerin 15 Ocak’tan önce kesinleşmesi ve askıya çıkması gerekiyor. Kayseri’de hala KAYSO, KTO ve KTB üyelerine TOBB’ dan NACE sistemine göre hangi meslek grubunda yer aldığına dair yazılar gelmemiş. Sanki TOBB yönetimi seçimi geçiktirmek için ayak sürüyor gibi. Ama, daha önce Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın ve Başbakan Erdoğan’ın bu konuya sıcak bakmadığını yazmıştım. Hükümet hala aynı noktada.
 Yüksek Mahkeme dilerim kararını öyle veya böyle önümüzdeki ayın ilk günlerinde versin. Geçen her süre seçimlere yönelik belirsizlikleri artıracaktır. Bu kararla ilgili belirsizlik devam ettiği sürece yeniden aday olamayan  başkanların % 80’i hamle yapmakta zorlanacaktır.
 AYM’nin vereceği karar Kayseri için de önemli.. KAYSO Başkanı Boydak’ın her karar halinde yeniden aday olmayacağını biliyoruz. KAYSO’ ya muhtemelen Meclis Başkanı Nurettin Okandan başkan seçilecek gibi...
 KTB Başkanı Şaban Ünlü resmen açıklamasa da yeniden aday olma niyeti var. İptal kararı Ünlü’nün önünü açar.
 KTO’ya gelince... Mevcut Başkan  M.Asaf Mehmetbeyoğlu’nun yeniden adaylığına yönelik önünde bir hukuki engel yok. Ancak, Meclis Başkanı Bekir Adıyaman’ın aynı göreve gelebilmesine yönelik engel var.  Eski Başkan Kilci daha önce “KTO defterini kapattım” demişti. AYM’nin iptal kararı halinde hukuken O’nun da önü açılır. Ama  Kilci yeniden aday olur mu bilmiyorum. Bu arada KTO’da meslek komitesi sayısı 42 olabilir...
Mış… Miş… Muş…
00- KTO yönetimi ekmek fiyatları için Kayseri’nin muadili illerden bilgi istemiş.
00- KTO Başkanı Mehmetbeyoğlu ve muhalif kanattan Mahmut Hiçyılmaz geçtiğimiz gün aynı uçakta görülmüş.
00- CHP Disiplin Kurulu’ nun hukukiliği tartışılıyormuş.
00- ERÜ’de güvenlik için Emniyet “Özel toplantılar” yapıyormuş.
00- Özel İdare Genel Sekreteri’nin şoförünün OSB karakolunda alınan ifadesinin işleme konulup konulmadığı merak ediliyormuş.
00-Başsavcı, Başkan Özhaseki’yi dinlemediklerini  söylerken böcek iddialarına da soruşturma başlatmış.
EKE MECLİS
ÜYELERİNİ TOPLADI
   MHP İl Başkanı Mete Eke geçtiğimiz günlerde partisinin İGM üyelerini toplayarak genel bir değerlendirme yapmış, yaklaşan yerel seçimlere yönelik bazı mesajlar da vermişti. Eke önceki gün de Kocasinan, Melikgazi ve Talas Belediye Meclis üyeleri ile buluşmuş. Bu toplantıda meclis grubunun çalışmaları hakkında bilgi alan Eke yerel seçimlerde MHP tabanından gelen insanların belediye başkan adayı ve meclis üyesi adayı gösterileceğini söylemiş. Eke “Tepeden inme adaylığa ” karşı olduğunu belirtmiş. Eke’nin bu sözleri yıllardır parti kademelerinde görev yapanları memnun etmiş.