VELİ ALTINKAYA


YEREL SEÇİMLER VE ÖZHASEKİ’NİN ADAYLIĞI

YEREL SEÇİMLER VE ÖZHASEKİ’NİN ADAYLIĞI


Muhalefet iktidar partisinin bu çağrısını duymamazlıktan gelemez... Muhalefetse, sandığa güveniyorsa,yerel veya yaygın manada iktidarın başarısız olduğuna inanıyorsa bu çağrıya kayıtsız şartsız destek vermelidir.

   Bu durumda önümüzdeki yılın ekim sonu, bilemediniz kasımın ilk yarısında Türkiye yerel genel seçime gidecek demektir. Süresinde yapılacak bir seçimde YSK takvimi 90 gün önce yani 2013 yılının aralık sonunda başlatacak. Bu durumda da seçim takviminin ağustos ortalarında başlaması bekleniyor.

   Ancak böyle bir düzenlemenin TBMM tatile girmeden çıkması muhtemel gözükmüyor. Belki yeni yasama döneminde olur...Bu da en erken ekim sonu demektir.

Aslında geçtiğimiz ay yasalaşması beklenen büyükşehir belediyeleri ile  ilgili yeni düzenleme konusunda iktidar partisi hala ısrarlı ise yerel seçimleri erkene almadan bu işi kanunlaştırmalı..Aksi takdirde yerel seçim kararı ile ilgili anayasa değişikliğinden sonra yapılacak bir yeni düzenleme anayasanın bir yıl hükmüne göre uygulanma imkanı bulamaz.

  Bir-iki cümlede Başkan Özhaseki’nin yeniden adaylığı konusunu irdeleyelim.

 Genel seçimlerin süresinde yapılacağınrı, yerel seçimlerin de erkene alınacağını varsayarsak iki seçim arasında  1.5 yıldan fazla bir süre olacak..

Başkan Özhaseki uzun süredir aday olmayacağını dillendiriyor. Ancak, meslektaşlarımız  ve bazı çevrelerin adaylığı ile ilgili sorusuna verdiği cevaplardan hareketle  ‘aday olacağı’ yorumları da yapılmıyor değil.

Yeri gelmişken şahsi kanaatimi de ifade etmek isterim. Başkan Özhaseki henüz 55 yaşında. Siyasetde de, belediyecilikde de bir hayli tecrübe edindi. Elbette 20 yıllık başkanlık süresi az değil.Ancak, bu tecrübesini belediyecilik olmasada ülke yenetiminde kullanmalı. Bu cihetle de siyasetten uzaklaşmamalı... Bazı çevreler ‘Canım başkanlığı bırakır 1.5 yıl sonraki genel seçimlerde de partisinden milletvekili adayı olur’ diyebilirler. Eğer Başkan Özhaseki milletvekili adayı olarak siyasete devam edecekse  belediye başkanlığına  yine aday olmalıdır. Ama, “Yok benim için artık siyaset her şartta bitmiştir. Ben işime-gücüme bakacağım, hayır-hasenat işleriyle ugraşacağım” diyorsa onu bilemem.Ama, genç yaşta, bunca tecrübesi varken,hele hele partisinin  tecrübeli üç ismi tüzük gereğince vekil adayı olamayacakken  Özhaseki geriye çekilmemeli...

Partide belediyelere yönelik hesabı olan çevreler veya muhalefet ‘Canım aday olmasın.1.5 yıl dinlenir. Sonra gelir aday olur’ diyor...İki seçim arasındaki 1.5 yıl çok uzun bir zaman.Özhaseki siyasete devam edecekse önce belediyeye aday olmalı (Ki şu veya bu oyla kazanması kesindir) sonra günü gelince istifa eder ve milletvekili adayı olur. Özhaseki’nin aday olmaması hem AK Parti’nin, hemde şehrin dengelerini önemli oranda değiştirecektir

 Hem devam eden  yatırımlar, özelliklede Erciyes Projesi açısından bakıldığı zaman Özhaseki’nin adaylığının Kayseri’nin geleceği açısından da önemli olduğuna inanıyorum.

     Bazı çevreler “Canım daha bir yıl var. Şimdiden bunun derdine niye düşüyorsunuz?” diyebilir. Özellikle sonbaharla birlikte Kayseri oturmalarında, kulislerinde, çarşıda, pazarda emin olun hep bunlar konuşulacaktır.

  Yeri gelmişken belediye bürokratlarınada bir hatırlatma yapalım...Bazı önemli projelerin ihaleleri yerel seçimlerin süresinde yapılacağı varsayılarak gerçekleştirildi. Seçimlerin 5 ay kadar erkene alınacağı fikrini hesaba katarak, bu yatırımların  kurdela kesme aşamasına getirilmesini bürokratların yeniden revize etmesi gerekir.  

Mış… Miş… Muş…

00- Başbakan Erdoğan Kayseri’den memnun ayrılmış.

00-AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz’in  başkanlık divanında hangi oranda değişiklik yapıp yapmayacağı merak ediliyormuş.

00- Yerel seçimlerin önümüzdeki yılın  sonbaharında yapılması için ok yaydan çıkmış.

00- ERÜ’de Keleştemur’un yeniden rektörlüğe atanması kesin gibiymiş.

00- Müfettişin KTO’daki incelemesi bir türlü bitmek bilmiyormuş.

00- Ticaret Borsası Kanser Araştırma Derneği’ne anlamlı bir bağış yapmış.

00-AK Parti, MHP ve CHP’ nin sonbaharda yapılacak büyük kongreleri öncesi hesap yapan çokmuş.

BAŞBAKAN VE KAYSERİ

     AK Parti’nin tarihinde Kayseri’nin önemli bir yeri vardır. Parti  yanılmıyorsam ilk hizmet binasını Kayseri’de açtı. Dolayısıyla ilk mitinglerden birini de Kayseri’de yaptı. Partinin ilk Başbakanı Kayserili. Kayseri, partiye 3 Kasım ve takip eden 2004, 2007, 2009, 2011 seçimlerinde hep yükselen trendle destek verdi. Bu DP dahil hiçbir partiye  nasip olmamış tır. Bunun için Başbakan Kayserililere “ Siz bizim millete hizmet  yolculuğunda  sırdaşımız, gönüldaşımız, yol arkadaşımız oldunuz” diyor. Gerçektende böyle oldu.Kayseri AK Partinin her türlü övgüsüne layık...