H. Ali YILDIRIM


YENİDEN ASYA AÇILIMI, YEŞİL KUŞAK, FETO, DAEŞ, AFGANİSTAN

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


Bayramdan hemen önce 05 Ağustos 2019 tarihinde Dışişleri Bakanı ani bir açıklama yaparak ?Yeniden Asya Açılımı? nı ilan etti. Tam Pençe harekâtı devam ederken ve Fırat´ın doğusuna yeni bir harekât planlanırken ve Rusya´dan sonra Türkmenistan´da da göstericiler sokağa dökülmüşken? Bu arada yaptığım kısa bir tarama ile yabancı yazılarda: ?FETÖ ve DAEŞ ?Yeşil Kuşak? Projesini canlandırmak için Afganistan´da konuşlanmış.? bilgisini okuyorum?

Yeşil Kuşak nedir? Asya neden karışıyor? Afganistan neden önemli? Niye Asya´ya açılıyoruz?

ABD 1980´lerin başında, ?Sovyetleri Müslüman Türkler ile durdurmak? fikriyle yola çıkıp ?Türk-İslam Sentezi? ni ortaya koymuş ve buna bağlı olarak ?Yeşil Kuşak? projesini üretmiş. Bu proje ile Türkiye´nin kültürel ve etnik gücünü kullanıp ?Beş Türk Cumhuriyetini Amerikan yanlısı yapmak? istemiş. Projenin dini, duygusal ve kültürel kısmı da FETO´ye verilmiş. Plana göre bu şekilde o zamanki Sovyetler içerden fethedilecek ve çözülmesi sağlanacaktı. Batı ise bu sayede rahat edecekti. Yeşil Kuşak kısaca böyle... Şimdi ise aynı planla mümkünse Rusya´yı kuşatmayı düşünebilir, bu da Rusya´yı kaygılandırmıştır.  Sonradan öğrendiğimize göre işin içinde bir de ?Ilımlı İslam Projesi? varmış. Kulağa hoş gelse de ?Müslümanlığın FETÖ aracılığı ile Batı tarafından yönetilmesi? anlamına geldiği basında defalarca tartışıldı ve yorumlandı. Devlet aklı bunun için tedbir almıştır, alıyordur. Hatırlarsak Ocak 2009´da ?One minute? krizi olmuştu. Bu krizle birlikte ?Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)? nin çöktüğü yabancı yazılar arasında yer alıyor. Tesadüf müdür, bilinmez ama Türkiye´nin karşı hamlesi gibi duruyor, çünkü aynı yıl (Ekim 2009) Türkiye liderliğinde ?Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi? (Türk Konseyi) kuruluyor, Dış Türklerle saflar sıklaştırılıyor?

Günümüze gelirsek, Rusya ve Türkmenistan´da çıkan kargaşanın Soros tarzı bir dış müdahale olduğu apaçık ortada. Rusya, Türkmenistan, Keşmir, Uygur Özerk Bölgesi ile Hong Kong ve Tayvan´ı da kaşıyorlar. Bunların arkasında ABD, Britanya, Kanada ve Avustralya olduğu bir kısım yabancı yazarlarca ifade ediliyor. Bu güzergâhta art arda çıkarılan kargaşalarla hem Rusya hem de Çin rahatsız edilmiş oluyor. Çünkü Rusya destekli Çin´in İpek Yolu projesi bu bölgelerin hepsini ilgilendiriyor (Toplam 65 ülke). Asya Türk Yurdu da bu yüzden ABD´nin hedef tahtasına oturuyor. ABD´nin bölgeyi FETÖ ve DAEŞ aracılığı ile Afganistan üzerinden kontrol etmek istediği iddiası mantıklıdır. Çünkü Afganistan´ın kuzeyi Türk Cumhuriyetlerinin dördüne ve Uygur Özerk Bölgesine komşudur ve geçiş güzergâhlarını kontrol eder. Bu bize Afganistan´ın 2001 yılında işgal edilme sebeplerinin bir kısmını açıklıyor. Doğunun şeması böyle okunuyor?

Hal böyleyken, Türkiye ilan ettiği ?Yeniden Asya Açılımı? ile bir bakıma Asya´da dönen dolapların farkında olduğunu ve sahayı boş bırakmayacağını duyuruyor. Bir taraftan da bunu bir koz yaparak Suriye Politikasında elini güçlendiriyor. Duyurudaki ?Yeniden? ifadesi ise eskisinin hükümsüz olduğuna işaret ediyor. Kısaca Türk Yurtlarının karışması Rusya´nın ve İpek Yolu´nun riske girmesi demektir. Diğer yandan, Türklerin güçlü kültürel ve etnik bağları ise Asya´daki yumuşak gücümüzdür. ABD tarafından Kuşatılmak istemeyen Rusya belli ki koruyarak korunmak istiyor. Çünkü Asya Türkleri´ni bizden çok daha iyi tanıyor. Çünkü Asya Türkleri asırlardır ya onlara komşu olmuşlar ya da onlarla birlikte yaşamışlar, halen de yaşıyorlar. Görünen o ki devran tersine dönüyor?