ASIM CENGİZ GÜR


YENİ YILINIZI TEBRİK

YENİ YILINIZI TEBRİK


İslam, yaşantımızın her safhasına şamildir ve etkindir, değilse olmalıdır. Buradan hareket ile takvim konusunda da İslam’ın bir uygulaması düzenlemesi vardır. Bununla ilgili olarak birkaç gün evvelki notlarımızda bilgi aktarmıştık. Kur’an-ı Kerim’den ve Sevgili Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadis-i şeriflerinden öğrendiklerimiz takip etmemiz gereken takvim konusunda yolumuzu aydınlatmaktadır. İslam’da, dinin tüm emirleri, başta oruç, haç ve zekat olmak üzere hicri takvim esaslı olarak düzenlenmiştir. Kur’an-ı Kerim’de :
“Allah katında gökleri ve yeri yarattığı günden bu yana ayların sayısı on ikidir. Bu on iki aydan dördü (Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayları) haram (hürmet gösterilmesi gereken) aylardır” buyurulmaktadır. Hazreti Ebu Bekir (Allah ondan razı olsun) rivayet ediyor ki, Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) : “Şüphesiz ki zaman, dönüp dolaşıp Allah’ın gökleri v eyeri yarattığı gündeki halini almıştır. Sene on iki aydır. Bu on iki aydan dördü haramdır ki, üçü peş peşedir. Bunlar: Zilkade, Zilhicce ve Muharrem’dir. Tek olan ay ise Cemaziyel Ahir ile Şaban arasındaki Mudar’ın (torunları olan Kureyş kabilesinin tazim ettiği) Receb-i Şerif ayıdır” buyurmuşlardır.

 Muharrem ayı, senenin ilk ayı olması hesabıyla hicri yıllarında başıdır. Muharremin ilk günü, yılbaşı günüdür ki bu sene 4.Kasım pazartesi günüdür. Gazetemiz Pazar günleri yayınlanmadığı için yeni yılınızı bugünden tebrik ederim. Yüce Allah (c.c.) sağlık, sıhhat, afiyet içerisinde, gereğince amel ederek Muharremi ve yeni yılı yaşamayı hepimize nasib ve müyesser eylesin.

Muharrem ayı kıymeti sebebiyle içinde yapılacak ibadetlere de her zamankinden daha fazla ecirler verilmektedir. Ebu Hureyre’nin (Allah Ondan razı olsun) rivayet ettiğine göre Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır : “Ramazan ayının orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise gece yarısı kılınan (teheccüd namazı)dır. Alimlerin eserlerine bakıldığı zaman ibadetle geçirilmesi müstehap olan geceler on dört tanedir ve içlerinde Receb’i şerifde yer alan geceler de bulunmaktadır. Bunlar : - Muharrem ayının ilk gecesi (bu sene pazarı pazartesiye bağlayan gecedir)


- Muharrem ayının onuncu gecesi - Receb ayının ilk gecesi
- Receb ayının onbeşinci gecesi - Receb ayının yirmiyedinci gecesi (Mirac gecesi)
- Şaban ayının onbeşinci gecesi (Berat Gecesi) - Ramazan Bayramı gecesi
- Kurban Bayramı arefesi gecesi - Kurban Bayramının birinci günü gecesi
- Ramazan ayının yirmibirinci gecesi - Ramazan ayının yirmiüçüncü gecesi
- Ramazan ayının yirmibeşinci gecesi - Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi
- Ramazan ayının yirmidokuzuncu gecesi

Yine alimlerin eserlerine bakıldığı zaman ibadetle geçirilmesi müstehap olan yedi gün sayılmıştır. Bunlar da:
- Kurban Arefesi günü - Aşura günü (Muharremin onuncu günü)
- Şaban ayının onbeşinci günü
- Kurban bayramı günü
- Teşrik günleri (Arefe dahil Kurban Bayramı günleri)

Ayrıca dünkü notlarımızda aktardığımız gibi Abdullah ibn-i Abbas’tan (Allah Ondan razı olsun) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) : “Her kim zilhicce ayının son gününde (yarın) ve Muharrem ayının ilk gününde (pazartesi) oruç tutarsa o kimse geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allah, tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar ve elli senelik günahı bağışlanır” buyurmuştur. Bu vesile ile 3 ve 4 Kasım günlerini oruçla geçirmeye gayret edelim, inşaallah. Ayrıca mü’minlerin annelerinden Hazreti Ayşe (Allah Ondan razı olsun) rivayet ediyor ki, Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) : “Her muharremin ilk on gününü oruçlu olarak geçirirse Firdevs-i A’la Cenneti’ne varis kılınır” buyurmuştur. Ey Rabbimiz! Bizi eriştirmiş olduğun su seneyi hakkımızda bereketli kılmanı, affına  ve feyz-i ilahine mazhar kılmanı, dünyada ve ahirette saadetlere nail eylemeni dileriz. Kabul buyur.