VELİ ALTINKAYA


YENİ İLÇELER KURULAMAZ MI?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Halen 16 büyükşehir belediyesi var. Bu sayı önümüzdeki aylarda 29’a çıkacak gibi... TUİK’in son verilerine göre nüfusu 750 bini bulan 13 şehirde daha Mart 2014’ de yapılacak yerel genel seçimlere büyükşehir statüsünde girecek.

Hem bu 13 yeni şehrin büyükşehir statüsü, hem de mevcut 16 belediyeden 14’ünün mücavirinin tıpkı İstanbul ve Kocaeli’nde olduğu gibi il sınırı olarak tespitine ilişkin kanunun yılsonuna kadar çıkması bekleniyor.

Zira Anayasa’ya göre bu kanun Mart 2013’den önce yürürlüğe girmezse ilk seçimde uygulanamaz...

Bu kanunun çıkması ile birlikte ortalık bayağı hareketlenecek.

Öncelikle bazı ilçe belediyeleri Büyükşehir’e bağlanma işine tepki gösterecek. Ama kanuna mecburen uyacaklar... Asıl feryat ise beldelerde yaşanacak. Bu kanunla birlikte mevcut beldelerin tamamı mahalle haline dönüştürülecek. Tıpkı Erkilet, Hisarcık, Kıranardı, Mimarsinan, Gesi ve diğer beldeler gibi...

Daha önce nüfusu 2 binin altındaki beldelerle ilgili zaten bir karar alınmıştı. Bu beldeler Danıştay kararı ile 2009 seçimlerine girebildiler. Ancak Palas, Çiftlik gibi nüfusu 2 binin üzerindeki beldeler için bir sıkıntı yoktu... Ama il sınırı büyükşehir mücaviri olursa belde belediyesi kalmayacak.

Tıpkı merkez beldelerde olduğu gibi nüfusu 2 binin üzerindeki beldelerin başkanları koltukları altlarından kaydığı için cıngar çıkartacaklar. Ama bunların cıngarının halk üzerinde bir tesiri olacağını sanmam... Zira ortada Erkilet, Gesi, Hisarcık vs örnekleri var.

Ancak bu kanunu nihayetinde siyaset, yani Meclis çıkartacak... Eğer Başbakan ikna edilirse belki nüfusu 2 binin üzerindeki beldelerin kalması için kanuna bir madde konulabilir. Ama buna ihtimal vermiyorum. İstanbul ve Kocaeli örneğinde bu yok. Mevcut büyükşehir belediye başkanlarının beldelerin kalmasına rıza göstereceğini sanmam...

Ancak bir şey yapılabilir... Bana göre kanun tasarısı Bakanlar Kurulu’ndan Meclis’e sevkedilmeden bunu tartışmalıyız...

Bakın o nedir?...

Kayseri’de yeni ilçeler kurulamaz mı?...

Elbette Felahiye gibi köylerin ilçe yapılması doğru olmaz. Bunun için muhtemel ki önce İçişleri Bakanlığı, sonra da Bakanlar Kurulu bir kıstas oluşturacaktır... Mesela merkez ve mahalle (yeni köylerle birlikte) nüfusu 30, ya da 50 binin üzerindeki belde ve köyler ilçe yapılabilir diyecektir...

Aksi dahil tüm siyasilerin başını ağrıtır.

Gelelim bir başka konuya.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi mücavirinin iki merkez ilçeden 5 ilçeye çıkartılması sürecinde yeni ilçe oluşturulması çok tartışıldı. Ama o gün iş işten geçmişti...

Peki bugün için kanunun çıkması halinde Büyükşehir mücavirinde 16 ilçe mi olmalı?.. Yani mevcut ilçe ve köylerin içinden yeni bir, hat ta iki ilçe kurulamaz mı?..

Doğrusu bu konuda özellikle Başkanlarımız Mehmet Özhaseki, Memduh Büyükkılıç ve Bekir Yıldız’ın ne düşündüklerini de merak ediyorum... Üç Başkanımızın da “Veli icat çıkarma. Şimdi sırası mı?..” dediklerini duyar gibiyim...

Bugün Melikgazi yarım milyona varan nüfusu ile muhtemel ki ülkemizin 81 vilayetinden 50’sinden büyük. Kayseri’yi İstanbul, Ankara, hatta İzmir’in ilçeleri ile mukayese edersek mesele yok. Ama acaba dünkü Mimarsinan, Gesi, İldem, TOKİ bölgesini içine alan yeni bir ilçe kuramazmıyız? Yeni düzenleme ile Ağırnas’ta mahalle olarak buraya dahil olacak.

Veya aynı şeyi Kocasinan için yeni çevreyolunun kuzeyinde kalan Erkilet merkezli mahalleler için yapamaz mıyız? Tekraren söylüyorum bu teklife Özhaseki, Büyükkılıç ve Yıldız başkanların sıcak bakacağını sanmam. Bunu şimdiden tartışmamızın mahsuru var mı?

 

EKE MHP’DE TEK ADAY GİBİ

MHP 16 ilçe kongresini tamamladı. Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ilçe kongrelerinin tamamına katılarak birer konuşma yaptı. Ama ilçe yönetimi ve delege seçimine müdahil olmadı. Kongrelerde İl Baş kanı Mete Eke’nin net hâkimiyeti vardı. Muhtemelen MHP İl Başkanı Mete Eke önümüzdeki günler de Ankara’ya giderek Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek ve nisanda il kongresini yapmak için izin isteyecek. MHP Lideri Bahçeli’nin de katılması beklenen il kongresine Mete Eke’nin tek aday olarak katılacağını sanıyorum. Eke’nin karşısına aday çıkarsa bile ‘laf olsun’ diye çıkar.