VELİ ALTINKAYA


YAŞASIN CUMHURİYET

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Türkiye Cumhuriyeti 96 yaşında. Cumhuriyetin ilanının üzerinden tam 96 yıl geçmiş...

Bin yıldır Selçuklu, beylikler ve nihayet Osmanlı yönetiminde bu topraklarda hüküm süren ecdadımız, batı merkezli haçlı saldırıları karşısında yenilmiş ve nihayet Anadolu topraklarında son Türk Cumhuriyeti’ni ağır bedel ödeyerek kurmuştu.

Sivas ve Erzurum kongrelerinde saltanat ve hilafetin kaldırılacağına dair bazı işaretler verilmesine rağmen, TBMM’nin açılmasından sonra, Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının yeni ülkenin yönetimi konusunda kafası karışıktı. Sonuçta bazı telkinler ve kongrelerde alınan kararlar ışığında önce saltanat kaldırıldı; sonra Cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyetin ilanından sonra da halifelik lağvedildi.

Bu toprakların bağımsızlığı için ecdadımız çok bedel ödedi.

Bu topraklardaki bin yıllık hükümranlığımızı sonlandırmak isteyenlere karşı, Birinci Cihan Harbi ve Kurtuluş Savaşı merkezli 500 binden fazla şehit vererek “Kan dökerek, can vererek aldığımız bu toprakları kolay kolay elimizden geri alamazsınız” dedik.

Sadece milli mücadelede 500 bin şehit verdiğimiz gerçeği aslında daha da fazla. Bugün Anadolu’da o iki büyük savaşta şehit vermemiş tek bir hane yoktur. Mesela bu fakirin annesinin üç amcası ve babaannesinin babası ile iki amcası 1. Cihan Harbi ile milli mücadelede şehit düşmüştür.

Anadolu’da her hane böyle...

Özetle, bu topraklarda ezanın okunması, al yıldızlı bayrağın dalgalanması çok ağır bir bedelle mümkün olabilmiştir.

Bugün geldiğimiz noktada, son 250-300 yılın hakim güçleri Osmanlı’ya yaptıkları operasyonu tamamlamak istiyor.

Türkiye’nin yanı başında ve içinde cereyan eden olaylar kesinlikle bilin ki malum çevrelerin Sevr-Mondros özleminden başka bir şey değildir.

Kurtuluş Savaşı’ndan çıktığı zaman, bir iğne ve ipliği dahi üretecek ekonomik gücü bulunmayan bu ülkenin, sadece ilk ve orta dereceli okullarında 18 milyon evladı okuyor. O gün nüfusu 13 milyon olan Anadolu toprakları bugün o nüfusun iki katı 0-20 yaş arası bir nesle sahip. Bugün 82 milyon nüfusuyla, dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye’nin daha çok çalışması, daha çok üretmesi lazım.

Ve hepsinden de önemli, dün bu Cumhuriyeti kurarken Türk-Kürt, Çerkes vs ayrım yapmadan nasıl kenetlenmişse, bugünde aynı aşk ve vecdle birlik ve beraberlik içerisinde daha çok üretmesi ve düşman bildiklerimize karşı daha çok dikkatli olması gerekir.

Cumhuriyetin kazanımlarına ve değerlerine sahip çıkmak hepimizin borcudur. Büyük dedesini milli mücadelede şehit vermiş biri olarak ifade etmek isterim ki, şahsi ve siyasi hesaplarımızla ecdadımızın bize bıraktığı bu ülkenin birlik ve beraberliğine verilecek her türlü zararın karşısında dimdik durmak, hepimizin omzunda ki görevdir.

Cumhuriyetin, 25 yıl kadar sonra demokrasi ile taçlanması ve gerçek manada milli iradenin yansıdığı bir yönetim şekli olması, maalesef çeşitli müdahalelerle ınkıtaya uğramıştır. Bu müdahalelerin en şen’isine ise 15 Temmuz 2016’da şahit olduk. Bu millet, siyasi görüşünü, nesep ve mezhebini bir kenara bırakarak, o 500 bin şehidin ve milyonlarca gazinin evlatları olduğunu ve onların emaneti olarak kendilerine bıraktığı Cumhuriyeti koruyacaklarını bütün dünyaya 15 Temmuz’ da bir daha göstermiştir.

Bugün hepimiz, Cumhuriyete sahip çıkarak, başta Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere, tüm şehitlerimizi minnet ve şükranla anıp, onlardan aldığımız bayrağı zirveye taşımalıyız.

Bunun için, hepimizin işini iyi yapması gerekir.

Bunun için, daha çok çalışmak, daha çok üretmek, daha mütevazi bir hayat yaşamak zorundayız.

Bunun için, hepimizin ‘helal-haram’ ölçüsünü beynimize ve ruhumuza nakşeden bir hayat sürmemiz gerekir.

Bunun için, değerlerine sahip olacak kadar gelenekçi, bilime, değişime açık yenilikçi, birbirinin hak ve hukukunu gözetecek kadar özgürlükçü olmak zorundayız.

Bunun için, siyasi, içtimai, dini ve kültürel bağnazlıklarımızdan kurtulup,  mesele Türkiye ise tıpkı Çanakkale’de, Milli Mücadele’de ve 15 Temmuz’da olduğu gibi, ‘kim var’ diye önümüze, arkamıza ve yanımıza bakmadan birlikte koşmalıyız.

Bunları yapabilirsek, bize bu Cumhuriyeti emanet eden atalarımıza layık birer evlat oluruz.

Bunları yapabilirsek, 100 yıl önce olduğu gibi, maalesef bugün de kanımızla, canımızla aldığımız ve kurduğumuz topraklarımıza-vatanımıza göz dikenlerin hevesleri kursaklarında kalır.

Gelin bugün 82 milyon olarak hep birlikte ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diye haykıralım.

 

MIŞ…MİŞ…MUŞ…

00-  Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri sakin geçmiş.

00- CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un da katılımıyla ‘Alternatif Cumhuriyet Bayramı Kutlaması’ yapmış. 

00-  CHP’de önümüzdeki hafta yapılacak merkez ilçe delege seçimleri için kılıçlar çekilmiş.

00-  Bazı çevreler MHP’de kongre ve vekillik hesabını çok erken yapmaya başlamış. 

00- Mahkemeden konkardato kararı bekleyen 20 kadar daha şirket olduğu söyleniyormuş.

00- Mazisine baksa, sokağa çıkamayacak yüzü olanlar, sağa-sola çamur atıyormuş.

00-  AK Parti il başkanlığına yönelik hesap yapanlar, Cumhurbaşkanının son ziyaretiyle o hesapları dondurmuş.

 

KULİS BULVARI

CHP’NİN ÜÇ İLÇESİ

CHP’de kongre takvimi çerçevesinde önümüzdeki hafta delege seçimleri yapılacak.  Melikgazi’de mevcut Başkan Yakup Yılboğa adaylığını açıkladı. Geçtiğimiz dönemde Melikgazi İlçe Başkanı İbrahim Kaan’ın karşısına aday olan Nurettin Parlak, bu kez Kaan’ın da desteğini alarak ‘Bir daha adayım’ dedi. Kocasinan bir süredir il yönetimine ve vekile muhalif duruş sergiliyor. Burada da mevcut Başkan Erkan Karabulut yeniden aday. Çetin Arık ve Ümit Özer Karabulut’un karşısına Ceren Aydemir’i aday gösterdiler. Talas’ın mevcut başkanı aday değil. Özer-Arık cephesi ve destekçileri burada Necat Erhan’ı cepheye sürdü. Muhalifler ise Mustafa Karaca’yı destekliyorlar. İl kongresinde 400 delege oy kullanacak. Melikgazi’nin 150, Kocasinan’ın 115, Talas’ın ise 50 kadar delegesi var. Yani bu üç ilçe kilit. Hele hele iki merkez ilçeden birini alıp da, Talas’ı da kazanan ipi göğüsler. Bakalım delege seçimleri ne olacak?