VELİ ALTINKAYA


YABANLU PAZARI VE FARUK SÜMER

YABANLU PAZARI VE FARUK SÜMER


    Aşağıdaki yazıyı on gün kadar önce kaleme aldım. Geçen süre içerisindeki yoğunluk nedeniyle yazıyı yayımlamak bugüne nasipmiş.

     Kayseri’nin önemli bir ticaret merkezi olmasının ardında Kültepe-Kaniş-Karum’dan binlerce yıl önce aldığı ilhamın şüphesiz önemli bir yeri var... Ama geçen süre içerisinde nice ticari hamleler Kayseri’nin ticaretteki dehasını pekiştiren olaylar olarak karşımıza çıkıyor.

Kayseri bundan bin yıl öncede bu topraklardaki ilk uluslararası fuara öncülük etmiş.

Aslında Mazaka’nın Kültepe’si ile Mezepotamya arasında 4 bin yıl  önce yapılan ticaret de bir anlamda  bu topraklardaki ithalat ve ihracatın ilk adımlarıdır. Her yıl onlarca kervanın gelip gittiği bu topraklarda uluslararası fuar organizasyonunun 4-5 bin yıllık tarihi var dersek abartmış da olmayız.

Dönelim bin yıl önceki fuara...

Prof.Dr.Faruk Sümer’in “Yabanlu Pazarı” adlı bir eseri var. Eser, 20 yıl kadar önce Ticaret Odası tarafından yayımlandı. Sanırım şimdi çok az isim de vardır. O kitabın başkaca bir yayımı var mı bilmiyorum.

  O devirde KTO ile Prof. Dr. Faruk Sümer veya varisleri nasıl bir anlaşma yaptı bilmiyorum. Eğer o kitabın yayım hakkı KTO’da ise, (değilse bile Hoca’nın varisleri ile temasa geçilerek) Yabunlu Pazarı’nın yeniden neşri KTO’ya yakışır. Yabanlu Pazarı 11. asırda bugünkü Pazarören yakınlarında her yıl kurulan uluslararası bir fuar... Faruk Sümer fuarda Uzak Doğu’dan Dünyanın dört bir yanına kadar çok sayıda ürünün teşhir edildiğini, alınıp-satıldığını söylüyor.Hatta fuar hileleri konusunda da şaşırtıcı örnekler veriyor... Hoca Moğolların Kayseri’ye kadar uzanan malum seferlerinin altında yatan olaylardan birinin de bu Fuar olduğunu söylüyor. Bu fuarın kurulduğu alanın hakim tepesinde Danişmentlilerin bir kalesinin olduğunu, bu kalenin eteğinde de bugünlere kadar gelmiş Melikgazi’nin türbesinin bulunduğunu da belirtelim.

  Mobilya Fuarından bir süre önce açılan Yapı Teknolojileri Fuarı ile ilgili haberleri okurken bu yazıyı yazmam gerektiğini düşündüm.

Yeri gelmişken bir-kaç cümlede DTM’nin fuar alanı için söyleyelim.

Bu merkezde yılın yarısında fuar kuruluyor. Merkezin sabit binaları ihtiyaca cevap vermediği için çoğu kez yanına çadır kurarak ürünleri sergiliyoruz.

 Büyük ortak İTO ve diğerleri biraraya gelip Kayseri’ye yakışan bir  “Fuar Merkezi”nin kurulmasını temin etmelidir. Bir ara bu gündemdeydi; ancak, yeni İTO Başkanı sanıyorum sıcak bakmıyor.

Bir cümlede Faruk Sümer Hoca’dan bahsetmeliyiz.

Faruk Sümer’in Kayseri’de özel bir yeri olmalı.

Bu topraklarda bilinen ilk hayat izlerini bugünlere taşıyan en önemli isimlerin başında Faruk Sümer gelir. 1890’lı yıllarda üç ayrı Avrupalı arkeolog-tarihçi Kültepe-Kaniş’te kazı çalışmaları başlatmış. Ancak, Osmanlı’nın yıkılma ve Cumhuriyetin kuruluş yılları nedeniyle bu kazılara ara verilmişti. Faruk Hoca DTCF’de iken 1948’de bu kazıları yeniden başlattı. 1990 yılına kadar da sürdürdü. Ömrünün son demlerinde yerini talebesi Prof. Emre Hanım’a bırakmıştı... Sonra kazı heyeti değişti.

Yani Faruk Sümer 40 yılı aşkın bir süre zarfında kıt imkanlarla Kültepe Kaniş-Karum’ u günyüzüne çıkartan isimdir. Bugün Anadolu’da ticaretin, hatta ticari yazışmanın merkezi olarak Kültepe’yi görüyorsak, bunda bölgede üç ayrı çalışma yapan ecnebi arkeloglardan çok Faruk Hoca’nın emeği var.

 Özhaseki Başkan şehrimizde doğru bir proje ile Kültür Yolu çalışmaları başlattı. Bu çalışmaların bir ayağını da müzeler oluşturuyor... Kaleiçine yapacağımız arkeoloji müzesinde sergilenecek eserlerin önemli bir bölümü Kültepe’den çıkan tablet ve diğer eserler olacak. Kaleiçinin en işlek noktasına Faruk Sümer’in adını vererek vefamızı göstersek kötü mü olur?..

00- Başbakan’ın hızlı tren müjdesi Kayseri’de olumlu yankı bulmuş.

00-Melikgazi Belediyesi’ nin 2.Germir Çalıştayı’nı önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımla yapması bekleniyormuş.

00- Başbakan Erdoğan ve Başkan Özhaseki “özel” görüşmüş.

00- Hak-İş’in öncülüğündeki 1 Mayıs etkinliğinin Kayseri’ye yakışan güzellikte geçmesi bekleniyormuş.

00-Önümüzdeki günlerde siyasette “süpriz” gelişmeler yaşanabilirmiş.

00-Veli Altınkaya Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Yönetim Kurulu’na yeniden seçilmiş.

GERMİR

ÇALIŞTAYI

Melikgazi İlçesi sınırlarında bulunan Germir ve bitişiğindeki  Tavlusun, Kayseri’ nin tarihindeki önemli iki merkezden biri.Birincisi ne zaman yapıldı hatırlamıyorum, ama geçtiğimiz gün 2. Germir Çalıştayı gerçekleştirilmiş...Gerek mübadele döneminde, gerekse çok daha önce ve sonra Germir’den ayrılarak  İstanbul’a veya yurtdışına giden nice ünlüler var. Bunların başında şüphesiz önlü yönetmen Elia Kazan gelir... Önümüzdeki yıllarda üniversitelerin daha fazla katkı vereceği, yurtdışından başta Germir’den ayrılanların torunları olmak üzere diğer konukların davet edileceği bir Çalıştay yapılmalı. O vadinin restorasyonuna da bir köşeden biran önce başlanılmalı.