VELİ ALTINKAYA


VİYADÜĞÜN YERİ DEĞİŞTİ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Tavlusun’un yamaçlarını Talas’a, Kayseri’ye bağlayacak bir viyadük çalışması vardı...

Büyükşehir Belediyesi Karpuzatan’daki EBK arsasına karşın Hazine’den Tavlusun’da aldığı onlarca dönüm arsayı planlamış ve ‘özel statü’ ile satmıştı. Bu tarihten kısa süre sonra Abdullah Gül Üniversitesi içinde bu arsaların devamında milyonlarca m2’lik alan üniversite bölgesi olarak tahsis edilince viyadük arayışları başladı.

İlk günlerde viyadüğün 30 milyon liraya mal olacağı söyleniyordu.

Cumhurbaşkanı Gül’ün iki yıl kadar önceki bir Kayseri ziyaretinde, bu viyadüğün Güney Çevreyolu’nun bağlantısı olduğu fikrinden hareketle Karayolları’na yaptırılması gündeme geldi. Bu çerçevede de düğmeye basıldı.

Büyükşehir Belediyesi daha sonra planlama ve proje noktasında çalışmalar yapınca, viyadüğün 30 milyona değil 60 milyona mal olacağı görüldü...

İlk planlamada viyadüğün Talas Anayurt bölgesine yaklaşık 4 Km daha uzaklıkta, Başakpınar’a daha yakın bir bölgeye yapılması gündemdeydi... Ankara’da yapılan görüşmelerde viyadüğün Tavlusun sırtlarına yapılan ve yapılacak olan konutlara daha yakın bir bölgeye çekildiğini öğrendim.

İsabet olmuş...

Bu arada Melikgazi Belediyesi’nin mutlaka önümüzdeki bir kaç yılda Mustafa Eraslan Lisesi’nin önünden Yıldırım Beyazıt’ın içinden Germir su deposuna doğru giden yolu imardaki hale getirmeli. Çok az bir istimlak yeri kalmış. Gerekirse Büyükşehir Belediyesi de katkı vererek bu yolun açılması ile birlikte şehirden Anayurt, Tavlusun, hatta Talas’ın bağlar bölgesine giden insanların önemli bir bölümü Talas yolundan çok burayı kullanacaktır.

Sanıyorum viyadükle ilgili ihale süreci de başladı. Önümüzdeki yıl kazma vurulur. Viyadüğün tamamlanması ile birlikte Germir’den başlayan;Tavlusun yamaçlarından Başakpınar’a kadar uzanan milyonlarca m2 arazi de değerlenmiş olur.

Viyadüğün bir an önce bitirilmesi sadece AGÜN’ü ve Tavlusun yamaçlarını Talas-Kayseri’ye bağlamakla kalmayacak. Malatya yolu istikametinden gelen insanların Talas başta şehrin güneyine de bu güzergâhtan ulaşmasını sağlayacaktır. Bir anlamda güney çevreyolu bu viyadükle erken devreye girmiş olacak.

 

BARO SEÇİMLERİ

Son günlerde Baro seçimleri üzerine çok sayıda yorum yaptım.

Açık söyleyeyim birçok avukat bazı gelişmeleri bu sütundan takip etti. Hatta öyle ki mevcut başkan Murat Şirvanlı’nın aday olmayacağını, Fevzi Konaç bizim gazetemizden öğrenmiş.

Pazar günü Murat Şirvanlı Hatay’dan aradı. Kendisinin aday olmayacağını yineledikten sonra, üç adaylı bir yapıya doğru gittiklerini söyledi.

Başkan Şirvanlı’ya “Fevzi Konaç ve Oğuz Erinç’in adaylığı tamam. Ama Bilal Özdoğan adaylıktan çekildi” dedim. Şaşırdı. ”Öyle mi, ben cuma sabah Kayseri’den ayrıldım demek ki daha sonra böyle bir karar almış” dedi...

Baro seçimleri ile ilgili süreç bundan böyle sanki iki aday odaklı gelişecek gibi. Elbette son dakikaya kadar şartları uyan herkes aday olabilir. Ama bu dakikadan sonra çıkacak aday bana göre ‘laf olsun’ diye çıkmış olur.

Murat Şirvanlı, Fevzi Konaç’ ın adaylığını açıkladığı toplantıda Baro yönetimine ilişkin eleştirilerine üzülmüş.”Biz uydu bir Baro değiliz. Türkiye genelinde etkin ve söz sahibi bir yönetimiz. Görev süremiz içerisinde de önemli işler yaptık... Ben yarışın demokratik ve adil bir zeminde yapılması için aday olmadım. Herkes işine baksın. Kimse kimseyi suçlamasın” dedi.

Seversiniz ya da sevmezsiniz, ama Murat Şirvanlı dürüst, mütevazı ve vatansever bir insandır.

Oğuz Erinç belli ki basınla fazla ilişkiye girmek istemiyor. Seçimin Baro üyeleri arasında geçtiği, dolayısıyla tüm Kayseri’yi bu noktada ayaklandırmanın, ya da bilgilendirmenin doğru olmadığına inanan bir yapısı var gibi... O cihetle de sembolik ve mütevazı bir toplantı ile adaylığını açıklayıp çalışmalarını sürdüreceğe benziyor.

Geçen gün de yazdım. Oğuz Erinç ülkücü kökenli bir avukat. Fevzi Konaç’ın ise milli görüş geleneğinden geldiğini zaten biliyoruz... Ama her iki adayın da her siyasi görüşten insanı listesine alacağı biliniyor. Şehrin Baro seçimlerine önümüzdeki haftadan itibaren daha da kulak kabartacağını sanıyorum.

Adayların birbirlerini itham etmeyen, ama daha güzeli yapmaya olan niyetlerini ortaya koyan bir kulis çalışması yürüteceklerine inanıyorum. Avukatlara yakışanda bu...

 

EKE: HEREKETİN LİDERİ DEVLET BAHÇELİ’DİR

MHP İl Başkanı Mete Eke ile dün kısa bir telefon konuşması yaptım. “Başkanım Kayseri olarak Sayın Bahçeli’ye desteğinizi biliyorum. Ama özellikle Sayın Seyfi Şahin başta, diğer adaylarla ilgili ne düşünüyorsunuz?” dedim. İki cümleyle kanaatini söyledi... Diyor ki:” Biz daha önce liderimiz Sayın Dr. Devlet Bahçeli’ nin emrinde olduğumuzu ilan ettik. Bir daha söylemenin anlamı yok. Seyfi Bey’de dahil diğer isimlerin adaylığı bizi bağlamaz. Bizim aldığımız eğitime göre ülkücü, lider, doktrin ve teşkilat odaklı hareket eder. Bu vasıfları bilmeyenlere bizim söyleyecek bir lafımız yoktur. Bir daha söylüyorum bu hareketin lideri Sayın Bahçeli’dir.” Mete Eke’nin bu minval üzere bir yorum yapacağını biliyordum. Ama bunu kendi sesinden duymak istedim. Zira Eke doğru bildiği yolda zikzak çizmeden giden bir yapıya sahip...