VELİ ALTINKAYA


VEKİLLERİMİZ NE İSTİYOR?


Bu günlerde İl Seçim Kurulu´ndan gelecek haberi bekleyen yeni vekillerimiz koalisyon konusunda gazetecilere, partililere ve sokaktaki ikili diyaloglarında görüşlerini dillendiriyor.
İsimleri lazım değil; AK Parti ve MHP´den 4 vekilimizle görüştüm...
Bakın 9 vekilimiz koalisyon konusunda ne diyor.
Mehmet Özhaseki: Tabi ki bir koalisyon beklemiyordu. Çıkan sonuç karşısında MHP´den yana bir koalisyon yanlısı. Bunu soran herkese açık açık söylüyor. Genel Merkez´in de koalisyonla ilgili görüşlerini alacağını umuyor. Özhaseki, CHP ve HDP´li bir koalisyona karşı. Erken seçimi konuşmak için de erken olduğunu düşünüyor.
Ahmet Doğan: Doğan yüksek sesle, hatta mikrofonlara ?MHP?ile koalisyon kurmalıyız´ diyenlerden. Doğan da CHP´li bir koalisyon istemiyor. ?Tabana izahta zorlanırız´diyor.´ MHP ile koalisyon olmazsa gerekirse erken genel seçime gidilir´ diyenlerden.
Yaşar Karayel: Doğrudan bir temasım olmadı. Konuştukları ile konuştum. Erken seçimin kayıp olacağına inanıyor. MHP ile bir koalisyona sıcak.
Kemal Tekden: MHP ile bir koalisyondan yana... Bunu gerekli gördüğü ortamlarda yüksek sesle dillendiriyor. Erken seçime karşı. CHP ve HDP´li koalisyona Ahmet Doğan gibi muhalif duruyor.
Havva Talay Çalış: Karar vericinin Genel Merkez olduğu kanaatinde... Erken seçime o da karşı... O da Kayseri seçmeninin AK Parti-MHP tabanı olarak birbirine yakınlığı nedeniyle böyle bir koalisyondan yana.
Yusuf Halaçoğlu: Halaçoğlu görüşlerini TV ekranlarından dillendiriyor. ?HDP ile Dünyatersine dönse biraraya gelemeyiz´ diyerek ?şeref?, ?sap? tartışmalarının başlamına neden oldu. CHP ile MHP koalisyonu güvenoyu alabilseydi biraz da seçim öncesi vaatlerin yerine getirilmesi ve AK?Parti´den hesap sorulması babında Hoca böyle bir koalisyona daha sıcak gibiydi. Gelinen noktada ?şartları konuşarak? asgari müşterekte AK?parti ile koalisyon yanlısı. Yakın çevresine çözüm süreci, 4 eski bakanın durumu konusunda taviz vermelerinin mümkün olmadığını söylüyor... Temel şartlardan taviz vermelerinin mümkün olmadığını, gerekirse erken seçime gidilebileceğini söyleyenlerden.
H.Ali Kilci: Kesinlikle iktidar ortağı olunmasından yana. Kilci´nin de AK Parti´den hesap sorma odaklı mümkün olursa (ki aritmetik olarak mümkün gözükmüyor) CHP´li koalisyon, (Tabi ki HDP´nin içeriden veya dışarıdan desteğine tamamen karşı) yanlısı.. Kilci de CHP´li koalisyon Meclis aritmetiği açısından kurtarmadığı için AK Parti ile koalisyondan yana olduğunu söyleyelim. Kilci, Genel Başkan´ın ?koalisyona kapılarını kapatır gibi´ yaptığı seçim gecesinin ertesinde İl Başkanı´nın makamında hemde kalabalık bir grup varken ?Mutlaka hükümet ortağı olmalıyız? dediği konuşuluyor. O da erken seçime kesinlikle karşı.
Süleyman Korkmaz: Tabandan gelen telkin doğrultusunda koalisyon ortağı olunmasından yana. AK Partili bir koalisyona daha sıcak. Erken seçime karşı.
Çetin Arık: CHP´nin tek milletvekili de koalisyon ortağı olmak istiyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu gibi Arık da öncelikle MHP´li bir koalisyondan yana.. Ancak, Meclis aritmetiği ve MHP-HDP ilişkileri nedeniyle bunun mümkün olmayacağı görüldüğü için O da AK Parti CHP koalisyonu kurulmasını, ancak taviz verilmemesini istiyor... Arık da genel başkanı gibi erken seçime kesinlikle karşı.
Vekillerimizin koalisyona bakışı böyle... Önümüzdeki hafta vekillerimiz mazbatalarını alarak TBMM´ye kayıt yaptırmaya gidecek. TBMM´nin ilk toplantısı öncesinde de partilerin Meclis grupları genel merkezlerde toplanarak milletvekillerinin seçim ve daha çok da koalisyonla ilgili görüşleri yazılı olarak alınacak.
Vekillerimizin koalisyona bakışları, bana ulaşan bilgilere göre böyle...

00-Mazbatalarını almayı bekleyen AK Parti ve MHP´li vekiller birlikte koalisyon istiyormuş.

00- Vekiller ?Hangi komisyonda görev yapmak istiyorsunuz? diye form dolduruyormuş.

00- Koalisyondan sonra Kayseri´de de partilerde ?iç hesaplmaşma? gündeme gelebilirmiş.

00- Başbakanlığa bağlı, Kayseri´deki önemli bir bürokratın Ankara merkeze daha etkin bir konumda tayini çıkmış.

00-TRT´de yayınlanan ?Diriliş Ertuğrul? dizisinden sonra Ramazan´da yayına girecek Yunus Emre ile ilgili diziyi de Tekden Film çekmiş.
00-Rektör Keleştemur ERÜ´ye vedaya hazırlanıyormuş.

RAMAZAN DENETİMİ
Ramazan´a az kaldı... Ramazan öncesinde kötü niyetli bazı kişilerin, insanların duygularını istismar ettiğini bilmeyen yok... Bu noktada en önemli görev şüphesiz ki Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ilgili belediyelerimize düşüyor. İl Müdürü Özkan Kayacan Kayseri´ nin sağlıklı gıda tüketimi noktasında yetkisini sonuna kadar kullanan, insan sağlığı ile oynayanlara asla taviz vermeyen bir yapıya sahip.... Belediyelerimizin ilgili birimleri de öyle. Yetki ağırlıklı olarak Tarım İl Müdürlüğü´nde zabıtanın müdahale şansı daha az... Denetimlerde insan sağlığı ile oynamayı alışkanlık haline getirenler, mutad cezaların yanısıra, gerekirse deşifre edilerek daha etkin cezalandırılmalıdır.