VELİ ALTINKAYA


VEKİLLERİMİZ EVLERİNİ NE YAPACAK?


Cumartesi günkü yazımda, Kayseri´nin 9 vekilinin olası koalisyonla ilgili tahmin ettiğim görüşlerini aktarmıştım.
Bugün vekillerimizin ikamet konusunda ne yapacakları tahmininde bulunmak istiyorum...
Vekiller elbette koalisyon hükümeti veya yeni bir erken seçim ihtimaline göre hareket edecek...
Türkiye´nin bir erken genel seçime gidip gitmeyeceği temmuz ortasında belli gibi olur. Ağustosta da kesinleşir.
TBMM yeni yasama dönemini 1 Ekim´de açacak. Vekillerin okulların açılımı vs. derken Eylül ortasına kadar Ankara´da yapacakları bir iş yok.
Yemin töreninin önümüzdeki hafta başında gerçekleşmesini bekliyorum. Sonrasında 5 gün TBMM tatile girecek ve toplanıp başkanını ve gruplar isterse Başkanlık Divanının üyelerini seçecekler...
Anayasa´nın 116. maddesi Cumhurbaşkanı´na Meclis Başkanlık Divanı´nın oluşumunu takip eden 45 gün içerisinde bir hükümet kurulamaması halinde, Meclis Başkanı ile yapacağı istişare sonrasında TBMM´yi fesih ve erken seçim yetkisi veriyor.
Yani 45 günlük süre Meclis?Başkanlık Divanı´nın oluşumu ile başlıyor... Meclis Başkanı´nın seçimi ile ilgili olarak Anayasa ve İç Tüzük´te net hükümler var. Ancak, Başkanlık Divanını oluşturan, katip üyeler, Meclis idare amirleri ve meclis başkan vekillerinin kaç gün içinde seçileceğine dair bir zaman sınırlaması yok.
Bu durumda erken seçime sıcak bakmayan partiler, 45 günlük sürenin başlamaması adına başkanlık divanına verecekleri üyelerle ilgili isimleri bildirme işini geçiktirebilir...
Muhtemel ki haftabaşında yapılacak yemin töreninden hemen sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu´nu 63. hükümeti kurmakla görevlendirecek.
Sonrası malum...
Zorlu geçecek koalisyon turları. Doğrusu Davutoğlu´nun ilk görüşmelerinden bir hükümet çıkacağı konusunda tereddüt lüyüm. Özellikle Kılıçdaroğlu görevin ikinci sırada kendisine verilmesi için Davutoğlu´nun önüne Erciyes Dağı gibi engeller çıkartacaktır...
Neyse gelelim vekillerimizin ikametlerine...
Mehmet Özhaseki: Özhaseki´ nin ilkokulda okuyan çocuğu yok. Ama, evi, çocukları, torunları, işyeri burada. Daha önce sorduğumuzda Meclis´e yakın bir sitede ev kiralamak için Ankara´daki bir arkadaşının görüşmeler yaptığını söylemişti. Özhaseki, Ankara´da ev kiralayacak; ancak alacağı göreve göre, belli ki haftanın 4 gününü Ankara´da, 3 gününü Kayseri´de geçirecek.
Ahmet Doğan: Doğan´ın da Ankara´da bir ev kiralayacağı ve Ankara-Kayseri arasında mekik dokuyacağını sanıyorum.
Yaşar Karayel: Karayel´in evi İstanbul´daydı. Kayseri´den de bir ev aldı... Çocukları, torunları İstanbul´da.. İstanbul-Ankara-Kayseri arasında gidip gelecek gibi.
Kemal Tekden: Evi Kayseri´ de. eşi, Kayseri´deki hastanenin idari-mali işlerini yürütüyor. Tekden, bu cihetle Ankara´da bir ev kiralayacak ve İstanbul´daki hastane, film çekim platoları vs nedeniyle Karayel gibi üç il, hatta, Denizli´yi de dahil edersek 4 il arasında mekik dokuyacaktır.
Havva Talay Çalış: Eşi ERÜ´ de profesör. Çocukları okuyor. Kayseri-Ankara arasında en sık gidip gelecek vekillerimiz arasında olacak gibi.
Yusuf Halaçoğlu: Evi Ankara´ da. Geçen dönem yaptığı gibi Kayseri-Ankara arasında gidip gelecek.
H.Ali Kilci: Evi Kayseri´de. Ancak, Ankara´da da bürosu var. Bir ev kiralayarak Kayseri-Ankara arasında gidip gelecektir.
Süleyman Korkmaz: Evi de, işi de Kayseri´de... Ankara´da kiralayacağı bir evle Kayseri´de en çok göreceğimiz vekiller arasında olacağını sanıyorum.
Çetin Arık: Evi Kayseri´de. Ancak, Ankara´ya taşınacak. Çocuğunun eğitimi nedeniyle böyle bir zorunluluğu var. Kayseri´deki evi de tamamen kapatacağını sanmam.

00- Vekillerimizin mazbatalarını alarak Meclis´e bu hafta kayıtlarını yaptırmaları bekleniyormuş.

00- Vekillerimizin bir bölümü şimdiden Ankara´da ev aramaya başlamış.

00-AK Parti Kayseri Milletvekilleri CHP´li bir koalisyonu kesinlikle istemiyormuş.

00- Başbakan AK Parti´li vekilleri yarın Ankara´da toplantıya çağırmış.

00- Vekilliği 4 bin kadar oyla kaybeden Halil Ergen´in yeniden TBMM AK Parti Grup?Müdürlüğüne gelmesi bekleniyormuş.

Kayseri Adliyesi´ne çok sayıda hakim ve savcı atanırken Başsavcı vekillerinden Murat Yerdeyatar İstanbul?Savcılığı´na atanmış.

AK PARTİ´NİN
ADAYLARA TALİMATI
AK Parti, İl Teşkilatı ve adaylarının, salı gününe kadar seçim çalışmaları ve sonuçlarını içeren bir rapor sunmalarını istedi. Bu raporu sadece seçilen milletvekilleri değil, seçilemeyen 4 aday da hazırlayacak. Bu raporlarda neler olabileceğini tahmin ediyorum. Özellikle seçilemeyen vekillerin yazacakları daha keskin olacak gibi. Bazı adaylar listenin oluşumu ile ilgili tespitlerini aktaracaktır. Teşkilatın da benzeri bir değerlendirme yapacağını sanıyorum. Bazı adayların da Teşkilat başta, seçim sürecindeki koordinasyon ve genel merkez politikaları ile ilgili olumlu-olumsuz tespitleri raporda yer alabilir. Bu arada AK Parti´li vekillere TBMM´de hangi komisyonda görev yapmak istediklerine dair form doldurmaları da istenmiş.


14 HAZIRAN 2015 HABER paylaşan: kaytv