VELİ ALTINKAYA


VEKİLLERDEN YAZILI GÖRÜŞ

VEKİLLERDEN YAZILI GÖRÜŞ


AK Parti, ilçe belediye başkan adayları konusunda milletvekillerinden görüş aldı.

   Daha önceki uygulamalarda, Başbakan Erdoğan bazı genel başkan yardımcıları ile birlikte Kayseri milletvekillerinin tamamını çağırmış ve adaylar konusunda tek tek görüş sormuştu.

   Bu kez farklı bir yol izlenmiş. Milletvekillerinin tüm adaylarla ilgili l yazılı görüş bildirmeleri istenmiş. Kayseri’nin 7 milletvekilinden tamamı dün Genel Merkeze yazılı olarak görüşlerini iletmiş.

   Milletvekillerine sadece metropol ilçeler değil 16 ilçe sorulmuş. AK Parti’nin belediyesi bulunmayan 5 ilçede vekillerin adaylık için ikişer isim önermesi istenirken, mevcut belediyelerin olduğu yerde ise öncelikle belediye başkanından memnun olup olmadıkları sorulmuş. Değillerse yerine aday önermeleri istenilmiş.

     Önümüzdeki hafta Kayseri dosyası anket sonuçları, temayül ve milletvekillerinin görüşleri ile birlikte Başbakana sunulacak. Belki bazı ilçelere yönelik 2 veya 3 adaylı yeni bir anket çalışması yapılabilir.

    Özetle Büyükşehir’de sorun bulunmayan AK Parti’nin ilçelerde ne yapacağı önümüzdeki hafta büyük ihtimalle karara bağlanabilir.

    NEREDEN NEREYE

   Bugün iki tarihten bahsedeceğim. Biri 25 Aralık 1915, diğeri 16 Kasım 2002...

   Tarih 25 Aralık 1995...Yer: Talas Yolu üzerindeki Refah Partisi il binasının son katı...

     Bir gün önce, yani 24 Aralık 1995’te Türkiye genel seçim için sandık başına gitmişti.RP % 21’lik oy oranı ile birinci parti olmuştu.

   Aynı gün Hürriyet ve Sabah gibi Türkiye’nin merkez medyasının başlığı “Halk Anayol” dedi şeklindeydi... Merkez medya seçimlerden birinci parti çıkan RP yerine 2. ve 3. sıradaki ANAP ve DYP’nin hükümet kurmasını alenen telkin ediyordu. Oysa ANAP’ın patronu Mesut Yılmaz ile DYP’nin patroniçesi Çiller birbirlerinin izine kurşun sıkıyordu.

    RP İl binasının çatı katında bir basın toplantısı düzenleneceği söylendi. Toplantı masasında Yeniden milletvekili seçilen RP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, Milletvekilleri Salih Kapusuz, Nurettin Kaldırdımcı ve Memduh Büyükkılıç ile partili belediye başkanları ve yöneticiler vardı.

   Abdullah Gül seçimlere yönelik değerlendirmelerini yaptı. Salondan çıkarken bana; “Seçim sonuçları için ne diyorsun?” dedi...”Abi gazetelere bakarsanız hükümeti size kurdurmak istemiyorlar. Bu yapıyla siz hükümet ortağı olsanız dahi Dışişleri Bakanlığı’nı size zor verirler; hiç olmazsa devlet bakanı olmaya bakın!” demiştim.

    Nitekim öyle de oldu... Birbirlerini hasım gördüklerini saklamayan ve meydanlarda en ağır şekilde eleştiren Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller “derin devletin” ve hakim güçlerin baskısıyla zoraki bir evlilik yaptılar... Ama bu uzun sürmedi ve Hükümet dağıldı. O süreçte RP’siz bir hükümetin gitmeyeceği görülmüş, bir yandan ANAP, diğer yandan DYP Rahmetli Erbakan’la flörte başlamıştı.

Sonuçta 28 Şubat sürecini başlatacak olan Refah Yol Hükümeti kuruldu ve  25 Ocak’ta söylediğim altı ay sonra görüldü. Dışişleri Bakanlığı’nı Tansu Çiller başbakan yardımcılığı ile birlikte üzerine almış, Abdullah Gül KKTC ile ilişkiler ve TRT’den sorumlu devlet bakanlığına getirilmişti...

    Bir başka tarih...16 Kasım 2002... Bundan tam 11 yıl önce... Yer Çankaya Köşkü... AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve  Kayseri Milletvekili Abdullah Gül devrin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından davet edilmiş ve 58. Hükümeti kurmak üzere görevlendirilmişti...

    Bizim 7 yıl önce “Abi seni Dışişleri Bakanı yapmazlar. Bir devlet bakanlığı kapmaya bak!” dediğimiz Abdullah Gül Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı olmuştu...

     Bundan tam 11 yıl önce...

    Sonrası herkesin malumu. Milli irade bütün zorlamalara rağmen galip geldi ve bir torna ustasının oğlu olan ve 1996’da dışişleri bakanı yapılmayan Abdullah Gül yaklaşık 10 yıl sonra, Ağustos 2007’de Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak yemin edip Köşk’e çıktı...

    Bu demokrasinin, millet iradesinin gücü değil de ne?..”Muhtar bile olamaz” denilen Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık 11 yıldır ülkeyi yönetiyor... Dışişleri Bakanı yapılmayan Abdullah Gül  başarılı bir cumhurbaşkanı...

     Yeter ki niyetiniz halis olsun. Yeter ki sabretmesini bilin. Yeter ki nefsinizin ve hırsınızın esiri olmayın. Takdiri ilahi en güzel şekilde tecelli ediyor...

   Dilerim bir süredir  derin ve uzun bir uykuya daldıklarını tahmin ettiğim “derin yapılanma” bundan ders çıkartsın... Gerçek manada demokrat olup, milletin sesine, iradesine kulak versin.

 

00- AK Partili vekiller belediye başkan adayları ile ilgili Genel Merkeze yazılı görüş bildirmiş.

00- HDP’den sonra, Hür Dava Partisi de  Kayseri’de de örgütlenmiş.

00- Falahiye İsabeyli’deki “arabaşı” zehirlenmesi, Vali başta birçok bürokratın önceki akşam diken üstünde durmasına neden olmuş.

00- Zürafa Zambak, özel bir güzergahı takiple Ankara’ dan Kayseri’ye getirilmiş.

00- CHP, Akkışla’da iki başkan arasında sıkışmış.

00- AK Parti’nin Sarız’da kafası karışıkmış.

00- MHP Büyükşehir adayının 200 olarak açıkladığı projeleri merak ediliyormuş.

00-AK Parti’den Talas adaylığı bekleyen bazı isimler hüsrana uğrayacakmış.

 

ODALARDA

SEÇİM HEYACANI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (TESK) bağlı odalarda yılbaşı ile birlikte seçim heyacanı başlıyor. KESOB bünyesindeki 40 kadar oda da ocak-mart arasında seçim yapacak. Kayseri, yerel seçimlerin heyacanını yaşarken esnaf teşkilatı sessiz-sedasız  sandığa gidecek. 20 kadar şehir merkezinde, bir o kadar da ilçelerde esnaf odası var... Esnaf odalarının 30 kadarında tek liste çıkması bekleniyor. Özellikle merkezde bulunan bazı büyük odalarda (Otobüsçüler, Oto Sanatkarlar, Mobilyacılar, Elektrikçiler, Bakkallar vs) birden fazla adayın olması bekleniyor. Esnafın bu zamana kadar olduğu gibi, bu seçimleri de kendisine yakışan güzellikte sonuçlandırmasını diliyorum.