VELİ ALTINKAYA


VEKİLLER YENİDEN ADAY GÖSTERİLİR Mİ?

VEKİLLER YENİDEN ADAY GÖSTERİLİR Mİ?


Herkesin cumhurbaşkanlığı seçimini konuştuğu bir süreçte, genel seçimlere yönelik mevcut vekiller üzerinden bir değerlendirme yapalım...

Daha önce yazdım; Başbakan Erdoğan’ın seçilmesi (ki ilk turda % 52-54 aralığındaki bir oyla seçileceğini zannediyorum) ve Parti’nin başına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gelmesi halinde Türkiye kasımda erken seçime gidilebilir... Böyle bir ihtimal halinde TBMM olağanüstü toplantı ile açılıp erken seçim kararı alır ve tatile girer...

Seçim süresinde yapılması durumunda ( 7 Haziran 2015) YSK takvimi 120 gün önce yani 7 Şubat 2015’te başlatacak...

Seçim ne zaman yapılırsa yapılsın cumhurbaşkanlığından hemen sonra Türkiye erken veya süresinde genel seçimi konuşmaya başlayacak.

Peki bu durumda mevcut 9 vekilimiz ne olur?.. Yeniden aday olurlar mı?.. Olurlarsa Kayseri’den mi, yoksa başka bir ilden mi aday gösterilirler?

Önce iktidar partisinden başlayalım...

Malum iktidar partisi üç dönem yasağının devam edeceğini açıkladı. Yeni bir genel başkanla bu yasak  kaldırılmazsa zaten üç vekil otomatik olarak bir daha aday olamıyorlar. Onlardan başlayalım.

Taner YILDIZ:  Üç dönem devam ederse adaylığı mümkün değil. Üç dönem kalkacak olursa, kim genel başkan olursa olsun yeniden Kayseri’den aday olur...

Sadık YAKUT: Taner Yıldız için söylediklerimi Sadık Yakut için de söyleyebiliriz.

Mustafa ELİTAŞ: Elitaş’ın durumu da kısmen Yıldız ve Yakut gibi... 3 dönem devam ederse zaten aday olamıyor. Abdullah Gül’ ün genel başkanlığı halinde üç dönem kalksa dahi, Elitaş’ın yeniden listeye girmesi riskli olabilir. Bu durumda, Elitaş’ın yeniden adaylığı için Köşk’ün devreye girmesi ya da Gül’ün genel başkan adaylığı sürecinde grup başkanvekili olarak ortaya koyacağı performans önemli.

Yaşar KARAYEL:  Karayel’in ikinci dönemi. Bir dönem daha adaylık hakkı var. Karayel, önümüzdeki dönemde  Kayseri veya İstanbul’dan yeniden aday gösterilir... Parti’nin başına kim geçerse geçsin bu farketmez. Gül’ün genel başkanlığı halinde İstanbul adaylığı daha güçlü bir ihtimal...

Pelin Gündeş BAKIR: Kayseri’nin tek kadın milletvekili. Yeniden aday olma arzusu yüksek. Bakır’ın bir daha Kayseri’den aday olma ihtimali, olmama ihtimalinden çok düşük. Bağlantılarına göre, İstanbul’a  kaydırılabileceği gibi, üniversiteye de dönmek zorunda da kalabilir.

İsmail TAMER: Vekilliğinde ilk dönemi. Yüzde 80 ihtimalle Kayseri’den yeniden aday gösterilir. Yüzde 20 ihtimal doktorluğa dönebilir.

Ahmet ÖKSÜZKAYA:  Yerel seçim gecesi istifa etmişti. Öksüzkaya, siyasi tarihimize iki dönemdir Kayseri milletvekilliği yapmış isim olarak geçecektir. Mali müşavirliğe devam...

Yusuf HALAÇOĞLU:  Halaçoğlu, TBMM’de genel başkanın vekilliğini yapıyor. Kayseri veya Adana‘dan adaylığı kulislerde dillendiriliyor. Yeniden Kayseri’den aday olma ihtimalini yüksek görüyorum. Kayseri veya Adana fark etmez, nereden olursa olsun liste başı olur.

 M.Şevki KULKULOĞLU: İki dönemdir CHP milletvekilliği yapıyor. 2007’de Baykal, soyadına vefa olarak listeye koydu. Geçtiğimiz seçimde malum dosyalarla liste başındaki yerini korudu. İhsanoğlu’na karşı tavrı da orta yerde dura dura yeniden aday gösterilme ihtimali bana göre çok zayıf... Genel seçim öncesinde CHP genel merkezinde bir yönetim değişikliği yaşanırsa belki... Ona da bir genel seçimden önce ihtimal vermiyorum.

Bunlar 9 vekilimizle ilgili şahsi gözlemlerim. Bu tespitlerin bir bölümü vekillerimizin hoşuna gitmeyebilir. Onların görüşlerine de açığım.

 

00-Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Kayseri’de karşılayacak akademisyenler merak ediliyormuş.

00- AK Parti il yönetimi görev bölümü yapmış.

00-  İstifa eden Ömer Dengiz ’in AK Parti’nin danışma meclisi toplantısına katılması takdir görmüş.

00-CHP, 14 ilde yapacağı Köşk seçimi ile ilgili mitingi iptal etmiş.

00-TBMM Başkanvekili Yakut’un Almanya Başbakanı Merkel’e Gazze tepkisi takdir görmüş.

00-Yetimlerin bayramlığı Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’tanmış.

 

HSYK SEÇİMLERİ

    Hepimiz bugünlerde Köşk seçimlerini takip etsek de, yargı çevreleri daha çok ekimde yapılacak HSYK seçimleri ile ilgili 17 Aralıktan sonra HSYK’nın önemi daha iyi anlaşıldı. HSYK 22 üyeden oluşuyor. Adalet Bakanı Kurul’un başkanı. Müsteşar doğal üye. Kalan 20 üyeden 4’ ünü Cumhurbaşkanı atıyor. 3’ünü Yargıtay, 2’sini Danıştay seçiyor. Birini Adalet Akademisi belirliyor. Kalan 10’ üye de 7’si adli, 3’ü idari yargıdan olmak üzere, birinci sınıfa ayrılmış yargı mensuplarından seçiliyor. Yani kürsüden geliyor. Hükümet Yargı tay’da istediğini yapamadı. HSYK seçimini kaybetmesi Bekir Bozdağ için felaket olur.