VELİ ALTINKAYA


VALİLER KARARNAMESİ

VALİLER KARARNAMESİ


Valiler kararnamesi ile ilgili   pazartesi ve  çarşamba günü iki küçük yazı yazdım. Pazartesi bu sütunda yayımlanan  ilk yazıyı aynen aktarıyorum.

“İçişleri Bakanlığı Valiler Kararnamesi’ni her yıl genellikle temmuz-ağustos gibi hazırlardı. Bu yıl HSYK gibi valiler kararnamesi de erken hazırlandı. Cumartesi öğleden sonra aldığım habere göre yaklaşık 20 valinin yeri değişiyor. Hemen belirtelim Kayseri Valiliği ile ilgili bir değişiklik yok. Cumhurbaşkanına imzaya sunulan belki de siz bu satırları okurken resmi  gazetede yayımlanacak olan kararnameye göre 6 vali merkeze alınıyor. 6 ile yeni vali atanıyor. 8 vali ise yer değiştiriyor. Ulaşabildiğim bilgilere göre merkeze alınan valiler arasında Mardin, Bartın, Eskişehir, Muğla valileri var. İzmir’le Diyarbakır, Antalya ile Erzurum valileri ise yer değiştiriyor. Bingöl valisi Muğla’ya giderken, Bingöl’e Kayserili olan bakanlığın personel genel müdürü vali olarak atanıyor. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü muhtemel kararnamede Sinop’a atanacak. Bakanlık Genel Sekterinin de vali olacağı söyleniyor. Adana’dan Seyhan Kaymakamı ile birlikte Ankara’dan bir vali yardımcısı  ve İstanbul’dan iki kaymakamın da vali olacaklar arasında adı geçiyor.”

 Bu yazının yayımlandığı dakikada yaygın medyada dahil valiler kararnamesi ile ilgili tek bir yazı, yorum ve yansıma yoktu. Ne zaman ki bir İzmir milletvekili İl Valisi Cahit Kıraç’ın Diyarbakır’a gideceğini sosyal medyadaki sitesinde paylaştı, o dakikadan sonra yaygın medya valiler kararnamesini  sorgulamaya çalıştı. .

Pazartesi günü yazdığım yazıda şöyle bir cümle var.:”Hemen belirtelim Kayseri Valiliği ile ilgili bir değişiklik yok.”

 Evet ilk kararname Köşk’e gittiğinde Kayseri Valiliği ile ilgili bir değişiklik gerçekten yoktu. Söylemem doğru olurmu bilmiyorum; ama, cumartesi günü geç saatlerde Sayın Vali Yılmaz’la bu doğrultuda   kısa bir telefon görüşmesi yaptık. Hatta aramızda Kayseri Valiliği ile ilgili esprili bir diyalog da yaşandı.

Gazetemizin dünkü nüshasında da Valiler kararnamesi ile ilgili aşağıdaki 2. yazıyı yazmıştım. O yazıda aynen şöyle.:

 “Valiler kararnamesi ile  ilgili ilk bilgiler cumartesi ulaştı. Henüz yaygın medyada konuyla ilgili herhangi bir yorum yokken pazartesi aynı başlıkla bu sütunda yaklaşık 20 il’le ilgili olası değişikliği aktarmıştım. O yazımda “Belki siz bu satırları okurken karar  Resmi Gazete’de yayımlanmış olacak” demiştim. Şu ana kadar henüz  imza yok. Oysa bendeki bilgilere göre kararname perşembe günü Bakanlıktan Başbakanlığa gitti.  Köşk  iki vilayet konusunda çekince koymuş gibi. O da aşılmış. Vali, büyükelçi, müsteşar kararnameleri Köşk’le önceden istişare edilmeden  gönderilmemeli. Son olarak  Kayseri Valimizin Kütahya’ya gideceği, Ordu Valisi’nin de Kayseri’ye geleceği söyleniyor. Kararname son haliyle bugün, en geç yarın yayımlanır.”

Ulaştığım kaynaklardan edindiğim bilgiye göre Köşk’e geçtiğimiz hafta gönderilen kararname pazartesi günü yazdtığımız gibiydi...

Sonrası bilgiden çok zanla ilgili. Peki sonrası ne olabilir?. Muhtemelki Sayın Cumhurbaşkanı   tensbiplerine sunulan kararnameyi (ki bu kararname Köşk’e gönderilmeden önce mutlaka üst düzey bürokratlar aracılığı ile teati yapılmalıydı) inceledikten sonra  bazı değişikliklerin yapılması talimatını Genel Sekreteri’ne verdi ve Portekiz’e uçtu...

Köşk Genel Sekreteri ile Bakanlık Müsteşarı arasında cumartesi geç saatlerde bu talimat çerçevesinde bir görüşme yapıldığını zannediyorum. Sonra Müsteşar Kızılcahamam’da bulunan Bakan Güler’i aramıştır. Bakan Güler de aynı yerdeki Başbakan’la yaptığı görüşmeden ve aldığı ‘olur’dan sonra  Kayseri- Kütahya -Ordu valilerini ilgilendiren ek kararname hazırlanması talimatını vermiştir. Bu kararnamenin Bakan Güler ve Başbakan tarafından imzalanması yine muhtemelki pazartesi geç saatleri bulmuş ve ek kararname salı günü Köşk’e ulaşmıştır.

Kayseri’de görev yaptığı 9 aylık süredeki   hizmetleri  nedeniyle Sayın Vali’ye teşekkür borçluyuz. Ve yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Peki ya yeni Valimiz Orhan Düzgün kim?. Mülkiye kökenli Kaymakamlık, vali yardımcılığı yapmış. Ertuğrul Günay’ın Kültür Turizm Bakanlığı döneminde 5 yıl kadar Müzeler Genel Müdürlüğü’ nde bulunmuş.Muhtemelen yine Bakan’ın devreye girmesi ile memleketi olan Ordu’ya  2009’da vali olarak atanmış bir bürokrat.

Devlette iş böyledir. Tüm taraflara hayırlı olsun.

Mış… Miş… Muş…

00- Son kararname ile Kayseri Valisi’nin değişmesi çok az isme sürpriz olmuş.

00-Kütahya’ya atanan Vali Yılmaz kararnamede yer aldığını salı günü öğrenmiş.

00- Kayseri Valiliği’ne atanan Orhan Düzgün, kaymakamlık ve vali yardımcılığından sonra eski Bakan Ertuğrul Günay tarafından önce genel müdürlüğe getirilmiş, sonra da  Günay’ın memleketi Ordu’ya vali olmuş.

00-Valiler kararnamesinden sonra, önümüzdeki ay vali yardımcıları, kaymakamlar ve emniyet müdürleri kararnamesi varmış.

00- Kayseri’de uzun süredir görev yapan iki vali yardımcısının da ilk kararnamede  yerleri değişebilirmiş.

TARİHİ İMZA

Türkiye son üç yılda 150 milyar dolarlık kaynağını enerji ithalatına  aktardı. Bunun neredeyse yarısı doğrudan enerjiyle, kalan kısmı ise petrol ithalatıyla ilgili. Türkiye yıllardır nükleer santrali tartışıyor. Aslında yıllardır konuşulan, ancak bir türlü temeli atılamayan nükleer güç santrali ile ilgili iki önemli adım Kayseri Milletvekili de olan Enerji Bakanı Taner Yıldız  döneminde gerçekleşti.Türkiye Akkuyu’da Ruslarla, Sinop’ta Japon ve Fransızlarla anlaştı... En geç on yılda bu santraller devreye girecek.Üçüncü bir santral için yer ve diğer araştırmalar da devam ediyor. Bakan Yıldız Kabine’nin en başarılı isimlerinden biri.  İki nükleer santralin  O’nun bakanlığı döneminde hayata geçirilmesi Cumhuriyet döneminin en önemli enerji yatırımıdır...