VELİ ALTINKAYA


VALİ İMAMLIK YAPARKEN, BENİ SIKILAMIŞTI

VALİ İMAMLIK YAPARKEN, BENİ SIKILAMIŞTI


DYP’liler Talas’ta  “Zamantı” lakabıyla anılan H.Mustafa İnanır’ın bağında sohbet ediyorlar. Bağda Kayseri Milletvekili ve Devlet Bakanı merhum Ayvaz Gökdemir ile DYP kurmayları var... Henüz kararname imzalanmamış; Ayvaz Gökdemir Kayseri valiliğine Niğde Valisi Mevlüt Çetinkaya’ nın atanacağını söyleyince, bir süre sonra bakanı istirahat için gönderen DYP’liler, yoğun kar yağışına aldırmadan  geç saatlerde Vali Çetinkaya’yı Niğde’ de ziyaret ediyorlar...

Mevlüt Çetinkaya böyle geldi Kayseri Valiliğine...

Devrin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe 10 Kasım 1996’da malum konuşmasını yapmıştı... 28 Şubat süreci nedeniyle Ankara DGM oldukça hızlı çalışıyordu. Sonradan anlıyoruz ki, 28 Şubat’ın organizatörleri RP’yi kapatmak için bir kaç mahkeme kararı arıyorlardı. Aslında onlar için yeterli gerekçe (!) vardı; ama bir de buna  Karatepe’nin mahkumeyeti eklense kötü mü olurdu?..

Karatepe Ankara DGM’deki duruşmaya katılmayınca, Mahkeme,  eskilerin tabiriyle “mevcutlu” getirilmesine, yani  gözaltına alınarak ifadeye getirilmesine hükmetti.

Karatepe, halen görevinin başındaydı. Kaçma ihtimali bulunmayan bir kişi hakkında “gözaltına alınıp mahkemeye getirilme” kararı verilmişti...

Mevlüt Çetinkaya da Kayseri Valisi... Çetinkaya devrin Kayseri Başsavcısını arayarak mealen;  “Sayın Başsavcım; ortada bir mahkeme kararı var.  Bu karara elbette saygılıyız. Ancak, sözkonusu olan da bir büyükşehir belediye başkanı. Ben emniyetle görüştüm; onlar da esnek davranacak. Başkan’dan da çevre yollardan Ankara’ya giderek DGM’ye ifade vermesini istedim. Bir sıkıntı yaşansın istemiyorum” diyor. Karatepe, tali yollardan Ankara’ya  gidiyor ve ifadesini veriyor. Tutuklama kararı da kalkıyor.

Dinlemeler o gün de revaçta. Devlet ne acı ki valisini dinliyor. Vali ve Başsavcı’nın konuşması ilgililere rapor ediliyor.. O günkü “derin ve malum yapı” Çetinkaya’nın üzerini çiziyor...

Erciyes TV’nin genel yayın yönetmeni idim. Bir cumartesi  arkadaşlar “Abi,Vali Bey geldi; mutfakta” dedi. Şaşırdım. Mutfağa girdim. Vali buzdolabının kapısını açmış bekliyor.

-Veli bu ne hal? Eraslan size bakmıyor mu? Baksana bozdolabının içinde sadece bir yumurta var...

Gülüştük. Terasta uzun uzun sohbet ettik. Vali sonra merkeze alındı.. Üzülmedim dersem yalan olur.

Mevlüt Çetinkaya, merkez valisi iken ara ara Kayseri’ye gelip-gidiyordu. Müşterek bir dostumuzun Talas’taki bağında gündüz vakti hanımlarla birlikte sohbet ediyorduk. Galiba ikindi namazını kılacaktık. Ev sahibi işadamı dostum, imam-hatip kökenli olduğunu bildiği için Merkez Valisi Çetinkaya’ya “Buyurun Sayın Valim, imamlığı siz yapın” dedi. Vali’nin arkasında 4 kişilik bir cemaat olduk. (İki işadamı, ben ve sonradan general de olan bir asker.) Vali bana dönerek “Veli aman ha!” dedi... ”Aman efendim, estağfurullah, rahat olun “ dedim.

Garip değil mi?..

16 yıl sonra, Sayın Çetinkaya‘dan izin almadan, hoşgörüsüne sığınarak anlattım bu olayı.

Türkiye neler görmüş?..

Müslüman bir anne ve babadan dünyaya gelen, çoğunluğunu Müslümanların oluşturdu ğu bir ülkenin Müslüman bir evladı, nihayet bir ev ortamında 4 kişiye imamlık yaparken cemaati arasında olan gazetecinin bunu yazmasından çekiniyor. Namaza durmadan önce yaptığı  “Veli aman ha” uyarısının nedeni de buydu.

Galiba 2004’tü. Ali Ulvi Bakar’ın başkanlığını yaptığı Ankara’daki Kayserililer Derneği Dedeman Otel’de  bir gece düzenledi. Geceye davetli olan 5-6 gazeteci ile Ankara’ya erken gitmiştik. Yaklaşık 6 yıldır merkez valiliği görevini sürdüren Mevlüt Çetinkaya’yı aradık. ”Eve geleceksiniz ve yengenizle sizi evde ağırlayacağım” diye ısrarcı oldu. Gittik; sağolsun ikramda bulundu. İzin isteyip Dedaman Otel’e geçtik...

Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı idi. Geceye katılan bugünkü Enerji Bakanımıza; “Sayın Vekilim, Mevlüt Bey 28 Şubat sürecinde başta Karatepe olmak üzere, o tarihteki RP’lilere sahip çıktığı için görevden alındı. Şimdi AK Parti iktidar... 28 Şubat sürecinin sıkıntılı falan, falan isimlerini Vali yapmışsınız. Mevlüt Bey’e niye sahip çıkmıyorsunuz?” dedim. Beraber olduğum arkadaşlarımız da bana destek verdi...

Sonra bir ara Taner Bey ve AK Parti’nin Kayseri’deki üst düzey yöneticileri “Mevlüt Bey ’le ilgili valilik kararnamesini Çankaka’ya gönderdik. Ama Cumhurbaşkanı Sezer imzalamadı” bilgisini verdi.

Daha sonraki süreçte AK Parti yöneticileri yaptığımız sohbette “Mevlüt Bey’i müsteşar yardımcısı yapalım diyoruz kabul etmiyor. Biraz daha bekleyelim” dedi...

Ağustos 2007’de Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı oldu. Gül Çetinkaya’yı görevi devraldıktan  4 ay sonra Ocak 2008’’de Danıştay üyeliğine atadı... 12. Daire Üyeliği yapan Çetinkaya, Turgut Candan’ın Danıştay Başsavcılığı’ndan emekli olmasının ardından 21 Eylül 2012’de bu göreve seçildi... Çetinkaya, Danıştay Başsavcılığını 8 Ocak Perşembe günü yaş haddinden emekliye ayrılarak bırakıyor. Yani 3 günü kaldı.

Milli ve manevi değerlerine bağlı, tam bir vatansever, iman ehli ve Anadolu çocuğu olan eski Valimiz Mevlüt Çetinkaya’ ya ülkemize ve milletimize hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyor; emeklilik hayatında huzur ve sağlık diliyorum.