VELİ ALTINKAYA


ÜSTAD VE KAYSERİ

ÜSTAD VE KAYSERİ


Itırlı Amasya elması ile ebediyet lezzeti Medine hurması öz keyfiyetlerindeki cehveri mekanlarına bağışlarken, mekanlarından da bağış almak gibi bir ahenk ifade ederler. İşte ben bu gözle ve fert hakkını hiçbir mekana tahsis etmemek kaydıyla bildiriyorum ki, divanesi olduğum davanın en sağlıklı anlayış, vecd ve aşkını, en gür çapta Kayseri'de buldum. Bazı kıskanç, dar ve pısırık seciyelerin Kayseriliye ‘eşeği boyar ve satar' diye kondurduğu teşhis, aksine  ‘Kayserili boyanmış eşekleri ilk bakışta anlar' şeklinde tashih edilmelidir. Kayserililer halkasında  bir müftü Abdullah Saraçoğlu, bir öğretmen Ali Biraderoğlu, bir mühendis Rafet Cıngıl, ilk bağlılardan ve Büyük Doğu Cemiyeti Umumi   Merkez Heyeti  azasından Ömer Karamehmetoğlu, öğretmen Mehmet Soyak; ve bugün etrafımı saran, herbirinin alnında yarınki şafak aydınlığını seyrettiğim  nice genç, bu davanın emanetçileridir. Sultan fikir, hassa ordusunu Kayseriliden kursa yeridir...”

Yukardaki cümleler Babıali”den alıntı...Bu satırların sahibi fakirin de fikri olarak  küçük çaplıda olsa rahle-i tedrisinde bulunmaktan gurur duyduğu bir güzel insan,  inandığı ve doğru bildiğini her ortamda yürekli şekilde söyleyebilen beynine kıymık batmış” bir dava adamının Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in  Rahmet-i Rahman'a yürüyüşünün yıldönümü bugün...

Merhum Üstad Kayseri için ne kadar güzel cümleler söylemiş.”Sultan fikir hassa ordusunu Kayseri'den kurmalı” diyor. Divanesi olduğu davanın en sağlıklı anlayış, vecd ve aşkını,en gür çapta Kayseri'de bulduğunu” söylüyor. Ve Yahudilerin Kayseri'ye bir yafta gibi yapıştırmak istediği eşeği boyama” sözünü veciz bir tesbitle onlara ne güzel iade ediyor...

 Üstad'ın ismini zikrettiği isimlerden  Hakk'ın rahmetine kavuşan da var, yaşayan da... Bu konuşmanın yapıldığı,kitabın basıldığı tarihde henüz 20'li yaşlarda olan onlarca,yüzlerce gençten isim vermeden bahsediyor Üstad...Bakın ne diyor onlar için: ”Bugün etrafımı saran, herbirinin alnında yarınki şafak aydınlığını seyrettiğim nice genç,bu davanın emanetçileridir.”

 İşte o gençlerin başında bugünki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül geliyor.Bekir Yıldız' dan Taner Yıldız'a, Bekir Oğuzbaşaran'dan, Mustafa Gözüküçük'e, Mustafa Tekilioğlu'ndan Mustafa Cabat'a kadar onlarca isim sayabiliriz  üstadın bahsettiği dünün o gençleri arasında...

Şüphesiz bunların zirvesinde Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız var...

Cumhurbaşkanlığı ve Üstad deyince merhumun mahkum” olarak aramızdan ayrılışına dair bir notla yazıyı sonlandırmak istiyorum.

Merhum doğru bildiğini çekinmeden söyleyen bir yiğit ve keskin kalem-fikir sahibiydi. İftiraya kurban gitti,zulmettiler, talimatlı mahkemelerde yargılandı, cezaevinde çok yattı.Hayatının son deminde de yine fikrinden dolayı hakkında bir mahkumiyet cezası vardı. İlerlemiş yaşına ve bozulan sağlığına rağmen cezaevine girmesi an meselesiydi. Allah rahmet eylesin   Kemal Ilıcak ve Prof.Dr. Ayhan Songar   Üstad'ı aftmesi için  rahatsızlığına dair verilmiş hastane raporu ile birlikte devrin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in huzuruna çıkar ve ricacı olurlar. O günün heybetli, kudretli Paşası Evren konuklarına Siz kimin için, nasıl bir adam için geldiğinizi biliyor musunuz?” diyerek talebi reddeder.Takdiri ilahi, bugün Evren' in oturduğu o koltukta Üstad'ın herbirinin alnında yarınki şafak aydınlığını seyerttiği” gençlerden biri oturuyor.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Büyükşehir Belediyesi sayısını 29'a çıkartan, mücavirini ise il sınırı yapan kanun taslağı haftabaşı Bakanlar Kurulu'na gelecekmiş.

00-Cumhurbaşkanı Gül'e Slikon Vadisi'nde Kayseri' nin görüntüleri izlettirilmiş.

00- Başkan Özhaseki Kuzey Carolina Eyalet Meclisinde yaptığı konuşmayla ayakta alkışlanmış.

00- Kayseri Lisesi örencileri Tiyatro Festivali'nde Bekçi Murtaza” yı sahnelemiş.

00-OSB'nin bugün yapılacak genel kuruluna 30 kadar vekil katılıyormuş.

00-  Enerji Bakanı Yıldız Başbakan Erdoğan'ın yurtdışı gezilerinin müdavimlerindenmiş.

MİNYATÜR TRAFİK PARKI

   Dün Melikgazi Belediyesi'nin çocuklar için oluşturduğu minyatür trafik parkı ile ilgili bir haber vardı.Haberde çocukların bu yaşda trafik kuralları na göre parkda araç kullandıkları yer alıyordu. Kayseri malesef trafik kuralları açısından sıkıntılı.Sürücü ve yayalar  ara ara kuralları ihlal ettikleri gibi, acıki birbirlerine saygıda da ciddi sıkıntı var.Tali yoldan ana yola çıkacak veya bir kavşaktan dönecek olan araçlara diğer sürücüler maalesef bir sanayide dahi olsa fırsat tanımıyorlar. Hiç ol mazsa bu parkda çocuklara bu kültürde aşılanabilir.