VELİ ALTINKAYA


ÜNYE´DEN DÜNYA´YA?

Gündem - Veli Altınkaya


Şakir Gürel´i TRT deki programları ile tanıdım. Sonrasında Denge ve Denetleme Ağının 3-4 toplantısında birlikte olduk. Şakir Gürel Ünye´de yerel bazda gazetecilik yapmanın yanı sıra merkezi Ankara´da bulunan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu´nun (TİMEF) da Genel Başkanı.. 10 gün kadar önce arayarak ?Veliciğim seni Ünye´de ağırlamak istiyorum. Konuğumuz olursan sevinirim. Bir AB Projesinin açılış programı var katılmandan mutlu olurum? dedi.

Bize davete icabet etmek düşerdi. Kayseri-İstanbul-Samsun aktarmalı uzun süren bir uçak yolculuğu, Samsun Çarşamba´dan Ordu Ünye ye bir saat süren bir kara yolculuğundan sonra Şakir Gürel kardeşimle buluştuk. Türkiye´nin dört bir yanından meslektaşım oradaydı. Daha çok da televizyon odaklı arkadaşlarımız vardı. Neredeyse 100 kişiydik.

Türkiye de maalesef, bir dönem Yunanistan´da da yaygın olarak yapıldığı gibi AB projeleri ?Usül yerini bulsun? kabilinden göstermelik organizasyonlar ve ?Kılıfa uydurulan? fatura ve organizasyonlarla gerçekleştiriliyor.

Ordu´nun yaklaşık 120.000 nüfuslu şirin bir ilçesi olan Ünye´de Şakir Gürel´in sahipliğini yaptığı Ünye TV ?Ünye´den Dünya´ya AB ile Medya Açılımı? başlıklı bir projeyi ortakları ile hayata geçirmiş. İşte bu AB Projesinin açılışı dolayısıyla Ünye´deydik.

Ünye Karadeniz´e olan doğal kıyısı, tabiat ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra sıcak insanları ile geleceğe umut ile bakan şehirlerimizden biri. Aslında Ünye´nin Karadeniz´e olan kıyısı bile bir başka şehirde olsa turizm açısından çok önemli hareketlilik yaşaması için yeter. Ünye, dilerim bu imkanını zamanla daha da değerlendirsin.

Ünye´den Dünya´ya adlı projenin açılışında ben de yaptığım kısa bir selamlama konuşması ile Erciyes´in Karadeniz´e selamını ilettim. Açılış programı çerçevesinde iki ayrı oturum halinde ?Medyada Yeni İletişim Teknolojileri? bir seminer dahilinde tartışıldı.

Ünye´den bahsedince ?Ünye´nin Dünkü Çocukları?ndan bahsetmemek olmaz. Bizi hava alanında ?Ünye´nin Dünkü Çocukları? karşıladı. Ünye´nin dünkü çocukları 40 ile 65 yaş arasındaki ilçe halkından oluşuyor. Bir dernek halini alan bu yapı içinde her siyasi görüşe ve meşrebe mensup insanlar var. Bu kocaman adamlar-kadınlar yaptıkları gösteriler, sergiledikleri oyunlar ve daha da önemlisi ortaya koydukları birliktelik ile bana göre bırakın Ünye´yi Türkiye´ye örnek olacak bir güzelliği resmediyorlar. Günümüzün teknoloji esiri, geleneksel oyun ve eğlence kültürümüzden bihaber çocuklarımıza hepimiz ?Ünye´nin Dünkü Çocukları? nın yaptığı gibi değerlerimizi öğretmeliyiz.

Programın son gününde kısa bir Ünye turu yaptık. Geleneksel Ünye evini, Anadolu´nun dört bir yanında mekanı bulunan gönül ve aşk şairi, Allah dostu Yunus´un Ünye´de de olduğu iddia edilen kabrini ziyaret ettik. Sonra Ordu´ya geçip teleferik ile Boztepe ?ye çıktık. 20 yıl önce araç ile çıktığım Boztepe´den Ordu´nun seyrine doyum olmuyor.

Şakir Gürel´e teşekkür ediyorum. Daha önce transit geçtiğim Ünye´yi bana yakinen tanıma fırsatı verdi.

Ünye dönüşü İstanbul-Kayseri uçağında ilginç bir olaya şahit oldum. Uçağın kalkışından 15 dakika kadar sonra ?Sizi rahatsız ettiğim için özür diliyorum; bir dakikanızı alacağım? cümlesi ile başlayan bir anons duydum. Genç bir ses kendi adını söyleyerek ?14A koltuğunda oturan ? Kültepe´ye evlilik teklif ediyorum? dedi. Kısa süren bir şaşkınlıktan sonra uçakta alkış koptu. Bir dakika kadar sessizlik ? yan yana oturduğumuz Kırşehir AHİ TV´nin Sahibi Hasan Eraslan a ?Hasan Ağabey ne oldu kız teklifi kabul etti mi ?? dedim. Kısa süre sonra ürkek ve titrek ses ile ?Evet kabul ediyorum? cümlesini duyduk. Bir alkış daha? Gençler yerlerine oturunca yanlarına vardım. ?Ben gazeteciyim, adınızı soyadınızı alabilir miyim? dedim. Çocuklar gençler biraz çekingen bir tavır ile isimlerini verdi. Kızın soyadı Kültepe, oğlanın ki ise Sinopluoğlu. Kıza ?Kültepe-Kaniş-Karum´u biliyor musun? diye sordum. ?Evet biliyorum? dedi. Tebrik ederek yanlarından ayrıldım.