VELİ ALTINKAYA


ÜÇÜ DE ARD ARDA GELİYOR

ÜÇÜ DE ARD ARDA GELİYOR


Sandık başına gitmemize 32 gün kaldı. Maalesef şehirlere yapılacak projelerden çok, 17 Aralık sonrasında yaşananları konuşuyor Türkiye...

Milletin kafası ise karışık. Küresel güçler ve uzantılarının hamlelerinde, olan gariban millete oluyor, dar gelirli insanlara oluyor...

Liderler seçim dolayısıyla miting meydanlarına inmeye başladı...

Kayseri’ye ilk CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gelecek. Kılıçdaroğlu 10 Mart Pazartesi günü öğleden evvel Niğde’de,  daha sonra ise Kayseri’de miting yapacak.

 Parti yönetimi aslında Kılıçdaroğlu’nun 17 Mart’ta gelmesini bekliyordu. Genel Merkez bazı hesaplar nedeniyle bunu bir hafta erkene almışa benziyor...

Kılıçdaroğlu’nun  ziyaretinin haftasonu , MHP Lideri Bahçeli gelecek Kayseri’ye...

Bahçeli belli ki Kayseri’yi önemsiyor... 15-16 Mart tarihlerinde iki gün kalacak Kayseri’de. Sadece merkezde miting yapmakla yetinmeyecek, esnafı ziyaret edecek; ilçelere gidecek, buralarda küçük çaplı mitingler yapacak, çarşı-pazar dert dinleyecek.

Kayseri’de miting yapacak son lider ise Başbakan Erdoğan. Başbakan Erdoğan’ın 22 Mart Cumartesi günü saat 13.00’da Kayseri’de miting yapması planlanıyor... Aslında seçime on gün kala miting alanı ile ilgili düzenleme tamamen Seçim Kurulunun yetkisine geçiyor. Bu durumda Başbakan Erdoğan’ın mitingini, Meydanda mı, yoksa bir başka alanda mı yapacağı ise belli değil. Partililer haklı olarak mitingin Meydan’da yapılmasını istiyor. Bunun arayışı da sanıyorum sürdürülüyor.

Şüphesiz AK Parti, MHP ve CHP’nin dışında SP, BBP gibi partilerimizin genel başkanları da mutlaka Kayseri’de açık hava veya salon toplantıları yapacaktır.

SELÇUKLU UYGARLIĞI

 Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçukluları Devletleri, Osmanlı Devleti’ne kıyasla aralarında Kayseri’nin de bulunduğu topraklara daha fazla önem vermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu yöneticileri Marmara, Trakya, Balkanlar, Orta Avrupa ve Hicaz ağırlıklı  yatırım ortaya koyarken Selçuklu daha çok Anadolu ve Ortadoğu üzerine yatırımlar yapmış.

Kayseri’de Osmanlı’nın halen ayakta kalan üç eseri var. Kurşunlu Cami, Kale içindeki cami ve Saat Kulesi. Yıkılmış iki eser daha var.

Oysa şehrin dört bir yanı Selçuklulardan kalan eserlerle dolu... Böyle bir noktada Büyükşehir’in  Gehver Nesibe  Şifahane ve Medresesini  “Selçuklu Uygarlığı Müzesi”ne dönüştürmesi anlamlı olmuştur.

Müzeyi açılıştaki kalabalık nedeniyle ayrıntılı gezemedim. Hafta çıkmadan gezeceğim inşallah. Bu arada açılış esnasında katılımcılara iki kitap dağıtıldı. Bunları elde edememiştim; önceki gün Kültür Daire Başkanı Oktay Durukan’a “Benim kitaplar ne olacak?” dedim. Sağolsun göndermiş. İlk kiçapçık Müze ile ilgili bir rehber. Aslında müzeyi gezmeden önce bu rehberi okumak lazım.

Diğer çalışma ise fevkalade güzel. Henüz okuduğumu söyleyemem. Şöyle bir karıştırdım. ”Anadolu Selçuklu Uygarlığının İzinde” adlı kitap Başkan Özhaseki’nin önsözü ile takdim edilmiş...

Baha Tanmam Giriş, Erdoğan Merçil Anadolu Selçukluları, Sadi Kucur Selçuklu Türkiyesi’nde Sosyo Ekonomik ve Kültürel Hayat, İhsan Fazlıoğlu Selçuklu Devrinde Anadolu’da Felsefe  ve Bilim, Adnan Karaismailoğlu Selçuklu Anadolu’sunda Edebiyat, Doğan Kuban Selçuklu Sanat Dünyası, Ali Uzay Peker   Anadolu’da Selçuklu Mimarisi ve Kayseri  Gevher Nesibe Darüşşifası Örneği, Banu Mahir Anadolu Selçuklu Döneminde Kitap Sanatları, Belgin Demirsar Arlı Selçuklu Dönemi El Sanatları ve Mehmet Çayırdağ Anadolu Selçuklu Paraları ve Kayseri’de  Basılan Danişmentli Selçuklu Paraları başlıklı yazıları ile kitapta yer almış.

Bu çalışma nedeniyle Belediyeyi kutluyorum.

00- Türkiye’yi sarsan ‘telekulak’a Kayserili birçok isim de takılmış.

00- CHP Hacılar Adayı Mustafa Çakıcı’nın “Hacılar’ı baronların yönetmesine hayır” cümlesi ile kimleri kastettiği merak ediliyormuş.

00- AK Parti’nin geçtiğimiz hafta tüm ilçelerde yaptırdığı ankete göre sadece bir ilçe sıkıntılı gözüküyormuş.

00- CHP’nin etkili isimlerinden Mehmet Sağıroğlu Genel Merkez’in ricası üzerine Seçim Komitesi başkanlığı yapıyormuş.

00-  MHP Lideri Bahçeli İstanbul’da kalp ameliyatı geçiren işadamı Ahmet Başaslan’a geçmiş olsun ziyaretinde bulunmuş.

00-CHP Talas yönetimi seçim sonrasında oluşturulacakmış.

ÇAKICI KİMİ

KASTEDİYOR

Geçtiğimiz haftasonu TV’de haberleri izlerken duyduğum bir cümle karşısında şaşırdım... CHP Milletvekili Kulkuloğlu ile Hacılar Belediye Başkan Adayı Mustafa Çakıcı ilçe merkezinde seçim çalışması yürütüyor.Çakıcı o esnada yaptığı konuşmada hemşehrilerine “Hacılar’ı baronların yönetmesine hayır diyelim” demiş. Çakıcı KAYSO Başkanı Mustafa Boydak’ın bacanağı imiş. Adaylığında Boydak’ın olumlu-olumsuz bir dahli olduğunu sanmam... Ama gerçekten Hacılar’ı yönettiğini iddia ettiği ve  bana göre hoş olmayan bir benzetme ile “baron” olarak nitelendirdiği isimler kim?..