VELİ ALTINKAYA


ÜÇ PARTİDE ADAY TOTO VE VEKİL SAYISI


Herkesin kulağı Ankara'da. Ankara'dan mümkünse doğrudan genel başkandan, değilse daha alt düzeydeki yöneticilerden senin işin tamam” denilmesini bekliyor onlarca aday...

Listeler üzerine herkes kendine has metodlarla tahminde bulunuyor.

Ama, her partinin kendi içindeki DÜM'cülerin yaklaşımını çıkıp, düz bin mantıkla bakacak olursak, AK Parti'de Mehmet Özhaseki, MHP'de Yusuf Halaçoğlu ve CHP'de Çetin Arık'ın liste başı olma ihtimali neredeyse kesin gibi...

Bunu herkes biliyor sonrası ne olur?” sorusu sorulduğunda hiç kimsenin net bir cevap verebilmesi zor gibi... AK Parti ve CHP'ye yönelik mevcut tablodan hareketle bazı öngörülerde bulunabiliyoruz. Ancak, bu noktada MHP daha ketum duruyor.

AK Parti'de durum ne?.

Özhaseki Başkanın birinci sıra adaylığı tamam... İkinci sırada büyük ihtimalle milletvekili Yaşar Karayel'in yer almasını bekliyorum. Sonrasında Ahmet Doğan... Sonra kadın aday... Kadın aday öyle fazla bildik-tanıdık değil. Daha önce de ifade ettiğim gibi titri” olan bir hanım. Ve yine önceki gün mış, muş, miş”ta yazdığım gibi Khowsay kökenli Khımshi Beyliği, Bjeduğ koluna mensup” bir hanım.

AK Parti'de 5., 6. ve 7. sıra karışık. Bu üç sıra için biri milletvekili altı aday adayı var... 8. sırada bir hanım olabilir. 9'da da merkez ve en güney ilçemizden genç bir isim yer alırsa şaşırmam...

CHP'de Çetin Arık'ın birinci sıra adaylığı malum... Aksi binde bir ihtimal...

CHP'de cevap aranan soru tıpkı MHP gibi 2. sıra adayının kim olacağı sorusu...

Çetin Arık sanırım bugün Ankara'da... Genel Başkan dahil Genel merkez yöneticileri ile muhtemelen liste konusunda bir görüşme yapacak. Nasıl bir sonuç alır bilemem.

Hariçten edindiğim bilgiye göre İl?Başkanı Mustafa Ayan da, muhtemel birinci sıra adayı Çetin?Arık da ikinci sıraya kontenjan konulmasını istemiyorlar. Her iki isim Ali Paşa Tan'ın ikinci sıradaki yerini korumasından yana...

Geçen hafta 4 gün süreyle ard arda CHP'nin bu noktadaki açmazlarını uzun uzun yorumladım. Tekrar bu konuyu detaylandıracak değilim. Eğer Arık ve Tan ilk iki sırada yer alırsa kontenjan adayı 3. sıraya kayabilir... Kontenjan adaylığı için ise Ziya Alp Köse ve Ardahan Eski Emniyet Müdürü Oktay Bulgur'un adının geçtiğini belirteyim.

Kılıçdaroğlu ve Durdu Özboyat  Kayseri'de hedefe 3 vekili koymuşlar. Bu durumda Ayan ve Arık, Tan'ın 2. sırada kalmasında ısrarcı olunca, Genel Başkan Hayırdır, siz yoksa 3 çıkartacağınıza inanmıyor musunuz?” diyebilir.

CHP'lilerin de dışarıya karşı başka türkü çağırdığına bakmayın. Onlarda Acaba vekil sayısını ikiyi çıkartabilir miyiz?” hesabındalar.

 MHP'de müthiş bir belirsizlik var. Yusuf Halaçoğlu aleyhine oluşturulan cepheye rağmen liste başında yer alacak gibi... Mustafa Alkan'ın ilk üçte, büyük ihtimalle de 3. sırada yer alabileceği konuşuluyor.

İkinci sıraya yönelik hesap yapan o kadar çok ki...

Mete Eke, Mustafa Eraslan, Hasan Ali Kilci, Mazhar Gündoğ, Metin Soylu, Kamil Karamete, Mustafa Dağcı, Süleyman Korkmaz,Yavuz Dursun ve  Mustafa Özsoy 2. sıraya yönelik ince ince hesap yapan isimlerin başında geliyor.

Aslında ismini saymadığım diğer isimlerde farklı bir hesap içinde değiller...

MHP kurmayları genel merkez dahil ikili görüşmelerinde 4 vekil çıkartacaklarını; hatta 5.'yi zorlayacaklarına inanıyor.

MHP'de 4-5 çıkartırız diyenler listenin o sırasında yer alırsa bana sürpriz olmaz. Geçmişte bunun örneği var.

 Yukarıdaki yazdıklarımız bizim duyumlarımız, öngörümüz...Yanılabiliriz de. Sadece üç partinin birinci sıra adayları noktasında bir sıkıntı olacağını sanmam... Sonrası için herşey olabilir... Hiç tahmin etmediğiniz müdahaleler siyasetin doğasında var.

7 Nisan'a az kaldı. Sabırla bekleyelim.

 

>-AK Parti'de Özhaseki, MHP'de Halaçoğlu, CHP' de ise Arık liste başı gözüküyormuş.

>-AK Parti listesi açıklandığı zaman bazıları şaşıracakmış.

>-MHP'de 2. sıra bekleyen en az on aday varmış.

>-MHP  yöneticileri kendi aralarında yaptıkları konuşmada 4 vekil çıkartacaklarını söylüyormuş.

>-CHP'nin liste başı adayı olması beklenen Çetin Arık Ankara'da görüşmeler yapıyormuş.

>- Rekabet Kurumu'nun fırıncılarla ilgili açtığı soruşturma eski defterlerinde karıştırılması halinde baş ağrıtacağa benziyormuş.

 

REKABET KURUMU VE EKMEKTEKİ REKABET

   Yıllar, yıllar önce... Rekabet Kurumu'na Kayseri'deki ekmek fiyatları ve harmandan kaldırılan” bazı küçük fırıncı esnafı ile ilgili bir ihbar mektubu gitti... O tarihte Rekabet Kurumu bir uzman görevlendirdi ve konuyu araştırdı. Araştırma yüzeysel yapıldı ve bırakıldı. Detaya inilseydi, çok can yanacaktı... Fırıncılar anlaşılan o süreci ucuz atlatmanın verdiği rahatlıkla olsa gerek yine anlaşmalı” ekmek satma eğilimi içine girmiş. Bu kez Kurum Kayseri Fırıncılar ve Uncular Odası'nı da işin merkezine oturtarak resmen soruşturma açmış... Soruşturmadan birşey çıkar mı, eskisi gibi mi olur bilemem; ama, çıkarsa çok ağır cezalar ödemek zorunda kalır Kayseri... Yıllardır bizim uyarılarımızı da dikkate almadılar.