VELİ ALTINKAYA


ÜÇ İLÇEDE YENİ ÇALIŞMA

ÜÇ İLÇEDE YENİ ÇALIŞMA


AK Parti’nin ilçe belediye başkan adaylarının ilanı gecikince, ilgili herkes gerildi.

Başbakan Erdoğan’ın bazı büyük ilçelerin dışındaki ilçelerle ilgili tespit çalışmalarını on kişilik Kurula bıraktığı söyleniyor.

Türkiye’de 844 ilçe var. Ak Parti’nin bu ilçelerden 113’ü hariç tamamında adayları belirlediği; ancak, ilanı için 113 ilçeye yönelik çalışmaların tamamlanmasını beklediği söyleniyor.

Yeniden anket ve sicil araştırması yapılan 113 ilçeden üçü duyumlarıma göre Kayseri’de. Bir MYK  4 gün önce “13 ilçe tamam. İki-üç ilçede itilaf var. Yeni çalışma yapılıyor” dedi.

Bu üç ilçenin hangisi olduğu sormadım. Ama, tahmin ettiğim ilçeler var. Aday tespitinde tahminlerimi yazdıkça başım ağrıyor, yeniden başı ağrıtmama adına tahminlerimi yazmak istemem. İlgilenenler bu ilçelerin hangileri olduğunu biliyordur.

İlçelerin tamamı önümüzdeki hafta açıklanır. Geç de kalındı aslında. Kayseri’deki üç ilçeden birinde “17 Aralık odaklı” inceleme yapıldığını da duydum. Sonucun ne olacağını aday açıklanınca göreceğiz.

 

YÜKSEK HIZLI TREN

 

Kayseri yaklaşık 7 yıldır yüksek hızlı tren talebinde bulunuyor. Geçen süre içinde maalesef bu talep etüt noktasına dahi getirilemedi.

 Ak Parti Hükümeti’nin ulaştırma noktasında başarılı çalışmalara imza attığı malum. Yüksek hızlı tren de bunlardan biri.

Konya ve Eskişehir’de hızlı tren iki-üç yıldır gayet güzel çalışıyor. Eskişehir-Ankara arasında hızlı trene bindim ve emin olun uçaktan daha keyifli ve konforlu yolculuk yaptım. Hem de ucuz...

İki yıl kadar önce yüksek Konya’ya ulaşınca doğrusu kıskanmadım dersem yalan olur.

 Şimdilerde Türkiye’nin dört bir yanını demir ağlarla örmek için Hükümet hummalı bir çalışma içinde. Eskişehir hattını İstanbul’a kadar taşıyacak olan güzergahta bildiğim kadarı ile test sürüşleri başladı. İki aya kadar Ankara İstanbul arası hızlı tren seferleri resmen başlayacak.

 Yine Ankara’yı Eskişehir üzerinden Ege’ye bağlayacak çalışmalar da sürüyor. Ayrıntılarını çok bilmiyorum; bildiğim kadarı ile bu noktada da İzmir’e önümüzdeki yılın ortalarında yüksek hızlı trenle ulaşabileceğiz.

Ne güzel...

Hızlı tren en güvenli ve konforlu ulaşım aracı. Bana göre havaalanında kaybedilen zamanı da eklerseniz  yolculukta 3/4 saatlik mesafeler için hızlı treni tercih etmek daha akılcı..

Yüksek hızlı trenin Doğu bağlantısı da Sivas üzerinden yapılacak. Bizi ilgilendiren hat da burası. Ankara-Sivas arasında proje ve ihale çalışmaları bitti. Özellikle Sivas Yozgat(Yerköy) arası yapım işi sürüyor. Sivas?Yerköy arasında dağların delindiğini biliyorum. Ama aynı zamanda Ankara -Yerköy hattının da bitirilmesi lazım ki bir anlam ifade etti. Elmadağ bölgesinde projenin revize edilmesi bu hattın gecikmesine neden oldu...

Peki ya Kayseri. Yıllardır Kayseri’ye hızlı trenin geleceği söylendi. AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’in son İl Danışma Toplantısında yaptığı konuşmadan da anlıyoruz ki bu işin yatırım programına dahil edilmesi daha yeni Yüksek Planlama Kurulu’na sunulmuş. İnşallah Kurul yatırım programına alır. Bu iş gerçekleşirse önce etüd çalışması, sonra çıkan etüd raporuna göre proje ihalesi, daha sonra da yapım ihalesi gerçekleştirilecek.

Yani epeyce bir iş var. Üç yıl önce bana ifade edilen rakama göre maliyet 500 milyon lira idi. Şimdilerde bu rakamın 750 milyon lirayı bulduğunu söylemek herhalde abartılı olmaz.

Çok geciktik. Ama hiç olmamaktansa bir yerden başlanmasına ben razıyım. Eğer YPK’dan olumlu bir karar çıkarsa önümüzdeki 7-8 yılda yüksek hızlı trene bineriz. Aman ha “hızlandırılmış tren”le “yüksek hızlı tren”i karıştırmayın.. Bizim talebimiz YHT...

Mış… Miş… Muş…

00­ Kayseri yeni yıla sakin girmiş.

00- Vali Düzgün ve bazı bürokratlar yılbaşını Sevgi Evlerinde kalan yavrularımızla birlikte geçirmiş.

00-Son olaylarla birlikte 20 vali ile 40 emniyet müdürünün yer değiştirebileceği yorumları yapılıyormuş.

00-  AK Parti’nin ilçe adaylarını açıklaması önümüzdeki haftaya kalmış.

00- AK Parti 16 ilçeden kısmi itilaf olan üçünde sicil araştırması ve anket çalışması yapmış.

00- MHP İl Başkanı Mete Eke Umreden dönmüş.

00- CHP tüm adaylarını belirlemiş.

00-  CHP Büyükşehir Adayı Osman Çilsal düzenleyeceği basın toplantısı ile seçim startı verecekmiş.

VALİ’DEN ‘SEVGİ’

 DOLU YILBAŞI

Vali Düzgün ve eşi, beraberindeki bazı bürokratlarla birlikte yılbaşını Polisevi’nde geçirmiş... Vali Düzgün’ün misafirleri ise Kayseri’de sayılarının 15 kadar olduğunu sandığım Sevgi Evleri’nde kalan 70 kadar çocukmuş. Aile Bakanlığı’nın kontrolündeki bu evlerde 6-18 yaş arasındaki  çocuklar görevliler nezaretinde, bir aile ortamında okuyor ve hayata hazırlanıyor. Devlet-millet onların her türlü ihtiyacını karşılıyor. Onların muhtaç olduğu tek şey “sevgi”...Anne-/baba, kardeş ve topyekün “toplum sevgisi.” Vali de eşi ve bürokratları ile  bu çocuklara babalık yapmış... Ne güzel...