VELİ ALTINKAYA


ÜÇ İLÇEDE BASKIN SEÇİM HESABI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


CHP’de delege seçimleri bitti. Seçimler özellikle Melikgazi’de ‘karakolluk’ olmuştu. Haftasonu yapılan Talas delege seçiminden sonra gözler ilçe kongrelerine döndü.

Resmi bir açıklama yapılmadı, ancak kulislerden sızan bilgilere göre il başkanlığının Melikgazi, Kocasinan ve Talas kongrelerini de 22 Aralık’ta yapmak istediği duyumunu aldım.

İlçe kongreleri hakim gözetiminde, yani ilçe seçim kurullarının gözetiminde yapılıyor. Üç ilçe için seçim kurulları onay verdi mi bilmiyorum. Gerçi üç farklı seçim kurulu süreci yürütecek ya...

Muhalifler üç seçimin aynı günde yapılmasının doğru olmayacağını belirterek genel merkeze başvurmuşlar. Muhtemelen Oğuz Kaan Salıcı arandı ve şikayet iletildi.

Bunca yıl gazetecilik yapıyorum, siyasetle ilgili biriyim, aynı günde üç merkez ilçe kongresinin yapılmak istendiğini ilk defa duydum. Biri cumartesi, diğeri pazar olabilir; bunu anlarım; ama üç ilçe kongresinin de 22 Aralık’a sıkıştırılmak istenmesi bir ‘taktik’ olsa gerek... Ama bu ‘taktik’ diğer partilere kıyasla parti içi demokrasiyi en iyi şekilde işleten CHP’ye yakışmaz...

Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın üç ilçe kongresinin aynı günde yapılmasına izin vereceğini sanmam.

Seçim kurulları açısından sıkıntı olmaz ise Melikgazi veya Kocasinan kongresi cumartesi pazar,Talas kongresi ise sonraki haftaya yapılır.

Henüz ilçe kongrelerinin sonucunu görmeden, il kongresine dair bir hüküm vermek doğru olmaz. Varsayımlardan hareketle yorum yapmış oluruz. Öyle yapalım...

Rakamlar üç- beş farklı olabilir.  İl kongresinde 400 kadar delege oy kullanacak. Peki il kongresinin yaklaşık 400 delegesi nereden geliyor. Daha önce de defelarca yazdık, yaklaşık 400 il delegesinin 158’i Melikgazi, 120’si Kocasinan, 58’i ise Talas ilçelerinden geliyor. Bu üç ilçeden gelecek delege toplamı 330 civarında. 70 kadar delege de diğer ilçelerden gelecek. 20 kadar da ilde doğal delege var.

Peki il kongresine en fazla delege gönderecek olan üç ilçenin ilçe delege seçimlerinin durumu neydi?

Kocasinan kongresinde 400 kadar ilçe delegesi oy kullanacak. Bu ilçede il muhaliflerinin, yani mevcut ilçe yönetiminin 342 delegesi var. İl Başkanı’nın desteklediği avukat hanımın ise 42 delegesi mevcut. Doğal delegeler de beyaz liste yanlısı... Yani Milletvekili Özer ve İl Başkanı’nın bu rakamlar orta yerdeyken Kocasinan ilçe kongresini alabilmesi mümkün değil.

Kocasinan’ın il kongresi için seçeceği 120 delegeden en az 100’ü milletvekilinin karşısındaki adaya oy verir. Bütün ilçelerde % 10 kadar yönetim ve kurultay delegesi bağlamında yön değiştirme olabilir.

Melikgazi’yi sona bırakalım, Talas’ın durumu ne? Talas kongresinde 180 civarında delege oy kullanacak. Cumartesi yapılan seçimlerde muhalifler 120 delege çıkarttı. İlçe yönetiminin desteklediği mavi liste ise seçimlerde  42 delege aldı. Doğal delegeler de var. Yani Talas’ı da Kocasinan gibi muhalifler rahatlıkla kazanır.

Bu durumda iki ilçeden muhalifler 180 civarında delege almış olur.

Peki Melikgazi’nin durumu ne? Bu ilçede muhalifler 202, il ve ilçe yanlıları ise 187 delege çıkartmıştı. Bu delegelerden 36’sı ortak listede yer aldı. Doğal delegeleri de eklediğinizde bu ilçede kafa kafaya bir yarış yaşanacak gibi... Yani Melikgazi’de kim isabetli bir ilçe yönetimi ve il delege listesi hazırlarsa o kazanır.

Arık ve Özer de bunu bildiği için üç ilçe kongresini aynı günde yapmak istiyor. Ancak bunun güvenlik açısından da mümkün olacağını sanmam. Demokratik açıdan da Oğuz Kaan Salıcı buna izin vermez.

Arık ve Özer, muhalifler Kocasinan ve Talas’a yoğunlaşırken ‘Melikgazi’yi alırız’ hesabı yapıyor.

Bu durumda Kocasinan ve Talas, Arık- Özer’in yanında yer almayacaktır. Arık ve Özer ikilisi Melikgazi’ yi alarak iki ilçeye karşı ‘denge’ kurup taşra ilçelerinin desteğiyle il kongresini yeniden kazanma hesabı yapıyorlar.

Bu hesap tutar mı bilemem. Kocasinan ve Talas kongrelerinde seçilen il delegelerinin yüzde 10’u il yönetim listesi ve kurultay delegelerine göre yön değiştirebilir. Ancak bu oran kim kazanırsa kazansın Melikgazi’de yüzde 30’lara kadar ulaşır. Zira Melikgazi’de ‘Parti büyüğü’ epeyce bir isim var. Parti büyüklerinin il başkanlığı, il yönetimi, kurultay delegesi ve milletvekili adaylığı hesabı hiç bitmez. Onun için ne yapacaklarını da kestirebilmek çok kolay değil.

Özet, Arık ve Özer Melikgazi’yi kaybederse il başkanlığına aday bile çıkartmamalı. Melikgazi’yi alırlarsa il başkanlığı için muhaliflerin çıkartacağı aday önemli. Eğer muhalifler bölünerek iki aday çıkartırsa Melikgazi’yi almaları halinde Arık- Özer ikilisinin ekmeğine yağ sürerler. Hemşerim de olan Çetin Arık partide epeyce hasım toplamış. Seçimler biraz da vekillik hesabına dönüşmüş bile CHP’de...

 

Mış… Miş… Muş…

00-Kayserispor’un ertelenen kongresi ‘taktik stratejilerine’ sahne oluyormuş.

00- AK Parti yönetimlerinde kadın kotası % 30’a çıkartılmış.

00- MHP’li Vekil Ersoy’un YHT ve Kayseri Acıgöl otoban bağlantısını gündemde tutması takdir görmüş.

00- CHP’de Vekil  ÇetinArık ile İl Başkanı Ümit Özer’in desteklediği mavi listenin Talas delege seçimini kaybetmesi muhalifleri umutlandırmış.

00- OSB müfettişlerinin raporunun akıbeti merak ediliyormuş.

00- KTO ve KTB Başkanları da TOBB’un Almanya çıkarmasına katılıp dönmüş.

00-Talas Belediye Başkanı Yalçın’ın Kayseri Film Festivali’ne hamilik yapması takdirle karşılanmış.

 

KULİS BULVARI

KAYSERİ FİLM FESTİVALİ

Pazar günü öğle saatlerinde Küresel Gazeteciler Konseyi’nin Malatya Buluşması’ndan döner dönmez ayağımın tozu ile Kayseri Film Festivali’nin final programına katıldım. Protokol konuşmaları ve ödül töreni öncesi kokteyl vardı. Maşallah yönetmen, senarist, sanatçı, gençler cümlesi adeta defileye çıkmış gibiydi. Hani bu gibi etkinliklerdeki kırmızı halıdakı yarış gibi... Genç arkadaşlarımızın bu festival fikrini nasıl oluşturduğunu ilk adımı attıkları günden bu yana takip ettim ve iki defa da benden istedikleri irtibat noktasında yardımcı oldum. Bu festival Kayseri’nin alanında tanıtımına eminim katkı vermiştir. Bu manada şehrimiz haksız bir algı ile karşı karşıya. İşte bu ‘olumsuz algı’ da böylece kırılmış olur. Bu festivale hamilik yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ı kutluyorum. Gençliğin şehri Talas’ın, zengin ve kadim tarihine yakışan da buydu. Sonraki yıllarda bu festival eminim daha çok ses getirecek.