VELİ ALTINKAYA


ÜÇ İLÇE BAŞBAKANIN HUZURUNDA BELİRLENECEK

ÜÇ İLÇE BAŞBAKANIN HUZURUNDA BELİRLENECEK


Kayseri’de seçimin en iddialı partisi AK Parti, 16 ilçeye yönelik aday tespit çalışmalarını sürdürüyor.

Mehmet Özhaseki’nin yeniden adaylığının kesinleştiğini bir ay kadar önce yazmıştık. 11 Kasım’da yapılacak toplantıda bu karar resmileşecek.

Geçtiğimiz hafta konuştuğum AK Parti Grup Başkanvekili (MYK Üyesi) Mustafa Elitaş bazı büyükşehirle il belediye başkan adaylarının da 26 Kasım’da ilan edileceğini söyledi... Belki  rakip hamlelerini görmek adına bazı büyükşehir veya il belediye başkan adaylarının açıklanması daha sonraya kalabilir.

Elitaş’a “İlçe belediye başkan adayları ne zaman açıklanabilir?” dediğimde “Aralık ortasını bulur” demişti.

AK Parti Genel Merkezi’ nin daha önce aldığı karara göre Melikgazi, Kocasinan ve Talas dışındaki 13 ilçenin adayları İl Teşkilatı tarafından belirlenecek.

Partinin bu yönde epeyce bir mesafe katettiği kanaatindeyim. Açıklanıncaya kadar “tepeden bir müdahale” olmazsa  şuanda İl Teşkilatı’nın 12 adayı netleştirdiğini sanıyorum. Ama bugün için bunun açıklanması doğru olmaz...

Zira genel prosedüre göre tüm ilçelerde aday adaylığı başvurusunda bulunanlar ile böyle bir başvuru yapmamış dahi olsa temayülde adı çıkan isimlerin yer aldığı bir anket çalışması yapılacak. Bu anketle aday adayı sayısı üçe indirilecek ve belki sonrasında yapılacak yeni bir anketle nihai karar verilecek.

Bugünkü gazetemizde AK Parti’nin 15 ilçede (Hacılar hariç, hatta Melikgazi ve Kocasinan’ı da liste dışına çıkartmak gerek) adaylık hesabı yapan isimleri tek tek bulabilirsiniz. 4-10 arasında değişen aday adayları arasında kıyasıya bir yarış gözükmesine rağmen dün ifade ettiğimiz gibi birçok ilçede aslında yarış iki isim arasında geçiyor.

Bizim açımızdan bakılınca çerçeve böyle gözüküyor. Ancak İl Teşkilatı taşra ilçeleri konusunda netleşmiş gibi...

AK Parti Kayseri Teşkilatı açısından 12 ilçede “işlem tamam” gibi. Geçtiğimiz seçimde Bünyan ve Yeşilhisar’a yönelik gerçekleşen gibi, son bir müdahale olmazsa 13 taşra ilçesinden 12’sinde adaylar belli gibi... Sadece üç merkez ilçe için değil, bu ilçelerde de prosedür gereği resmi açıklama önümüzdeki aya kalabilir.

Gelelim üç merkez ilçeye. Üç merkez ilçede nihai kararı Başbakan Erdoğan verecek. Yine diğer ilçelerde olduğu gibi burada da aday adayları ve temayülde ismi çıkan isimlerle ilgili bir anket yapılacak.

“Talas’ta on  isim var; ama Melikgazi ve Kocasinan’da şuan için  birer aday adayı  mevcut. Neyin anketini yapacaksınız?” diyebilirsiniz.

Melikgazi’de mevcut Başkan Memduh Büyükkılıç, Kocasinan’da ise Mimarlar Odası Eski Başkanı İsmail Ruhlukürkçü aday adaylığı için başvurdu. Ama,bildiğim kadarı ile temayülde  başka isimlerde var. Muhtemelen bunlara yönelik bin anket çalışması yapılacak ve Başbakanın önüne üç merkez ilçeyle ilgili olarak ay sonu gibi bir rapor konulacak.

Bu noktada üç merkez ilçe adaylarının tespiti için nihai kararı vermeden önce Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında Genel Merkez’den bazı MYK üyeleri ile Kayseri Milletvekilleri bir araya gelecek. Taner Yıldız, Sadık Yakut, Mustafa Elitaş, Yaşar Karayel, Pelin Gündeş Bakır, Ahmet Öksüzkaya ve İsmail Tamer’in katılacağı bu toplantıda  daha çok Melikgazi ve Kocasinan, kısmen de Talas milletvekilllerine sorulacak. Başbakan Erdoğan bu toplantıdan sonra üç merkez ilçeyle ilgili olarak nihai kararını verecektir.

Üç merkez ilçe başkanı yeniden adaylıkları ile ilgili olarak iradelerini ortaya koydular. Takdir artık Genel Merkez’in. Ancak,bu noktada tüm tarafların nefsi-hissi değil,akli hareket etmeleri ve hırsi değil,hasbi davranmaları gerekir.Üç merkez ilçeyle ilgili sürecin, taşra ilçeleri ile mukayese edildiğinde   “iyi yönetilemediğini” de belirtmek isterim.

Mış… Miş… Muş…

 

00- AK Parti taşra ilçelerinden 12’sinin adayını belirlemiş.

00- AK Parti, aday adayları ve temayülde  aday gösterilen isimlerle ilgili anket yaptırarak sayıyı üçe indirecekmiş.

00- Özhaseki’nin Büyükşehir adaylığı 11 Kasım’da resmen kesinleşecekmiş.

00- Bir merkez ilçe aday adayı için Başbakanla köprü kurulmak isteniyormuş.

00- CHP büyükşehir için İsmail Yavuz ve Mustafa Yıldız ismi üzerinde duruyormuş.

00-MHP beş taşra ilçesine yönelik “özel proje” uygulayacakmış.

00- Develi’de kadın cinayeti işlenmiş.

00- Kaleiçi projesi temel atma aşamasına gelmiş.

00-Talas kültür-turizm yolu çalışması bitmek üzereymiş.

 

 

MEHMET BAYRAKLI VE SARIOĞLAN

Mehmet Bayraklı Sarıoğlan eski belediye başkanı... Bayraklı belediye başkanı iken Kayseri Şeker Fabrikası ve Pankobirlik başkanlığı da yaptı.”Pankobirlik” denildiği zaman sadece 80 bin üyeli Kayseri merkezli Pancar Kooperatifi anlaşılıyor. Pankobirlik Türkiye’deki bütün pancar kooperatiflerinin merkez birliği. Hatta Bayraklı’nın Pankobirlik başkanlığı döneminde  Şekerbank’ın büyük hissedarı da bu Birlik’ti...Sarıoğlan bu seçimde üç merkeze bölünüyor. Çiftlik ve Palas beldeleri ilçeden daha büyük.MHP Palas merkezli bir ismi aday açıkladı.AK Parti’de muhtemelen  Çiftlik diyecek gibi. CHP’liler de Bayraklı ile bu ayrımcılığı kırmak istiyor.