H. Ali YILDIRIM


TÜRK AKIMI

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı 19 Kasım 2018´de Türk kıyılarına ulaştı. Türkiye ve Rusya Devlet Başkanları bu tarihi günde İstanbul´da bir araya geldi, cesaretlerinden dolayı birbirlerini tebrik ettiler. 2014 yılında kararlaştırılan projeye 2015 yılında başlandı ve ilk etap dün tamamlandı. 910 km´si deniz altında 260 km´si ise karada olan bu hattan yıllık 63 Milyar m3 gaz transferi hedefleniyor. Bunun 14 Milyar m3 ü Türkiye için kalan 49 Milyar m3 ?ü ise Avrupa´ya sevk edilecek olduğu haberler arasında. Tam olarak faaliyete geçmesi ise 2019 yılı sonlarını bulacak?

Anadolu´dan geçen enerji hatları şöyle;

Batı Hattı (1988): Rusya ? Ukrayna ? Romanya ? Bulgaristan - Türkiye. 845km, 14 Milyar m3, faal.

Doğu Hattı (2001): İran - Türkiye. 1491km, 10 Milyar m3, faal.

Mavi Akım (2005): Rusya ? Karadeniz ? Samsun. 390km deniz, 871 km kara, 16 Milyar m3, faal. 

BTE Hattı (2007): Bakü ? Tiflis ? Erzurum- (Ceyhan). 980km, 6,6 Milyar m3, faal.

TANAP Hattı (2018): Azerbaycan ? Gürcistan ? Türkiye ? Avrupa. 1850 km. 32 Milyar m3, kısmen faal.

Türk Akımı (2018): Rusya ? Karadeniz ? Tekirdağ. 910 km deniz, 260 km kara. 63 Milyar m3, işletim 2020.

Geriye çekilip Türkiye haritasını ve komşularımızı aklımıza getirirsek şunları görebiliriz. Türkiye 21. Yüzyıl için kilit ülke olmuştur. Çünkü bu yüzyılın en önemli değeri enerjidir. Petrol yavaş yavaş tükenmektedir. Geleceğin gözde enerjisi gaz ve elektriktir. Yukarıda saydığım hatlar nedeniyle, Rus, Azeri ve İran gazı Türkiye üzerinden Avrupa´ya pazarlanmaktadır. Vanalar bizde. Düşünün bir kış Ukrayna krizinden dolayı Avrupa ısınamamıştı. Ukrayna üzerinde ise Avrupa´ya giden yalnızca bir hat vardı. Türkiye´de beş hat var. Türkiye Türk Akımı ile Ukrayna Hattı´nı da bypass etmiş ve gücü eline almıştır. Bu saatten sonra Avrupa´nın Türkiye ile iyi geçinmekten başka hiçbir şansı kalmamıştır. İstediği kadar sanayi devi olsun gaz olmadan hiçbir şey yapamaz. ?Neyleyim hanı sarayı, içinde salınan yar olmazsa´ misali ?Neyleyim Avrupa´yı içinde yanan gaz olmazsa´ dedikleri andır?

Türkiye´ye vuramazlar da, vururlarsa o an gaz durur, sanayi çöker, o kış donarlar. Yapacakları tek şey kalmıştı; ayak oyunları! Onu da sonuna kadar denediler, Suriye ile Irak ile YPG ile PKK ile Dolar ile kredilendirme kuruluşları ile yapmadıkları kalmadı. Meğerse bizim dikkatimizi ve gücümüzü başka yere çekmek istemişler. Fakat tutmadı proje gerçekleşti. Sadece Türk Akımı 19 Milyar Dolarlık bir proje. TANAP ise 45 Milyar Dolar. Kavgayı daha iyi anlıyoruz. Kim ne pay alacak? Hem içeride hem dışarıda. Siyasi polemiklerle örtülse de. Anlıyoruz ki Avrupa bizsiz olmayacak. Avrupa Ordusu PESCO da Türk Ordusuz olmayacak. Hepsi iç içe. Boğazdaki dörtlü resmin anlamı bu. Avrupa lideri Almanya ve Fransa geleceği gördüler ve Rusya-Türkiye eksenine desteğin ilk adımını attılar. Bu sayede Avrupa, Türkiye´nin Akdeniz politikasına da destek vermek zorunda kalacak. Bunu seve seve yapacaklar. Çünkü ihtiyaçları var. Türkiye ergenlikten çıkıyor, eli iş tutuyor ve Batının uydusu rolünü bir kez daha reddediyor. Avrupa artık kabul ediyor, geriye ?Uzak Batı´nın karşı hamleleri kalıyor. Onu da bekleyip göreceğiz?