H. Ali YILDIRIM


TRUMP, BİR GORBAÇOV MODELİ MİDİR?

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


ABD Başkanı Trump, göreve geldiği 2017 yılının başından beri tüm dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Öngörülemez ve hakkında herkes şaşkın. Trump´ın da aralarında bulunduğu Alman kökenliler, 40-50 Milyon nüfus ile ABD´de birinci sırada imiş. Rivayete göre ABD kurulduğunda resmi dil az kalsın Almanca olacakmış?

?Yeniden Büyük Amerika? (MAGA) diyerek yola çıkan Trump, ?Birleşmiş Milletler kendine para bulsun, NATO ülkelerini niye ben besliyorum?? diyerek aslında Avrupa´nın ekmeğine yağ sürüyor, yol veriyor. Bu da onların canına minnet. Uluslararası anlaşmaları feshediyor, ticaret dengelerini bozuyor, ABD´nin eski itibarı yok oluyor. Ötekileştirici ve bozucu politikalar üretip Müslüman istemediğini söylüyor. Kanada Başbakanına sataşarak Britanya ile arasını açıyor, Kraliçe ile geriliyor. Putin´e, Erdoğan´a ve Cinping´e sataşmıyor. Bazı eski Başkanlara bombalı paket gönderiliyor, uçaklar düşüyor, Kaşıkçı öldürülüyor, silahlı saldırılar artıyor, göçmen akını başlıyor, yangın çıkıyor. Yani ABD eski ABD değil?

ABD siyasetinin, düşünce kuruluşu denen dini cemaatlerle şekillendiğini biliyoruz. Tıpkı Obama´nın Hristiyan mı, Yahudi mi, Müslüman mı olduğu sokak tartışmalarına konu olduğu gibi Trump´ın da Hristiyanlığın hangi koluna ait olduğu karışık. ABD´liler bile bunu kestiremiyor, hakkında şüphe yazıları çıkıyor. ABD siyasetinde Yahudi cemaatlerinin etkisi fazla gözüküyor. ABD Büyükelçiliği´nin Kudüs´e taşınmasına bakarsak bir düşünce kuruluşu olan AIPAC (Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi) iyi çalışıyor. Yahudi damadının bunda payı olduğu söylenirken, kendisi Siyonistler düşmanımdır diyebiliyor. Diğer taraftan, Sinagog saldırısına bakılırsa birileri, İsrail´in ABD üzerindeki gücünü kabullenmiyor. Katolik ile Yahudiler kavgalı gözüküyor. Obama döneminde başlayan Suriye krizinde ne bir sonuç alabiliyor ne de alınmasına izin veriyor. Asker çekmek için 4 Milyar Dolar istiyor. Bu da ülkenin borç batağında olduğunu gösteriyor. Söylenen miktar 20 Trilyon dolar! ?En büyük düşmanım FED (Merkez Bankası)? diye haykırıyor. ?Beni görevden alırsanız silahlı çatışma başlar? demekten çekinmiyor?

Özetle Trump, küresel kavganın tarafları olan Silah ve Finans Lobilerinin ikisiyle de kavgalı gözüküyor. Bunlara bakarak Trump´ı anlamak zor. Onun bu bozucu yaklaşımı ABD´yi çözülmeye götürür mü diye bir soru akla geliyor ve tüm bunlar bir şey hatırlatıyor; Sovyetler Birliği (SSCB), 1985´te ülkenin başına geçen Gorbaçov´un ?Yeniden Yapılanma? (Perestroyka) adlı politikası ile birlikte 1989´da yıkılmıştı. Bir slogan ile dünya iki kutuptan tek kutba geçmişti. Şimdi dünya çok kutuplu bir düzen arıyor. Bunun önündeki tek engel ise ABD. Buradan bakınca; ?Acaba Trump ABD´nin Gorbaçov´u olmak için mi görevlendirildi?? demeden edemiyorum. Çünkü Trump ta benzer bir slogan kullanıyor; ?Yeniden Büyük Amerika!? diyor?