VELİ ALTINKAYA


TOPYEKÜN KALKINMA

TOPYEKÜN KALKINMA


Vali Orhan Düzgün’ün kırsal kalkınmaya ilişkin bir haberi var.

Kayseri’nin en büyük sorunu kırsal kesimin, daha doğrusu 10 kadar ilçesinin ve köylerinin kalkınmışlıkta doğu ve güneydoğu ilçelerinden yer yer daha kötü olduğudur.

Belki devlet 10 kişinin yaşadığı 30-40 haneden oluşan köylere kadar kanalizasyon, içmesuyu, kilitli parke, cami vs yaptırmış. Ama bu o köydeki ve ilçedeki göçü durduramamış.

Elbette bu noktada  devletin köylere, ilçelere fabrika kurmasını bekliyor değiliz. Ama,köyleri geçtik, hiç olmazsa ilçelerde insanlar sağlık ve eğitim hizmetlerini mümkün olan en yüksek oranda alabilmeli, geçimlerinide ortalama düzeyde temin edebilmelidir.

Devlete düşen, bu noktada planlama ve gerekli altyapı yatırımlarını yapmaktır. Büyük ya da küçük sulama projeleri, hayvancılığı teşvik, el sanatları, sebze-meyve üretimi noktasında kooperatifleşme vs noktada kamunun yol gösterici olması ve gerekli altyapıyı tamamladıktan sonra “Buyurun katma değer yaratın!” demesi gerekir.

Ümidim yeni  yasa gereği 30 Mart sonrasında oluşacak Büyükşehir Belediyesi yönetiminin taşra ilçeleri ve köylerinin planlama, kanalizasyon, içmesuyu gibi en temel çalışmalarının önümüzdeki 5 yıl içinde suratle bitirebilmesi. Bu da tabii ki çok kolay değil.

Kayseri’nin taşra ilçelerini de hiç olmazsa kendine yeter hale getirebilecek projeleri ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık merkezli şekillendirmekten başka yapacak bir şeyimiz yok.

Muhtemelen yerel seçim sürecinde büyükşehir adayları bu noktada görüşlerini açıklayacaktır. Özellikle bu bölgelerde oturan vatandaşlarımızın  adayların partisinden çok projelerine ve bunu gerçekleştirme azim, kararlılık ve imkanlarına iyi bakmaları gerekir.

Kayseri’de on kadar ilçemizi de köyleri (mahalleleri) ile kendi kendilerine yeter hale getirebilirsek “Topyekün kalkınmayı”  gerçekleştirmiş oluruz.

BORA’DAN CEVAP VAR

Geçtiğimiz günlerde,“Kayserigaz’a Sessiz Öfke” başlığı ile bir yazı yazmış ve bu Şirket’e yönelik bazı şikayetler olduğunu aktarmıştım.

O yazıda Kayserigaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora’nın çalışkan ve kibar bir insan olduğunu belirterek bu yazdıklarıma üzülebileceğini belirtip “Dost acı söyler” demiştim.

Dün bilgisayarın başında iken Hasan Yasir Bora aradı. Hal-hatırdan sonra belliki yazıyı yeni okumuş “Üzüntülerimi bildirmek için aradım” dedi.

Yazımda  gaz dağıtımındaki genel sıkıntıların yanısıra lokalde iki konudan bahsetmiştim. Biri ayda ortalama 4-5 bin lira gaz harcayan bir şirketten 90 bin liralık teminat mektubu istenmesi, diğeri de benim de bağevimin bulunduğu  Becen Mahallesi’nde sayısı muhtemelki yüzü bulacak konutlara gaz verilmemesi...

Genel Müdür, Kayseri’de 2 bin 180 Km doğalgaz hattının bulunduğunu belirterek bu büyüklükle Kayseri’nin Türkiye’de ilk 5 şehir arasında olduğunu ifade etti. Doğalgaz dağıtımı konusunda Türkiye’de en iyi hizmeti vermeye özen gösteren şirketlerin başında geldiklerini iddia ederek;  “Sizin ismini vermediğiniz Şirketimiz 12 saat  çalışırsa ayda 45-50 liralık gaz tüketebilir. Biz hiçbir uygulamamızı keyfi yapmıyoruz. Bu noktada abonelerimizden aldığımız teminat mektuplarının miktarı EPDK’nun 3603 sayılı genelgesiyle. Teminat mektubunun bana ne faydası var. O Şirket yöneticileri bize bir miktar parayı teminat olarak vermeyi önerdi. Ama, EPDK kararına göre bunu alamayız.Yoksa düz mantıkla bu benim için daha karlı. Parayı bankaya yatırır faiz alırım. Teminat mektubuyla olası alacağımı garanti altına almaya çalışıyorum. O kadar. Bizim şirketimizin brüt kar marjı % 2.5.. Bir-iki noktada tahsilat sıkıntısı yaşadığım zaman  bunun ekonomik sonuçları farklı olur.

Bağevlerine gaz getirilmesi, yani yatırım konusunda haklısınız. Bu noktada kamuoyunun bilmediği birşey var. Biz  her yıl istediğimiz kadar yatırım yapamıyoruz. Geçen yıl EPDK’ya  Kayseri’de 16 milyon liralık yatırım yapma teklifinde bulundum. EPDK ‘Yok kardeşim 6 milyon liralık yatırım yapacaksın’ dedi. Benim bu 6 milyon liranın üstüne çıkmam mümkün değil. Param var, yatırım yapmak, mümkünse her yere gaz götürmek istiyorum; ama, izin alamıyorum.”

Evet Hasan Yasir Bora’nın söyledikleri mealen böyle.

Mış… Miş… Muş…

00-AK Parti ilçe belediye başkanları ile ilgili 2. tur çalışmaları bayram sonuna kadar tamamlayacakmış.

00- MHP’nin açıklanan adayları sahaya inmiş.

00-CHP İl Başkanı yakın kurmayları ile Büyükşehir için bazı isimleri dillendiriyormuş.

00-Kaleiçi projesi başta bazı tesislerinin açılışı, bazılarının da temel atma törenleri önümüzdeki günlerde yapılacakmış.

00-Büyükşehir Belediyesi’nin kültür yayınları takdir görüyormuş.

00-  Mevcut belediye başkanlarının tamamı “aday olacakmış gibi” çalışıyormuş.

00- Tarım İl Müdürü’nün Kay Tv ve Kayseri Haber’de Karpuzatan’a yönelik mesajlarını bazıları duymazdan geliyormuş.

BAŞBAKAN EMRİ KAYSERİ’DE VERMİŞ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ özellikle Alevi  vatandaşlarımızın soğuk baktığı demokratikleşme paketine ilişkin, “Sayın Başbakanımız Kayseri’de bana görev verdiler. Yaklaşık üç aydır Alevi kardeşlerimiz merkezli yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu olgunlaştığı zaman, bir paket halinde Sayın Başbakanımız  tarafından kamuoyuna sunulacaktır.” Sayın Başbakanın, yardımcısına Kayseri’den talimat vermesi muhtemelki “denk” gelmiştir. Başbakanın Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı miting öncesi Vilayeti ziyaret, sonra Belediye’de yemek ve ordan da U 20 Dünya Kupası maçına gittiğini biliyoruz. Burada Alevi kardeşlerimizin Başbakana bir talep ilettiğini sanmam. Belliki daha önce kafasında şekillenen konunun talimatını Kayseri’de vermeyi uygun bulmuş.