VELİ ALTINKAYA


TİCARET VE SANAYİ ODASI İLE BORSA

TİCARET VE SANAYİ ODASI İLE BORSA


Bu çerçevede KAYSO Başkanı Mustafa Boydak ve Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü yeniden aday olamayacaklar... H.Ali Kilci’nin istifası nedeniyle KTO başkanlığına seçilen M.Asaf Mehmetbeyoğlu’nun yeniden adaylık hakkı var.

KTO, özel durum nedeniyle uzun süredir hareketli, ancak KAYSO ve KTB daha sakin. Muhtemelen ekimle birlikte üç odada da hareketlilik başlar. Aslında su yüzene çıkmasada Borsa bir süredir  sessiz ve derinden bir hareket yaşıyor.

Odalar üzerine  birer pragraflık değerlendirmeler yapalım.

 KTO: Mehmetbeyoğlu’nun yeniden adaylığı kesin. Ama, Oda’da  seçim sürecine yönelik bir belirsizlik var. O da müfettiş raporu ile ilgili. Rapor konusunda herhangi bir gelişme olmazsa Mehmetbeyoğlu mevcut yönetiminden bazı isimleri değiştirerek yoluna devam etmek ister. Ama, GESİAD ve MÜSAİD ortaklı bir yapı Mehmetbeyoğlu’nun karşısına mutlaka bir aday çıkartır. Tabi mücadele önce meslek komitelerinde yaşanacak. Sonra başkanlık ve yönetim merkezli bir hareketlilik olur.

 KTO’da meslek komitelerinin bir bölümünde müphem süreç nasıl şekillenirse şekillensin kıyasıya bir liste yarışı olacağı kesin.

 Mevcut yönetime karşı liste hesabı içindeki ekipte KTO’ya yönelik belirsizliğin netleşmesini bekliyor.

KAYSO: Diğer iki meslek örgütüne göre daha sakin.. Hasyüncü -Boydak ağırlıklı bir yanının KAYSO’nun yeni yönetiminin oluşmasında etkili olacağı muhakkak. Burda meslek komitelerinin hemen hemen tamamında tek liste olur. Nurettin Okandan meclis başkanlığında devam edebileceği gibi yönetim kurulu başkanlığına da kaydırılabilir. Boydak ailesinden başta Şükrü Boydak olmak üzere bir isim meclis ya da yönetim üzerinde etkili olur. KAYSO’da Meclis ve yönetimin daha çok genç isimlenden oluşacağı kesin.

 KTB: Şaban Ünlü yeniden aday olamıyor.Ünlü yüksek sesle dillendirmesede gönlünde Meclis başkanlığı geçiriyor. Mevcut yönetim içinden Ünlü’nün koltuğuna biri kesin olmakla birlikte iki aday var. Daha önceki süreçlerde Borsa  KTO ve KAYSO’nun gölgesinde kalıyordu. Ama, bu kez Borsa’dan daha fazla ses çıkacak gibi...

Kayseri, bu üç meslek örgütüne yönelik hareketliliği önümüzdeki aydan itibaren daha net hissedebilir.

KARPUZATAN TAŞINABİLİR

Karpuzatan Kayseri’nin önem li bölgelerinden biri. İlimizin sembollerinden pastırma ve sucuk üretimininin merkezi konumundaki Karpuzatan daha modern kesim ve üretim merkezi oluşturma arayışı içinde...

Karpuzatan’daki üreticileri bu işe biraz da Bakanlık zorluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı’nın yayımladığı bir tebliğe göre  bu neviden üretim merkezleri 1 Ocak’tan itibaren yeni bir statüye kavuşacak.

Yeni mevzuata göre kesimhanelerle üretim merkezleri  içiçe olamıyor. Oysa Karpuzatan’dakilerin önemli bir bölümü böyle...

 Bildiğim kadarı ile şuanda bir  kesimhane standartlara uygun. O da zaten üretim yapmıyor. Hem kesim, hem de üretim yapan ünlü bir marka da şartları yerine getirecek durumda. Ama, diğerlerinin hemen hemen tamamı hem m2, hemde diğer standartlar itibariyle sıkıntılılar.

Cemiyetin Kurban Bayramında mutad olarak  yayınladığı Kayseri Bayram’a röportaj yapmak üzere Başkan Özhaseki’nin makamına gittim. Biz özel kalemde beklerken KTB Başkanı Şaban Ünlü ile vergi rekortmeni, eski Borsa Başkanı işadamı Nazmi İmamoğlu  Başkanın makamından çıktı.Onlar beni görmediler. Daha sonra iki pastırma ve sucuk üreticisinin Başkan Özhaseki ile Karpuzatan’ın taşınması konusunu istişare ettiklerini öğrendim.

Başkan Özhaseki yeni bir yere taşınma talebine sıcak bakmış. Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’da  Karpuzatan’ın bu talebine destek veriyor...

Karpuzatan eninde sonunda taşınmak zorunda.. Bugün değilse de yarın.. Ama bana göre biran önce taşınmalı.. Elbette bu tesislerin  merkezden çok uzaklaşması mümkün değil. 25 bin planlamaya bağlı olarak Güneşli’ye kadar uzanan bir istikamette Karpuzatan için yer bulunmasının çok doğru olacağına inanıyorum. Buraya sadece pastırma , sucuk değil et ürünlerinin her türlü imalatı noktasında kurulacak modern tesisler ülkemize örnek de olur.

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’nin önemli bürokratlarından biri daha önce görev yaptığı memleketinin merkez ilçesinden belediye başkan aday adayı olmaya hazırlanıyormuş.

00-Başkan Özhaseki Felahiye’nin son şehidinin ailesini de ziyaret ederek konutlarının tapu tahsis belgesini vermiş.

00- İlimizin yeni emniyet müdürü 6 ay kadar önce Kayseri’yi gözüne  kestirmiş.

00- MHP Milletvekili Halaçoğlu da ilçeleri geziyormuş.

00-Karpuzatan’ın taşınması için yer aranıyormuş.

00-   AK Parti, vekilleri, başkanları ve diğer parti büyüklerini önümüzdeki hafta sonu eşleriyle hamamda  kampa alacakmış.

YAKUT SARIZ’DAN SONRA

 BÜNYAN’I DA GEZDİ

  AK Parti milletvekilleri müthiş bir “parti disiplini” altında çalışıyor. Bakan, Meclis başkan vekili, Grup Başkanvekili ve diğer vekiller Parti yönetiminin önlerine koyduğu programa harfiyen uyuyorlar. Bu çerçevede Sarız, Bünyan ve Pınarbaşı’nın merkez ve köylerini dolaşma görevi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’a verilmiş gibi.Yakut geçtiğimiz ay sonunda Sarız’ın köylerini tek tek gezmişti. İki gündür de Bünyan’ı geziyor. Bünyan’da genel beklenti ve sorunların ötesinde en çok sorulan soru yeni cezaevinin durumu. Cezaevinin Bünyan’a yapılması  noktasında Yakut’un büyük gayretleri oldu. Proje ve yapım ihalesi ile ilgili süreç işliyor... Yakut, TBMM açılmadan sanıyorum Pınarbaşı ve köylerini de dolaşacak... AK Partili vekillerin köyleri tek tek dolaşması, cenazeyi, düğünü, açılışı kaçırmamaları  partilerine oy olarak döner.