VELİ ALTINKAYA


TED, TİCARET LİSESİ’NİN ARSASINA MI TALİP?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Geçen gün kulağıma bir ses geldi... Ses çok derinden geldiği için net de değildi... Ama bir iki yeri yokladım, netleşti. Henüz güçlü bir fiil yok. Ama orta yerde bir irade ve istek var. Sonuçlanır mı bilmiyorum. Kısa sürede çok zor...

Bu yazıyı yazmadan önce Google’a başvurdum. Önce Kayseri TED Koloji’nin, sonra Kayseri Ticaret Meslek Lisesi’nin internet sitesine girdim.

İki güzide okulumuzun tarihçesi ile ilgili bilgiler aldım.

TED Koleji özel bir okul. Bir zamanlar “Sosyete okulu” ydu. Sonra her tarafta özel okul açıldı. Bırakın zenginleri orta halli gelir sahipleri dahi çocuklarını kolejde okutur oldu.

TED, Gazi’nin talimatıyla 31 Ocak 1928’de kurulmuş. Kayseri’deki Amerikan Koleji’nin kapatılacağının söylenmesi ile (Galiba 1968-69 eğitim öğretim sezonu) TED’in Kayseri’de okullaşması gündeme gelmiş. Okullaşmadan önce Kavuncu’ nun vekil olmasıyla reisliğe gelen Şahap Sicimoğlu (1957-60) 20 Kayserili ile birlikte TED Kayseri Şubesi’ni kurmuş. Ama henüz okul yok... Dernek okul için arsa arayışına girmiş, Mehmet Çalık merhumun başkanlığı döneminde 28 Şubat 1966’da bugünkü yerde 8 bin m2 arsa verilmiş TED’e. Sonra bu arsa 22 bin m2’ye çıkartılmış. 1967’de ilk-orta öğretim, 70’de de lise hizmete girmiş.

Kayseri Ticaret Meslek Lisesi, Kayseri Orta Ticaret Okulu olarak bugünkü Dedeman Mektebi’nin orda hizmete girmiş. Doğrusu tarihinin bu kadar eski olduğunu bilmiyordum. 1968-69’da da Kayseri Ticaret Lisesi adıyla bugünkü yerinde eğitime başlamış...

Yani iki okulun yan yana eğitime başladığı tarih neredeyse aynı...

Yazıyı buraya kadar okuyanlar, muhteme lki şu dakikada, ‘Niyetin herhalde bize iki okulun tarihçesini anlatmak değil. Sadede gel, ne demek istiyorsun’ diyordur...

TED Koleji yönetiminden bazı isimler bir ara “Acaba Ticaret Meslek Lisesi’nin yerini bize verirler mi?” diye içlerinden geçirmişler. Bunu içlerinden geçirmekle de kalmamış bir-iki de hamle yapmışlar.

Devlet okulunun arsasını, yerini verir mi bilmem...

Ama pek mümkün gözükmüyor gibi. Acaba vatandaş “Bak bizim okulun binasını ve arsasını zenginlere sattılar” diyebilir. Hem de resmi bir arsanın bir başka özel kuruluşa doğrudan verilmesi kanunen mümkün olmayabilir de.

TED Koleji de Ticaret Lisesi de bu şehirde nice başarılı işlere imza atmıştır. Sanmam ya TED Ticaret Lisesi’ne daha modern ve geniş bir alanda bina inşa ederse bu belki mümkün olur. Öyle bir arsa olsa,TED buraya taşınmaz mı?.. Belki de lise bölümünü buraya taşımaz mı?..

 

ÖZHASEKİ VE SUCUK

Başkan Özhaseki Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibine açtığı tazminat davalarından epeyce bir para kazanmıştı. Geçtiğimiz yıl ilk kez Başkan Özhaseki’ye bir basın toplantısında “Tazminattan kazanacağınız paraları ne yapacaksınız?” diye sormuştum.

O da “Şehrin yedi yerinde yedi ayrı sofra kuracağım” demişti... Sonra bu sucuk partilerine dönüştü. Başkan Özhaseki son olarak avukatlık masrafları, harçlar vs ile birlikte 70 bin lira gibi para kazandı Kılıçdaroğlu’ndan. Bu üç davanın parası. On küsür dava daha devam ediyor...

Başbakan Erdoğan da maşallah her vesileyle Başkan Özhaseki’nin yedireceği sucuklardan bahsediyor. Başbakan son olarak “Kayseri sucuğa doydu” demişti. Dün sabah saatlerinde bir dostum aradı. ”Başkan Özhaseki Karpuzatan’daki güzide bir firmamıza 3 bin 500 paket sucuk hazırlanması talimatını vermiş” dedi.

Kafam karıştı... Sucuk mangalda yapılarak dağıtılmayacak mıydı? Sonra öğrendim ki Başkan aşevlerinden yemek alan 3 bin 500 kardeşimize bu sucuk paketlerini dağıttıracak... Herkese şamil bir sucuk partisi düzenlemesinden daha iyi olmuş...

Doğrusu aşevlerinden yemek alan hemşehrilerimize bu sucuk paketlerinin dağıtılması sevindirici; ama sanırım Başkan bu işi siyasete bulaştırmak istemiyor. Pekala, Meydan’a ya da Erciyes’e kurduracağı mangallarla halka sucuk ikramında bulunarak Kılıçdaroğlu’na daha görsel bir gol atabilirdi. Muhtemel ki işi şovlaştırma eğiliminde değil. Bana göre doğru ve kendisine de yakışanı yapmış...

 

ÖZEL İDARE KOMİSYONU

Cumhurbaşkanı Gül büyükşehir belediyelerinin sayısını 16’dan 29’a çıkartan yasayı onayladı. Yasa ile büyükşehirlerde il özel idareleri kapatılıyor... Özel İdarelerinin mal varlıklarının bir bölümü merkezde kalırken, ağırlıklı bölümü Büyükşehir Belediyesi’ne geçecek. Kanuna göre Valilerin oluşturacağı bir komisyon İdare’nin menkul, gayrimenkul ve personeline ilişkin bir çalışma yaparak tasnifi gerçekleştirecek. Elbette Valilik de bizim belediyede. Ancak benim gönlümden geçen, özellikle gayrimenkullerin neredeyse tamamının Belediyeye bırakılması yolunda... Valiliğimiz merkezi bütçeden sağlayacağı imkânlarla bazı ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ama Büyükşehir yüzlerce köy ve 11 yeni ilçeye daha altyapıyı ancak bu arsalar ve gelirle en güzel şekilde yapabilir. Eminim Sayın Vali de farklı düşünmüyordur.