SAMİ DAYANGAÇ


TASARRUF NEREDEN BAŞLAMALI?

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Herhangi bir konuda, yardım kampanyası başlatıyorsanız ilk önce kendinizin bu kampanyaya ne verdiğinize bakarlar. Yani ‘cebimden şu kadar vererek kampanya başlatıyorum’ demek insani ve vicdani bir durumdur.

Ülkemiz son derece ciddi ekonomik sıkıntı yaşıyor. Elbette gereksiz söylemler ile vatandaşı germeyecek, bilakis örnek olacak tavırlar sergilenmelidir. Mesela bu sıkıntılı durumda, her şey ateş pahası olmuşken, bir vekilin çıkıp da ‘eti 2 kilo almayın, yarım kilo alın, domatesi iki kilo değil 3 adet alın’ demesi inanılmaz tepki toplayan gereksiz bir açıklamadır. O vekil, ‘vatandaşlarım ben sizlere bunu söylüyorum ama kendim de 3 maaşımı devletime bağışlıyorum’ demelidir ki örnek olsun. Bütçe görüşmelerinde Meclis lokantasında Antep’ten getirdiğiniz ustalara o yörenin muhteşem yemeklerini vekillere sunup, medyada paylaşıp da kimseye tasarruf öneremezsiniz.

Bir başka vekilin, ‘benzine gece yarısı zam gelecek’ açıklaması sonrası benzinliklerde oluşan uzun kuyruklara bakıp, ‘vatandaşımız bizim zamanımızda zenginleşti’ açıklaması, sırada lüks araçların bulunmaması da toplumu germez mi?

Şayet duyarlı iseniz baştan başlamalısınız. Hazine’den Meclis’te gurubu bulunan partilere yapılmakta olan karşılıksız yardımı almayın, iptal edin.

Bürokratların sadece maaşları haricinde başka yerlerden de maaş almalarını önleyin, o paraları dar gelirli ailelere yakacak, öğrencilere karşılıksız burs verin. Medyada yazıldığı doğru ise üst düzey bürokratlar almaları gereken maaşlarının katlarını yönetim kurullarından alıyorlar, almayıp hazineye gelir kaydettirin…

Paramız bu kadar değer kaybetmişken, ya da dolar paramız karşısında bu kadar değer kazanmışken, sadece bir sonraki seçimde yeniden seçilebilmek adına liderlerinize şirin görünme adına bu durumlara düşmeyin, sadece size değil, mensubu bulunduğunuz partiye büyük tepki oluyor. Ekonomiye bir katkı vermeyecek, maaşlardan, hazine yardımından vazgeçmiyorsanız bari susun. Vekil asilin temsilcisidir, vekil asile örnek olmalıdır.