VELİ ALTINKAYA


TANER YILDIZ’IN ‘ANADUT’ TUTUŞU

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


‘Dışarıdan bakınca’ Kayseri bir ticaret ve sanayi şehri gibi gözüküyor. Yıllar önce öyleydi. Kayseri acı ki bu vasfını yavaş yavaş kaybediyor.

Dilerim ticarette eski günlerimize tekrar döneriz. Bu arada Kayseri, tarım ve hayvancılıkta güzel işler yapıyor. Bu noktada son yıllarda güzel gelişmeler oluyor. Hayvancılıkta, daha çok da et ürünlerinde epeyce mesafe katetmemize rağmen süt ürünlerinde istediğimiz yerde olduğumuz söylenemez.

Tarım alanında da fena sayılmayız. Kabak çekirdeği, şemşamer konusunda şehrimiz iyi. Talas Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta Alaybeyli Mahallesi’nde ‘fasülye hasadı’ vardı. Tarım İl Müdürü Mustafa Şahin burada yaptığı konuşmada Kayseri’nin fasülye üretiminde Türkiye’de 7. sırada olduğunu söylemiş.

Okuyunca şaşırdım. Fasülye, sulu arazide yetişir. Bizde sulanabilir alan fazla değil. Develi, Yamula, Bahçecik sulamalarını maalesef tamamlayamadık. Belki de şaşkınlığım bundandır.

Kafes balıkçılığında vs. ülkemiz ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığımızı daha önce yazmıştım.

Velhasıl Kayseri böyle giderse ve destek sürerse tarım ve hayvancılıkta güzel yerlere gelecek inşallah.

Talas Belediyesi’nden gelen fasülye hasadı ile ilgili görüntüleri izledim. Başkan Mustafa Yalçın ‘anadut’u sapından ‘Ben çiftçiliği bilirim, köylü çocuğuyum’ der gibi tutmuş. Programa katılan Enerji eski Bakanımız Taner Yıldız’ın elinde anadut biraz daha iğreti duruyordu.

Taner Bey’e; “Sayın Bakanım Yalçın Başkan’a kıyasla anadut elinizde daha iğreti duruyordu. Allah şifa versin, amca asker olup yurdun dört bir yanında görev yapınca belli ki siz de tarlada - takımda çok çalışmamışsınız” diyerek takıldım.

Taner Bey de, ”Yok ben anadut da, dirgen de kullandım. Dirgenle patosa sap bile attım” dedikten sonra üste çıkıp beni fasülye verimliliği sınavına tabi tuttu. “Veli Bey söyle bakalım fasülye bire kaç verir? ”

El cevap: “Sayın Bakanım tarla iyiyse özellikle sulaksa, zaten susuz yerde fasülye olmaz, bire 35-40 verim alınabilir” dedim.

Hafif bir durdu Sayın Bakan. Belli ki benim daha az bir rakam söylememi bekliyordu. ‘Bire 55 alınmış’ dedi ve devamla, “Haftasonu da Felahiye’de bir başka hasada gideceğiz” cümlesini kullandı.

Taner Yıldız’ı kutluyorum, sürekli Kayseri’de... Belediyelerin ve partinin her organizasyonunda boy gösteriyor. Sürekli vatandaşın içinde.

Bu vesile ile bir de Mustafa Yalçın’ı kutlamam gerek. İlçe merkezinde olduğu gibi kırsalda da gayretli bir çalışma içerisinde Yalçın Başkan. Talas’ta tarımsal kalkınma adına taş toplama makinesinden, koyun yıkama banyoluğuna, gübre karıştırma makinesinden, anıza direk ekim sistemine kadar birçok alet ve ekipman alarak çiftçilere vermiş.

Geçtiğimiz günlerde duyurduğu, ‘Tarım Anneleri Ev’leniyor’ projesi alkışlanacak türden. “Tarım işçilerimizin daha uygun şartlarda yaşamlarını sürdürmeleri için ORAN’ dan 1 milyon 80 bin lira hibe kredi sağlayarak, tuvaleti, banyosu, çamaşır makinesi, buzdolabı ve ocağı içerisinde toplam 32 adet konteyner koyacağız” diyor Mustafa Yalçın...

Bizim insanımız, kendisini ziyaret edeni, kapısını çalanı hiçbir zaman unutmaz.

 

AVRUPA’YA DERS VEREN BAŞKAN

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, AP Yerel Yönetimler Parlamentosu’nda ülkemizi temsil ediyor. Palancıoğlu geçtiğimiz hafta AP’nin merkezi olan Fransa Strazburg’da video konferans ile ‘Gençlik ve Genç Neslin Geleceği İle Tarihi Mekânların Korunması’ konulu bir toplantıya katılmış.

Palancıoğlu Avrupa’dan çok sayıda temsilcinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Gençlik, gelecek demektir. Bu açından gençliğine ve genç nesline yatırım yapan aslında geleceğe yatırım yapmaktadır. Ancak artık bir hastalık olarak görünen sanal medyadan gençliği uzaklaştırmak ve hayatın gerçeklerini öğretmek ve göstermek gerekmektedir. Gençlik eğitim ister, iş ister, gelecek teminatı ister. Bu istekleri karşılayan devletler geleceklerinden emindirler. Güvenli bir gelecek ve nesil açısından herkes, kurum, kuruluşlar ve devlet üzerine düşeni yapmalıdır" demiş.

Palancıoğlu inandığı ve doğru bildiği gerçekleri AP toplantısında çekinmeden yürekli bir şekilde ortaya koyuyor. Bu manada AP’de bizi temsil eden belediye başkanları arasında ortaya koyduğu veri ve ileri sürdüğü tezleri ile Palancıoğlu ülkemizi hakkaniyetle temsil ediyor. Yolun açık olsun Mustafa Başkan...

 

KULİS BULVARI

HER ŞEYİ DEVLET’TEN BEKLEYEMEYİZ

81 yaşındaki bir amcamız karantinada kalması gerekirken evinden çıkıyor ve Bozantı Caddesi üzerindeki yorgancı dükkanını açıyor. Duyarlı vatandaşlar polise ihbar ediyor ve bu amcamız dükkânda yorgan dikerken yakalanıyor, KYK yurduna yerleştiriliyor. Şimdi devlet ne yapsın? Karantinadaki herkesin kapısına birer polis mi koysun? O kadar polisimiz yok. İster pozitif vaka, ister temaslı olsun fark etmez eğer sağlıkçılar ’evinde kal’ dediyse kalmak zorundayız. ‘Bu şehir niye virüste ilk sırada?’ diyoruz. Elbette bu noktada yöneticilerimizi eleştirebiliriz, ama dönüp kendimize de bakmamız lazım. Biz ne kadar kurallara uyuyoruz, etrafımızda kuralları ihlal edenler varsa onları uyarıyor muyuz veya ihbar ediyor muyuz? Maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmediğimiz sürece polisiye tedbirlerle biz virüsle mücadele edemeyiz.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de vaka sayısı artınca Bakanlık filyasyon ekibine yardımcı olmak için beş uzman ekip göndermiş.

00- Vatandaş uyarılara dikkat etmeyince şehirde piknik alanları, çay ocakları ve çocuk oyun parkları kapatılmış.

00-Polis, şehirde ‘karantina kaçaklarına’ yönelik denetimlerini artırmış.

00-Gövde gösterisine dönen MHP İl Kongresi’nde Serkan Tok’un listesi bazı çevreleri şaşırtmış.

00-Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, kırsala yaptıkları yatırım ve destekle alkış alıyormuş.

00- Melikgazi Belediye Başkanı Palancıoğlu ülkemizi temsil ettiği AP Yerel Yönetimler Parlamentosu’nda değerlerimizi yüreklice savunuyormuş.

00-DEVA Kayseri İl Başkanı’nın ataması Ali Babacan’ın karantinasının bitmesini bekliyormuş.