VELİ ALTINKAYA


TALAS ÖĞRETMENEVİ

TALAS ÖĞRETMENEVİ


Bir süre önce öğretmenevinin müdavimlerinden birkaç dostum dert yanarak, “Veli Bey herşeyi yazıp çiziyorsunuz Talas Öğretmenevi’nin elimizden alınışına adeta kulak tıkadınız. Burayı zenginlere satıp villa yaptıracaklar” mealinde serzenişte bulundular.

Konuyu genel olarak takip etmiş, ancak detaylandırmamıştım. Bu serzenişler üzerine üç ay kadar önce  söz konusu  yerin mülkiyetini elinde bulunduran İl Özel İdaresi’nin Genel Sekreteri Mustafa Atsız’ı aradım...Atsız’la görüşmemizin üzerinden üç ay geçti. Hatırladığım kadarı ile şunları söyledi.:

 “Burası hayırsever tarafından Özel İdare’ye bağışlanmış. Burada da adını taşıyan küçük bir okul var. Milli Eğitim bir süre sonra okulu kapatarak burayı Öğretmenevi haline getirmiş. Hayırseverin adının yaşaması noktasında bazı sıkıntılar oldu. Bizde aldığımız bir kararla tahsisi kaldırdık. Belediye ile yapacağımız görüşmelere bağlı olarak burayı kanun çerçevesinde ihaleye çıkartarak satacağız ve elde ettiğimiz gelirle de yine Talas’ın içinde hayırseverin adını taşıyan bir okul yaptırarak Milli Eğitim’e bağışlayacağız... Yani burayı yine eğitimin hizmetine sunacağız...”

Bir kısmı eğitimci, bir kısmı kamuda görevli ya da esnaf olupta öğretmenevinin müdavimi olan bazı dostlarımız arayarak “Aradan şu kadar zaman geçti, hala burayla ilgili bir işlem yapılmadı. Bari bu yaz dönemini öğretmenler burada geçirseydi” diyorlar...

Bir süre önce  Gazeteciler Cemiyeti’nin davetlisi olarak mersin’e gitmiştim. Hareketimden önce Mersin  Suphi Öner Öğretmenevi’nde kalacağım söylendi. İçimden “Eyvah koca Mersin’de otel yokmuydu da bizi burada ağırlayacaklar” diye geçirdim. Hatta  arkadaşlarımızın bir bölümü otelde kalıyordu, biz ise Öğretmenevinde. İçeri girince gördümki en az 4 yıldızlı  otel mesabesinde bir öğretmenevi. Hatta biraz kamu mantığıyla işletmeseniz beş yıldızlı da diyeceğim...

Ülkemizde öğretmenevleri hep sıkıntılı...Mülkiyetleri problemli...İşletmelerinde sıkıntı var vs...

Oysa fiyatlarının hiçte ucuz olduğunu sanmam. Nitekim Mersin’e giden Giresun Cemiyet Başkanı ve 4 arkadaşını geç saatte bizim şehir içindeki öğretmenevinde konuk ettiğimde 3 yıldızlı otel parası kadar ücret ödedik.

Gelelim tekrar Talas’a... Özel İdare bu yöndeki kararını yeniden gözden geçiremez mi? Geçiremezse niye?..Elbette hayırsever şartlı bağış yapmıştır ve adı mutlaka yaşatılmalıdır... Hayırseverin adı bu öğretmenevine de verilebilir. Benzeri bir maksatla burası Milli Eğitim olmasada  Özel İdare tarafındanda  ciddi ciddi kirası alınarakta işletilebilir...

Her halde yeni Vali göreve başladığında önüne gelecek konulardan biri de bu olacak...

KTO’NUN MÜFETTİŞİ

Bir süre önce KTO’da üç ayı aşkın süredir çalışma yapan müfettişin raporunu yazdığı yolunda bilgiler gelmişti. Doğru, müfettiş raporu yazmış, ancak, Teftiş Kurulu Başkanlığı’na henüz vermemişti. Mütfettiş raporunu haftabaşında tamamlayarak ilgili yerlere sunmuş. Sanıyorum raporun bir nüshası Bakan Yazıcı’nın önüne de gitti.

Peki bundan sonra ne olacak?.

Bu sorunun cevabı cenahlara göre değişiyor. Bir grup rapordan birşey çıkmayacağını söylerken, diğer grup ise tüm gelişmeleri sonuna kadar takip etmekte ısrarlı. Hatta bu işi “özel meselesi” haline dahi getirenler bile var.

KTO çevresinde ve karşı cenahta raporun detaylarını merak edenlerde haylice fazla. Doğrusu bende merak ediyorum. Üç aylık incelemenin sonrasında raporda bazı hususların mutlaka altının çizileceğine inanıyorum. Hatta bazı özel konuları idari taraf bir yana adli  takibata da uğraması muhtemel...

Muhtemelki ramazandan sonra Kayseri bir sürede olsa bu konuyu konuşacak.Bakalım hangi derinlikte ve ne kadar konuşacağız.

Mış… Miş… Muş…

00- AK Parti üç ayrı şirkete belediye başkanları ile yaptırdığı  Kayseri anketini on gün önce tamamlamış.

00- Başbakan Erdoğan’ın ilk anket sonuçlarına göre  seçim tarihlerinin kesinleşmesi ile birlikte isim bazında ikinci bir anket daha yapacakmış.

00- Yeni Vali’ye Kayseri ile ilgili raporlar gönderilmiş.

00- Kayseri, şehir terminalinin müsteciri ile ilgili iddianeme  iade edilmiş

00-Son vali yardımcıları ve kaymakamlar kararnamesinden sonra bir kararname daha çıkacakmış.

00-   Talas AK Parti, CHP ve MHP ilçe başkanları örnek bir davranışla iftarda buluşmuş.

MELİKGAZİ

KAYMAKAMI

Melikgazi Kaymakamı Nusret Dirim’in tayini Keçiören’e çıkmış. Melikgazi’yede Kadıköy Kaymakamı geliyormuş. Hayırlı olsun. Kamu görevi böyledir.Bir ordasınız,bir burda...Nusret Dirim çok ön plana çıkmayan halim selim yapısıyla tanınan bir idareci idi. Geçen yılki bir kararnamede sağlam bir kaynaktan adını Vali olacaklar arasında duymuştum. Sanırım son hamle yarım kaldı ve o kararnamede yer alamadı.. Son Valiler kararnamesinde de “Acaba bir yer olur mu?”  diye bekleyen kaymakamlardandı. Olmadı... Keçiören Ankara’nın önemli bir ilçesi...Nusret Bey’e yeni görevinde başarılar dileyelim. Dört kaymakamın daha tayini çıkmış. Diğerlerini tanımam, ancak Bünyan kaymakamını gayretli çalışmaları ile biliyorum. Kadıköy’den gelecek kaymakama da hoş geldin demek düşer.