VELİ ALTINKAYA


SÜLEYMAN DEMİREL, MEHMET ŞAHİN, ASARCIK VE GOLEK

SÜLEYMAN DEMİREL, MEHMET ŞAHİN, ASARCIK VE GOLEK


Erciyes Üniversitesi’nin gelişmesinde büyük emeği bulunan rektörlerimizin başında Prof.Dr. Mehmet Şahin geliyor.

   Hoca ile salı akşam Kay-Tv ve Erciyes Tv’de güzel bir sohbet yaptık. (İzlemeyenler programın tekrarını Kay Tv’de pazar saat 21’00’dan itibaren izleyebilir)

   Reklam arasında, “Hocam Süleyman Bey’le (Demirel) görüşüyor musunuz?” dedim. “Evet Veliciğim son olarak Müze açılışında beraberdik.” dedi...” Maşallah yaşı ilerledi, ama, hafızası dinç diri” dedim... Hoca, Demirel’le geçtiğimiz yıl  yaptığı bir ziyarette yaşanan şu diyaloğu aktardı.:

- Hoca sen nerede oturuyorsun?

- Hisarcık’ta efendim.

- Oranın adı Hisarcık değil, Asarcık, Asarcık...

   Mehmet Şahin bu ifade üzerine şaşırıyor ve; “Özür dilerim Sayın Cumhurbaşkanım, afedersiniz, siz bizim Hisarcık’a ‘Asarcık’ dediğimizi nereden biliyorsunuz?”  Ve cevap:

-1954’te Asarcık’ın suyunu ben getirdim.

   Mehmet Şahin Demirel’in 60 yıl sonra köyüne getirdiği bir hizmeti hatırlayışı konusunda şaşkın bir halde; “Efendim ben kuyu sularından kurtulup mahalle çeşmelerine kavuştuğumuz 1954’te on yaşındaydım. Yapılan çalışmaları çocuk yaşta izliyorduk. Mahalle çeşmelerinden suyun akmaya başlaması ile birlikte annem, ablam ve diğer komşularımızın ‘Çok şükür kuyu suyundan kurtulduk’ dediklerini ve heyecanlandıklarını çok iyi hatırlıyorum” dedikten sonra bir kez daha teşekkür ediyor ve ekliyor.:

-Efendim siz bizim köye bir hizmet daha yaptınız.

-Nedir o Hoca?..

-Erciyes’teki gölet efendim.

-Dur bir dakika onun adı gölet değil; golek... Ben DSİ müdürüyken Türkiye’ye üç bin golek yaptım. Bunun ilhamını Kayseri’den aldım ve Kayseri’ ye de ilk goleki yaptık. Kayseri’de insanların akarsuların önüne kurdukları bentlerle hayvanlarını suladıklarını, çamaşırlarını yıkadıklarını ve bahçelerine su götürdüklerini gördüm. Her yere baraj yapma imkanımız olmayınca da Kayseri’den aldığımız ilhamla Türkiye’nin ilk golekini Erciyes’e yaptık...

  Allah hayırlı ömürler versin; 90 yaşındaki bir eski devlet ve siyaset adamının hafızasına ve hakkı teslimine bakın.

Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Kayseri’ye her iktidar bir çivi çaktı. Ama az, ama çok. Kayseri’nin köylerinin tamamına yakını 1980 öncesinde elektrikle tanıştı. Son olarak 1984’te Yahyalı’nın Kapuzbaşı bölgesindeki üç köye elektrik verme törenine genç bir gazeteci olarak ben de katılmıştım...

  Bu ülkeye her bakan, başbakan, cumhurbaşkanı az-çok hizmet etmiştir. Rahmetli olanlar ve yaşayanlarla ilgili hüküm verirken insafı elden bırakmadan ve onların yaptıkları çalışmaları gözönünde bulundurarak hüküm vermek daha doğru olur.

 Yeri gelmişken bir-iki cümle de Mehmet Şahin Hoca’dan bahsetmek istiyorum.

  Belki Hoca bu cümlelerimden de rahatsız olacaktır. Ama madem ki “marifet iltifata tabi” o halde yeri gelmişken hakkı söylemek gerekir.

  Özel sohbetimizde diyor ki Hoca.: ”Veliciğim 8 yıllık rektörlüğüm döneminde bir ay bile eşim ve çocuklarımla akşam yemeği yemedim. En erken rektörlükten çıktığım saat 23.00’tür. Bazı zamanlarda 03.00’e kadar çalıştığımı hatırlıyorum...”

 Prof. Mehmet Şahin’in adını da bu şehirde yaşatmalıyız.

  Başkan Özhaseki’nin bir süre önce başlattığı cadde ve sokak isimleri ile ilgili tartışmaya aynen katılmıyorum. Üniversite’nin içinden geçen caddenin adı galiba Aşık Veysel Bulvarı... Elbette Aşık Veysel bu toprakların yetiştirdiği çok önemli bir değer... +Ama keşke o caddenin adı, Erciyes Üniversitesi’nin kuruluş ve bu günlere gelmesinde büyük emeği geçen iki isimden Turhan Feyzioğlu veya Mehmet Şahin Caddesi olsa...

00- Emniyet, uyuşturucu ile mücadelede takdir gören çalışmalar yapıyormuş.

00- CHP’li vekil Özbolat’ın “ üç vekil çıkartacağız” sözlerine masasında oturan vekil adaylarının inanıp inanmadığı merak ediliyormuş.

00-KAYSO Başkanı Boydak, geleceğe güvenle bakıyormuş.

00- Talas Belediye Başkanı Palancıoğlu halkın derdini makamında dinliyormuş.

00-MİLAD Parti’si ilk il teşkilatlarından birini Kayseri’ de açacakmış.

00-  Vali Orhan Düzgün Kocasinan Belediye Başkanı Çelik’in çalışma ve projelerini beğenmiş.

HAYIRSEVERLERİ ANMA GÖNÜ

  Erciyes Üniversitesi,gelişmesine katkı veren hayırseverleri düzenlenen günlerle anıyormuş. Bu çerçevede dün Üniversite bünyesinde  “Molu Ailesi Anma Günü” yapıldı. Çok arzu etmeme rağmen programı takip edemedim. Molu Ailesinin bu şehre önemli hizmetlerinin olduğunhu bilen bilir. Başta baba Arif Molu’nun tren yolları ile ilgili hizmeti, yeğen Emin Molu’nun yaptırdığı ilk imar planı ve Faruk Molu’nun  Serbest Bölge ve Yamula Barajı’nın  kuruluşundaki emeğinin altını çizmek gerek.Merhum Sait Molu ERÜ ’ ye acil servis yaptırdı.Faruk Molu,merhum eşi adına Anfi inşa etti...ERÜ  yönetimi de bir hakkı teslim adına bu güzel organizasyona imza atmış.Hayırseverlerimizi ve ERÜ Rektörümüzü tebrik ediyorum.