SAMİ DAYANGAÇ


SUBAY-ASTSUBAY AYIRIMI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Gerek vatani görevini yapanlar ve gerekse aile bireylerinden bu görevi yapanlar subayları da astsubayları da bilirler.

Bu konuya giriş nedenimizi belirterek yazımıza başlayalım. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar askerlik sisteminin değişeceğini ve çalışmalar yapıldığını açıkladı. Bize göre askeriyemiz sayısal olarak en güçlü ordulardan biridir, gönül ister ki sayısal değil, silah gücü ve diğer nitelikleriyle de çok güçlü olsun. Peygamber ocağı, göz bebeğimiz silahlı kuvvetlerimiz.

Ülke genelinde silahlı kuvvetler mensuplarının rahatı için her dönem her türlü fedakârlık yapılmıştır. Her şehrin en merkezi yerlerinde orduevleri, en güzel sahil şeritlerinde tatil yani kamp tesisleri ve her yerde lojmanları bulunmaktadır. Şahsen bizim bu yaşa kadar hiç asker komşumuz olmadı.

Ülke genelinde her yerde özel imkânları vardır ancak subaylarla astsubaylar arasında büyük ayırım mevcuttur. Aynı işi yapsalar da hem statü olarak ve hem de maaş açısından subaylar hep elittir. Elbette subaylar da generaller arasındaki uçurum gibi. Aynı birlikte, aynı amaç uğruna görev yapan subay ve astsubayların orduevleri de ayrıdır. Ordu evlerinin sağladığı yemek, berber vs son derece ucuzdur ama ayrı ayrı.

Astsubaylar saçlarını ağarttıkları yerde yeni mezun, evlatları yaşındaki genç teğmenden, hatta asteğmenden emir alır, selama durur.

Açık Öğretim Fakültesi’nin açılması ile birlikte dışarıdan eğitim alan büyük bir çoğunluk var. Bu çoğunluğun da büyük bölümü memur olup derece yükseltmek için mezun oluyor. Araştırın, astsubaylar arasında fakülte mezunları çoğunlukta. Rütbeden ziyade derece için.

Peki, Milli Savunma Bakanımız yeni oluşum yaparken, general, subay, astsubay, asteğmen ayırımını ortadan kaldıracak bir sistem geliştirmez mi?

Erler hariç herkese fakülte mezunu olma şartı getirilir. Çavuş olarak göreve başlanır, sırayla rütbe alarak, liyakat ve başarı değerlendirilerek yükseltilir. Böylece bu ayırım ortadan kalkar. Çoğu yerde subayların çocukları astsubayların çocuklarıyla oyun dahi oynamıyor. Lojmanlar ayrı.

Dünyanın birçok ordusunda bu sistem yapılmakta, ayırım ortadan kalkmaktadır.

Ankara, İstanbul orduevlerinde generaller için özel alan bulunmaktadır. Misal Fenerbahçe Orduevi içinde generaller için villalar vardır. Tüm ihtiyaçları Askeriye’ce karşılanır. Arabaları, korumaları, her şeyleri. OYAK adlı kuruluştan emekli olan generalin yarısı kadar, subaylar, onların çeyreği kadar da astsubaylar tazminat alır. Neden bu ayırım? Herkes vatanı için mücadele etmiyor mu? Herkes görev yaptığının karşılığını maddi manevi almıyor mu? Bu ayırım mutlaka ortadan kaldırılmalıdır.

Generaller zaten emekli olduktan sonra bir yerlerin yönetim kurullarında görev alıyorlar. Milli Savunma Bakanımız ordu içindeki bu ayırımı ortadan kaldıracak bilgi ve birikime sahiptir. Dedik ya, erler hariç diğerleri fakülte mezunu olma şartı konur, başarı ve liyakata göre rütbe alır, teğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay ve general olur.

Gerek işyerlerinde ve gerekse lojman, orduevi, kamp vs de subay ast subay ayırımı ortadan kaldırılacak bir sistem getirilmelidir. Kahraman askerlere selam olsun...