VELİ ALTINKAYA


SUAT KILIÇ’IN İKİ TESPİTİ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Cuma akşam KAYSO’nun geleneksel “Sanayi Gecesi” vardı. Geceye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı. İki bakandan biri Samsun, diğeri Rizeli... Suat Kılıç bunun için Kayseri’yi ve Kayserilileri övdüğü konuşmasının bir bölümünde “Bugün kısmetinize Karadenizli iki Bakan düştü” diye espri yaptı...

Suat Kılıç konuşmasında özellikle iki konunun altını çizdi. Bunlardan ilki Başkan Özhaseki’nin yaptığı spor tesisleri... Bakan mealen, “İlk kez Kayseri’de uygulanan dönüşümle kazandığımız modern spor tesislerini şimdi ülkemizin 23 şehrinde uyguluyoruz. Bunlardan bir bölümünü belediyelerle, bir bölümünü ise TOKİ ile yapıyoruz” diyor.

Başkan Özhaseki Kayseri ve Gençlik - Spor Genel Müdürlüğü’ne stat, spor salonu, yüzme havuzu, idari bina, atletizm pisti gibi 10 ayrı modern spor tesisi kazandırdı... Eski stat yıkılmak üzereydi, spor salonunun çatısı akıyordu, yüzme havuzu buz gibiydi. O tesislerden şimdi Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nın oynandığı modern tesislere geçildi... Ankara’nın bütçesinden tek kuruş çıkmadan hem de...

Şimdi bu proje 23 şehirde uygulanıyormuş. İşte bunun için Kayseri “model şehir.”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Bakan Kılıç’a Palandöken’le ilgili sorduğu soruda olduğu gibi Ankara Palandöken’e olimpiyatlar için 600 milyon lira harcayarak tesisler yaptı. Ama bizim 600 milyon liraya mal edeceğimiz Erciyes Projesi’ne Ankara’dan gelen para sadece 50 milyon lira. O da Başkan Özhaseki’nin aylardır sürdürdüğü girişimlerle sağlandı...

Diğer 19 şehre ise spor tesislerini TOKİ yapıyor. Yani Ankara destekli yapılıyor... Bunun hakkaniyetli olduğunu kimse söyleyemez.

Bakan Suat Kılıç Erciyes Master Planı’nın ve devam eden uygulamalarını yerinde ilk kez gördü... Hayran kalmış, Başkan Özhaseki’yi tebrik ederek buranın gerçek manada bir kayak merkezi olacağını belirtip ‘destek’ sözü vermiş. Bunu Sanayi Gecesi’ndeki konuşmasında da deklare etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da Kayseri tarihi ve Kayserililerle ilgili güzel şeyler söyledi.

Geceyi düzenlemesinden dolayı KAYSO yönetimini ve ödül alan tüm sanayicilerimizi tebrik ediyorum... Kayseri’de gerçekten güzel şeyler oluyor... Eee marifette biraz iltifata tabi. Bu güzelliklere katkı veren herkesi kutlarım.

 

VALİLİK ÖZEL İDARE’DEN NE-NELERİ ALACAK?

Büyükşehir belediyelerinin sayısını 16’dan 29’a çıkartan yasa il özel idarelerini lağvediyor. Sokaktaki insan il özel idarelerinin lağvedilmesi ile tüm menkul ve gayrimenkullerinin personeli ile birlikte büyükşehir belediyelerine geçeceğini zannediyor...

Öyle değil...

Kanunla Valilik bünyesinde yatırımları izleme birimi kuruluyor. Bir vali yardımcısının başkanlık edeceği bu birimde yeterince memur görevlendirilecek... Kalan çalışanlar norm kadroya göre Büyükşehir’e geçecek, artan olursa, Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek.

Peki ya menkul ve gayrimenkuller... Bunları, özellikle gayrimenkulleri ikiye ayırmak gerek. Menkullerde mallar kullananlara verilecek. Varsayalım özel idare bünyesinde 15 özel araç olsun, diyelim ki bunun 8’i Valilik bünyesinde kullanılıyorsa, o 8 araç valiliğe kalıyor, 7 araç belediyeye geçiyor. Halen il özel idaresinin kullandığı gayrimenkullerin bir bölümünün mülkiyeti İdare’ye, bir bölümünün ise Milli Emlak Genel Müdürlügü’ne ait. Milli Eğitim’e ait olanlar da var.

Henüz kanun yürürlüğe dahi girmedi. İdarenin lağvedilmesi 30 Mart 2014’den sonra. Günah almayalım, ama sanki şimdiden güya sessiz-sedasız menkul-gayrimenkullere ayar veriliyor.

Kanunda menkul ve gayrimenkullerin “kullanıcıların bağlı olduğu kamu kurumuna” verilmesi anlamına gelen cümleler var. Bu durumda devir komisyonu kurulmadan önce Valiliğin doğrudan kullandığı ne kadar araç varsa bunlar İçişleri Bakanlığı’na, Milli Eğitim’in kullandığı (okulları kastediyorum) okul yerleri ise bakanlığa devredilecek... Lojmanlar vs. de öyle... Vali yardımcıları, kaymakamlar ve diğer üst düzey yöneticilerin kullandığı lojmanların da İçişleri Bakanlığı’na bırakılması planlanıyor gibi. Hatta İGM binası dahil. Hele bir kanun yürürlüğe girsin, bakalım ne olacak?

 

VEKİL SAYIMIZ 8’E DÜŞER

1983’den bu yana vekil sayımız 7 ve 8’ken son seçimde 9 oldu... Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu Türkiye Milletvekilliği konusunda mutabakata varmış... Bu mutabakat anayasa metni haline dönüşürse 81 ilden 450 milletvekili seçilecek. 100 milletvekili de “Türkiye Milletvekili” sıfatıyla Meclis’e girecek.

Türkiye Milletvekilliği konusunda bir baraj uygulamasının olup olmayacağı belirsiz. Yüzde 10 barajı olursa muhtemel ki 100 vekil üç parti arasında pay edilir... Kayseri’de ise dengeler değişebilir. Bunları şimdiden konuşmak elbette erken. Ama eski oy oranları üzerinden hesap ettiğimizde, ülke barajını aşsa da yüzde 10’un altında oy alan bir parti Kayseri’den vekil çıkartamayabilir.

Bakalım anayasa değişikliği gerçekleşecek mi?

 

YÜKSEK SESLİ DEDİKODULAR

İçişleri Bakanlığı’na bağlı atanmış ve seçilmiş bazı birimler birkaç aydır sıkıntılı. Aslında herkes sıkıntının kaynağını biliyor, ama nedense kimse alenen konuşmuyor. En yukarıdan en aşağıya kadar bol bol ihbar mekanizması çalıştırılıyor, ya da dedikodu ediliyor. Dedikodular bazen Ankara’ dan gelen ‘özel yetkili kamu görevlileri’ ile okey masasında dahi yüksek sesle dillendiriliyor. Hangi birimleri kastettiğimi, ne demek istediğimi anlayan anlamıştır. Sanmayın ki burada yapılan dedikodular Boğazköprü’den öteye gitmez. Gidiyor, hem de Ankara’nın şahikalarına kadar gidiyor... Hem de belgeli ve kaynak gösterilerek... Bir süredir ikişerli gruplar halinde konuşulduğu sanılan konular, yakında gazete manşetlerinde TV ekranlarında da konuşulmaya başlanırsa şaşmam. O zaman şimdilik olaylara kulak tıkayanlar da devreye girse ok yaydan çıkmış olur.