VELİ ALTINKAYA


‘SİZE KÖYDEN GELİN DİYE DAVETİYE Mİ GÖNDERDİM?’

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri, 60’lı yıllardan itibaren ilçeleri ile komşu illerden göç almaya başladı. O tarihlerde şehir merkezinin nüfusu 100 bin civarındaydı. Ağırlıklı olarak ‘yilli’lerden oluşan şehirde çoğunluk birbirini tanırdı.

Mehmet Çalık, Adalet Partisi’nden 1963’de belediye başkanı seçilince Gültepe, Yıldırım Beyazıt, Uğur Evler, Yıldız Evler, Fuar tarafı, Yeşil Mahalle gibi bölge halkının bitmek-tükenmek bilmeyen isteklerinden adeta bunalmıştı. Köylerinden veya çevre illerden gelenler bir yakınlarının ve tanıdıklarının hisseli tapulu arazilerine veya hazine-vakıf arsalarına bir gecede briketten tek katlı evler inşa etmişti.

Başkan Çalık, mahallelerine geldiği zaman hep birlikte yol, su, elektrik, ulaşım gibi hizmet istiyorlardı. Hatta zaman zaman Başkan’a karşı seslerini yükselttikleri de olmuş.

Bir defasında kaçak gecekondu yapan onlarca kişinin taleplerinden bunalan Çalık, “Size kim köyünüzden gelin dedi. Telli duvaklı davetiye mi gönderdim size, köyünüze geri gidin” demiş.

Sonra Adalet Partililer birbirine düştü. Parti 1973’de Çalık yerine Merkez İlçe Başkanı Hacı Mustafa Ömerli’yi aday gösterdi. Çalık da öfkeyle bağımsız aday oldu ve CHP’den Niyazi Bahçecioğlu kazandı belediye başkanlığını...

Niyazi Bey kazandıktan sonra Çalık’ın mesafeli durduğu ‘köylülere’ daha bir sıcak davranarak taleplerinin bir bölümünü karşıladı. Niyazi Bey, parti politikası gereği de yeni yeni gecekonduların yapılmasını adeta görmezden geldi.

İşte o gecekondular 90’lı yıllarda dönüşmeye başladı.

Dün ‘yilli’ler dedelerinden kalan ‘milk’ dedikleri mülklerin imara açılması ile zenginleşirken, 90’lı yıllardan itibaren çevre ilçe, köy ve şehirlerden gelen ‘köylüler’ gerek 2981 sayılı İmar Affı Kanunu, gerekse diğer uygulamalar ile tapu veya yerine geçen belge aldıkları mülklerinin ‘parsel’leşmesi sonucu ‘yilliler’ kadar olmasa da ev sahibi olmaya başladılar.

60’lı yıllarda kurulan o gecekondu mahalleleri 1990’dan itibaren özellikle de Büyükşehir Kanunu ile merkezde iki ilçenin kurulması ile birlikte kentsel dönüşüme tabi tutuldu.

Melikgazi, kentsel dönüşümde Kocasinan’dan yıllardır bir adım öndeydi. Kocasinan da son yıllarda hamle yapmaya başladı. Büyükşehir’in Kocasinan bölgesinde dönüştürdüğü Sahabiye ile birlikte ilçede Yunus Emre, Ahi Evran, Ziya Gökalp, Uğur Evler, Seyrani gibi mahallelerde belediye eliyle kentsel dönüşüm başladı.

Aslında Bekir Yıldız’ın ilk belediye başkanlığı döneminde Barbaros Mahallesi’nde balyozla evler yıkıldı ve daha çok da müteahhitler ve kooperatifler yoluyla dönüşüm sağlandı. 90’lı yılların ortalarından itibaren 2015’e kadar hemen her gecekondu mahallesinde binlerce üyeli kooperatifler vardı. Bunların Yıldırım Beyazıt’ta, Yenişehir’de, başarılı örnekleri de oldu. Tabi içlerinde kötü örnekler de var...

Bu uzunca girişten sonra gelelim Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’ın kentsel dönüşümle ilgili basın toplantısına...

Bakan Çolakbayrakdar ‘20’lik delikanlı gibi’ giyinmiş, kürsüye (sahneye) hâkim yaklaşık 45 dakikalık bir kentsel dönüşüm sunumu yaptı. Her mahalle için görseller çok güzel hazırlanmış. Kentsel dönüşüme tabi tutulan mahallelerin önceki hali ve bugünkü durumları gayet güzel görüntülenmiş. Evleri teslim olanlarla kısa kısa röportajlar yapılmış.

Özetle Başkan Çolakbayrakdar, yukarıda isimlerini verdiğim 5 mahallede 300 milyon lira harcayarak 850’ye yakın konutu dönüştürmüş.

Kentsel dönüşüm çok kolay değil. Her şeyden önce sabır ve zaman istiyor. ‘Yaptım, yapacağım’ demekle olmuyor. Bir mülk sahibi sizi mahkemeye verirse yıllarca uğraşıyorsunuz. Veya birkaç metrelik mülkün onlarca varisine ulaşmak bazen yıllarca mümkün olmayabiliyor. Onun için kentsel dönüşüm gerçekten ‘iğneyle kuyu kazmak’ gibi sabır ve zaman isteyen bir iş...

Kentsel dönüşümü tamamladığında Kocasinan’ın çehresi eminim değişir. Sahabiye’nin, Gaziosman’ın, Yavuzlar’ın, Yunus Emre’nin kısmen Yenişehir’in, Yeşil Mahalle’nin, Mithatpaşa’nın, Zümrüt’ün, Boztepe’nin, Sancaktepe’nin, Oruç Reis’in, Argıncık’ın hatta Dilaverpaşa’nın, Fevziçakmak’ın dönüşümünü önümüzdeki 15-20 yılda tamamlayabilirsek, 2040’ın-2050’nin Kocasinan’ını kimse tanıyamaz. Biz belki o günleri göremeyiz; ama çocuklarımız için Kocasinan her manada yaşanacak bir ilçe olur.

Konutların dönüşümü ile birlikte sosyal donatılar da yapılıyor belediyece. Elbette konutlarla birlikte fikri dönüşüm ve şehircilik kültürü de yenileniyor, revize ediliyor.

Bu noktada ilçenin kuruluşundan bu yana görev yapan Ali İhsan Alçı, Bekir Yıldız, Mustafa Çelik ve mevcut Başkan Ahmet Çolakbayrakdar’a hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek de boynumuzun borcudur.

 

KULİS BULVARI

YENİ TIP FAKÜLTESİ VE DEKAN TEKLİFİ

Beş ay önceydi; bir ziyaretimde Başkan Büyükkılıç ‘şimdilik’ yazmamam kaydıyla “Şehir Hastanesi’ni, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı tıp fakültesine dönüştürmek istiyoruz. Bunun için Taner Yıldız Bakanımızla YÖK ve SB Rektörü ile yakın temastayız” demişti. 20 gün önce Kayseri’ye yeni bir tıp fakültesi kurulacağını bu köşeden duyurmuştum. ERÜ Tıp, Hacettepe Tıp’tan bu yana 50 yıllık birikimle Kayseri ve çevresine hizmet veriyor. NNYÜ Tıp’ın kanunu çıktı; yalnız hastane konusu çözülemediği için öğrenci alamadı. Şehir Hastanesi’nin tıp fakültesine dönüştürülmesi birçok açıdan Kayseri’nin ‘sağlık merkezi’ vasfını pekiştirecek. Vekilimiz Taner Yıldız, hastanede düzenlenen mütevazi törende tıp fakültesi girişimleri hakkında bilgiler aktardı. Bu tıp fakültesi kurulunca dekanlığına da Başhekim Prof. Dr. İlhami Çelik getirilmeli. Hoca bunu çoktan hak etti.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Yerli ve milli aşının mimarı Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin bulduğu aşının ‘fikri mülkiyet hakkı’nı devlete bırakması takdir toplamış.

00-Taner Yıldız ve Memduh Büyükkılıç’ın girişimleri ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehir Hastanesi’ni Kayseri’nin 3. tıp fakültesine dönüştürmüş.

00-Son haberler üzerine iki yeni müfettişin geldiği OSB ile ilgili Adliye süreci de yeni bir şikâyet üzerine hareketlenmiş.

00- Niğde’nin ulaşım master planını, Özhaseki’nin ricası üzerine Büyükşehir Ulaşım A.Ş. yapacakmış.

00-DDY, ihale aşamasına getirdiği Kocasinan bölgesindeki 2 üstgeçidin alt geçide dönüştürülmesi talebini ek olarak çalışmaya başlamış.

00-Cumhurbaşkanımızın 7 yaşındaki torunu Ali, babasıyla geldiği Erciyes’i ve kayak sevgisini Rize’de dedesine bol bol anlatmış.

00-KAYÜ Senatosu, Boğaziçi olaylarını kınayarak alkış almış.