VELİ ALTINKAYA


SİYASİLERİN SEVMEYECEĞİ BİR YORUM

SİYASİLERİN SEVMEYECEĞİ BİR YORUM


Son genel seçim öncesinde Belediyeden emekli bir tanıdığımla seçim sonuçlarına dair tartıştık. NTV’nin Cumhuriyet Meydanı’nda seçim değerlendirmesine yönelik programı vardı.

Meslektaşımın 9 milletvekilinin dağılımına ilişkin sorusuna mealen “AK Parti 6, MHP bir, CHP 1 milletvekili çıkartır. Sonuncu milletvekili ise AK Parti ile MHP arasında gider gelir” demiştim.

Sandıklar açıldığında böyle olduğunu gördük. AK Parti’nin 7. sırasındaki İsmail Tamer MHP’ nin 2. sırasındaki hemşehrisi eski valimiz Nihat Canpolat’tan yaklaşık bin 500 kadar fazla aldığı oyla Meclis’e gitmişti.

O gün bugündür  MHP fanatiği o hemşehrimle bir daha karşılaşmadım. Şimdi karşılaşsak muhtemelki yerel seçimle ilgili yine farklı şeyler söyleyeceğiz.

Genel seçim sürecinde MHP’li bir patronun yanında çalışıyordum. MHP o gün etkili olan bir ismi perşembe günü uğradı ve “Üç milletvekili tamam, dördüncüyü zorluyoruz” dedi. Seçimin son günü program yaptığımız 4. sıra milletvekili adayı da programa girmeden önce “Üçüncü sıradaki adayımız gitti, benim seçilmem de kılpayı gibi” demişti. Ona da NTV ekranlarında söylediğimi hatırlattım.

Yerel seçimler için bir tahminde bulunmak istemiyorum. İkili görüşmelerimde bu tahminimi herkese söylüyorum. Zira  bildiğimiz birşeyi yazdığımızda insanların zoruna gidiyor. Sonuçta sandık açılınca herkesin traşı gözünün önüne iniyor ama iş işten geçiyor...

İl başkanlarına adaylara “Oyumuz şuna ulaştı. Kesin kazandık” diye “serinlik” verenler sandıkların açıldığı akşam, önceki sözlerinin yanlış çıktığını görtopu hemen taca atacak bir formülü devreye sokuyor.

Aylar önce ilçelerde yarışın geçeceği iki partiyi ifade etmiştim. O doğrultuda yine ilçe ilçe ilk iki sıradaki partiyi önceki seçim sonuçları ve gözlemlerim çerçevesinde takdirlerinize sunmak isterim.

İncesu’da yarış AK Parti ile MHP, Yeşilhisar’da AK Parti- CHP, Yahyalı’da AK Parti-SP, Develi’de AK Parti-MHP, Tomarza’da AK Parti-MHP ve CHP, Sarız’da MHP-AK Parti, Pınarbaşı’da MHP-AK Parti, Bünyan’da AK Parti-MHP, Akkışla’da AK Parti-CHP, Felahiye’de AK Parti-MHP, Özvatan’ da AK Parti-MHP, Sarıoğlan’da AK Parti-CHP, Hacılar’da AK Parti-MHP, Talas’ta AK Parti- MHP, Melikgazi’de AK Parti- MHP ve Kocasinan’da AK Parti-MHP arasında yarışın geçmesi bekleniyor.

Takdir milletin. Ancak, zannıma göre CHP’nin Yeşilhisar, Tomarza, Sarız, Sarıoğlan ve Akkışla’da “iyi oy” alacağını sanıyorum. Ama, bu oy  partinin kazanmasına yeter mi bilemem.

SP’nin Yahyalı’da “iyi oy” alması muhtemel...

MHP’nin ise Sarız, Pınarbaşı, Bünyan, Felahiye, Özvatan, Talas ve Develi’de “iyi oy” alacağını sanıyorum.

Diğer partiler için ifade ettiğim gibi bu “iyi oy” MHP’nin burada kazanmasına yeter mi bilemem..

AK Parti’nin hiçbir ilçede 3. parti olacağına ihtimal vermem. İktidar partisi  AK Parti Büyükşehir dahil 17-0’da yapabilir. Yukarıda zikrettiğim üç siyasi partimizin “iyi oy” alacağını söylediğim ilçelerde bir sürprizle de karşılaşabilir...

AK Parti cenahı bir ilçe hariç diğer ilçeleri kazanacaklarına inanıyorlar.

MHP’nin etkin çevreleri 8-10 ilçeyi kazanacağı inancında. Büyükşehir adayı ve çevresindekilerde “kazandığına” inanmış gözüküyor.

CHP’liler 4-5 ilçede iddialı gözükürken, yüksek sesle dillendirmeseler de Büyükşehir’de % 20 oya ulaşacakları kanaatindeler.

SP Yahyalı’yı “kazandığı” inancında...

Yukarıdaki yorumlarımdan hiçbir partinin memnun olmayacağını biliyorum. BBP “Biz hiçbir yerde yok muyuz?” diyordur... Zira, BBP Kocasinan adayı da kazandığına inananlardan...  Sonuçta  hepimiz milletin iradesini baştacı etmekle mükellefiz. Hayırlısı olsun...

00- Kayseri yarın nevruzu sağduyu ile kutlayacakmış.

00-AK Parti tarkafından yapılan ankete göre, Parti 15 ilçe ve Büyükşehir’i kazanıyormuş.

00-MHP’liler Büyükşehir’de oy oranının % 38 (MHP)-% 41(AK Parti) olduğuna inanıyormuş.

00- 20 yıl kadar önce verdiği vaazlarla Kayseri’de “Küçük Fethullah” olarak bilenen  Prof. Ahmet Keleş’in Cemaat ve Gülen’le ilgili sözleri ilgi çekmiş.

00- Cemaate yakın bazı etkili çevreler (daha çok da sermaye grupları) 30 Mart seçimleri konusunda “her saça göre tarak” vuruyorlarmış.

00-   Mustafa Alan KESOB’un seçimlerinde  aday olmayacakmış.

“KÜÇÜK

 FETHULLAH”

Haftabaşında Star, dün de Sabah Gazetesi Prof.Dr. Ahmet Keleş’in konuşmalmarını manşet yapmış. İlk gün manşetti okuyunca Hocayı çıkartamadım. Bazı dostların hatırlatmasıyla,  Keleş’i tanıdım. Ahmet Keleş, 90’lı yılların ortalarından itibaren Argıncık ve sanayinin karşısındaki camide sık sık vaaz verirdi. Halk tarafından ses, söz ve hareketlerindeki benzerlik nedeniyle “Küçük Fethullah” olarak anılırdı. Cemaatte etkindi. Gülen’le doğrudan temas kurabilen nadir isimlerdendi. Demek ki yollarını ayırmış. Söyledikleri  ise imani, itikadi ve hukuki yönden yenilir yutulur türden değil...