SAMİ DAYANGAÇ


SICAK ÇORBA

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Günün çok erken saatlerinde mesaiye başlaması, her zaman işi düşünerek hareket etmesi ile kısa sürede gerek vatandaşın gerekse de ülke yöneticilerinin dikkatlerinden kaçmamış ve büyük takdirle de, çok başarılı olduğu Melikgazi Belediye Başkanlığı’ndan Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmiştir. Memduh Büyükkılıç, çalışmaları, sürekli vatandaşın içinde oluşu, samimiyeti, tevazusu ile zaten çok seviliyordu ve bunun göstergesi olarak çok iyi bir oy oranı ile layık olduğu koltuğa oturuyordu. O artık Büyükşehir Belediye Başkanı’ydı.

İl başkanlığı görevini üstlenmeden önce çok başarılı bir nöroloji uzmanıydı, parası olandan cüzi para alması, parası olmayanı asla geri çevirmemesi ile ne denli yufka yürekli ve hayırsever olduğunu da gösteriyordu. Ne Melikgazi Belediye Başkanlığı, ne milletvekilliği ne de Büyükşehir Belediye Başkanlığı kişiliğinde bir değişim yaratmadan, aynı tevazu içerisinde işten işe, ilçeden ilçeye, köyden köye koşarak ilçeleri 4’er kez ziyaret ederek eksikleri yerinde görmeyi, yerinde çözmeye şiar edinen bir başkandı.

Mehmet Özhaseki Bakan’ın, Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Erciyes Üniversitesi içinde öğrencilere sabahları sıcak çorba ve ekmek dağıtımı başlanmıştı. Atom Karınca bunu daha da ileri götürdü. Sıcak çorba uygulaması Kayseri Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve AGÜ’de de uygulamaya alındı. Yeterli mi? Bize göre evet olsa da Memduh Büyükkılıç'a yetmedi. Merkez Kütüphanesi’nde de sıcak çorba ve ekmek uygulamasını başlattı.

Üniversite kazanan gençlerin barınma sorunlarını büyük bir duyarlılıkla çözen, gerek misafirhanelerde ve gerekse otellerde kimsenin açıkta kalmaması için çabalayan Başkan Memduh Büyükkılıç, gençlere verdiği önem ve değeri bir tık ileri taşıyarak çorba ikramını yaygınlaştırması her türlü takdirin üzerinde olsa gerek.

Çorba diyip geçmeyelim, sadece devletten aldığı kredi ile yaşamını sürdüren dar gelirli pek çok gencimiz var. Gidin sabah çorbası almaya gelenleri, yüzlerindeki mutluluğu görün. Bu arada çorba alanların hepsinin dar gelirli olduğunu iddia etmiyoruz. İşi olur, vakti dar olur, Memduh Başkan’ın bu ikramından yararlananların sayısı tahminlerin ötesinde.

Kayseri, belediyecilik anlamında pek çok ile örnek olmuş, Kayseri modeli olarak anılan örnek projeleri olan bir şehir olmuştur. Bir çay simitin kaç liradan satıldığını bilerek, bu büyük hizmetin de örnek olacağını, olması gerektiğini düşünüyor, gençlere verdiği önem ve değeri göstermesi açısından yapılan bu ikramın çok değerli bir iş ve hayır olduğunu düşünüyor ve Memduh Büyükkılıç'ı yürekten kutluyoruz.