VELİ ALTINKAYA


SELÇUKLU ANITI’NA ÖNERİ...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri, tıpkı Anadolu gibi yaklaşık bin yıldır ‘Türk Yurdu’. Kayseri, Osmanlı’dan ziyade Selçuklular ve Beylikler Dönemi şehri olarak bilinir. Şehirdeki tarihi mekânların yüzde 70’den fazlası Selçuklu ve Beylikler döneminden kalma...

Anadolu Selçukluları’nın kudretli Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Kayseri’ye hususi bir sevgisi vardı. İbn Bibi, ‘El Evamirü’l Ala’iye Fi’l Umuri’l Ala’iye’ adlı ‘Selçuk Name’de Alaaddin Keykubat’ın Kayseri’ye bakışını uzun uzun anlatır.

Sultan Alaaddin yaz aylarını genellikle bugünkü Şeker Gölü’ne ve Erciyes’e hakim noktaya yaptırdığı Keykubat Tepesi’ ndeki sarayında geçirirdi. O sarayın kalıntıları Şeker Fabrikası’nın ekonomik katkısı ile gün yüzüne çıkartılmaya çalışılıyor.

Alaaddin Keykubat, Amid Seferi’nden önce büyük oğlu Erzincan Meliki Gıyaseddin Keyhüsrev yerine, küçük oğlu İzzettin Kılıçarsan’ı tahta çıkartmak istiyordu. Selçuklu emirleri de veliaht melikler arasında taraf tutunca Sultan 20’den fazla emirini idam ettirmişti.

İşte böyle çalkantılı bir dönemde Sultan Alaadddin Amid Seferi’ne giderken bugünkü Karpuzatan ve çevresinde ordusu için karargâh kurmuş, kendisi de sarayında Darü’l Hilafe, Azerbaycan, Şam ve Mısır’dan gelen elçileri huzuruna kabul etmek için hazırlık emri vermişti. O ziyafette, Gıyaseddin Keyhüsrev’in tahta çıkmasını isteyen emirler, Melikin annesi Mahperi Hatun’un desteğini de alarak Sultan Alaaddin’i zehirli kuş eti ile öldürmüşlerdi.

Sultan Alaaddin’in iç organları bugünkü Keykubat Tepesi’ne, naaşı ise Konya’ya götürülerek Alaaddin Tepesi’nde toprağa verilmiştir.

Mahperi Huant (Hatun) Sultan oğlunun hükümdarlığı döneminde bugünkü Hunat Külliyesi’ni adına inşa etmiştir.

Gelelim sadede...

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu Dedeman Ortaokulu’nun yerine güzel bir proje düşünüyor. Palancıoğlu, ortaokulu burada okumuş. Şimdi okul ve çevresinde neredeyse ikamet edilen konut hiç kalmadı. Dolayısıyla öğrenci de çok az.

Milli Eğitim Bakanlığı ile uzlaşılan projeye göre, eski okul binası yıkılıp Hulusi Akar Bulvarı üzerine yaptırılan 24 derslikli modern okul Milli Eğitim’e bağışlanacak. Dedeman’ın bitişiğindeki Nazmi Toker Okulu da korunarak kültür, sanat ve mesleki eğitim merkezi olarak hizmet verecek.

Başkan Palancıoğlu geçtiğimiz ay sonunda projeyle ilgili Başkan Özhaseki’yi de brife etti ve her türlü desteğini aldı.

Burada yerin altına iki kat otopark yapılacak. Üstte ise güzel bir park ve toplantı alanı inşa edilecek. Bu alanda bir de Selçuklu Anıtı olacağını söyledi Başkan Palancıoğlu...

Bu projede, ‘Selçuklu Anıtı’ fikri de çok doğru. Palancıoğlu’ nu tebrik ediyorum. Sanıyorum kafasında Selçuklu Anıtı ile ilgili bazı fikirler de oluşmuş.

Bir kere bu anıtın uygun bir yerine yapılacak kaide ile şehrimizdeki tüm Selçuklu eserlerinin listesi, mümkünse maketleri de yer almalıdır. Yine anıt üzerinde veya kaidesinde Sultan Alaaddin’in mezarının da bulunduğu Keykubadiye Sarayı ve birkaç yüz metre ilerideki Mahperi Hatun Külliyesi’ne vurgu yapılacak bir çalışma iyi olur diye düşünüyorum.

Kayseri, maalesef tarihi zenginliği ile yeterince turist çekemiyor. Şehir meydanına 200 metre mesafedeki böyle bir alanda yapılacak Selçuklu Anıtı ve müştemilatı, eminim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecektir. Bir turist veya vatandaş o anıtı ziyaret ettiği zaman Kayseri’deki Selçuklu eserlerini görmüş gibi olmalıdır. Burada Selçuklu eserleri ile ilgili dijital bir sunum alanı da oluşturulabilir.

Palancıoğlu akademi kökenli, yurtdışında doktora yapmış bir siyasetçi, belediye başkanı. İnanıyorum ki Dedeman Ortaokulu’nun yerine yapılacak park, toplantı alanı, Selçuklu Anıtı ve müştemilatı gören herkesin takdirini kazanacaktır.

Orduevi karşısındaki, eski hal binasının yerine 25 yıl önce inşa edilen yapılar hiç hoşuma gitmiyor. Bu binaların istimlâki artık mümkün değil. Ama Dedeman’ın yerine yapılacak parkın ana girişi Hunat Kulliyesi istikametinde şekillenirse o çirkinlik de bir anlamda kamufle edilir. Sivas Caddesi’nden Telekom istikametine dönüşün, hatta o aradaki yolun da yeniden gözden geçirilmesi çok daha isabetli olacaktır.

‘Haritacı, Plancı, Mühendis’ olan Palancıoğlu Başkan’ın 50-100 yılda bir ortaya çıkabilecek böyle bir arsaya yapılacak projeyi ihaleye çıkmadan kamuoyunun takdirine sunacağına da inanıyorum.

Bu proje ile mevcut okul binasının doğusunda kalan ve şimdilerde gayrı nizami otopark olarak kullanılan boş arsada sahnelerince inşallah iyi değerlendirilir.

 

KULİS BULVARI

DEVA’NIN LİSTESİ NİYE ONAYLANMADI?

Ali Babacan’ın DEVA Partisi uzun süren il başkanı arayışından sonra, Begüm Başmısırlı’yı ‘kurucu il başkanı olarak’ eylülde göreve getirdi. Begüm Başmısırlı DEVA İl Başkanlığı’na atanalı 3,5 ay oldu. Parti 29 Aralık’ta 46 il ve doğal delegelerin katılımıyla 1. Olağan Kongresi’ni yaptı. Kayseri, il-ilçe teşkilatları kurulmadığı için kongreye delege gönderemedi. Aralıkta Begüm Başmısırlı’ya listelerin son durumunu sordum. Mealen, ’ İl yönetimimiz hazır; merkez ilçeler de tamam. Taşrada üç-dört ilçeyi de bitirip genel merkezin onayına sunacağız. Yıl çıkmadan listemiz onaylanır’ demişti. Yıl çıktı. Yeni yıldan da bir hafta geride kaldı. Başmısırlı liste yaparken partisine 5 bin başvurunun olduğunu söylüyor. İl binası dahi tutulan bir parti, varsa 5 bin talep içinden il ve merkez ilçe yönetimlerini 4 ayda niye oluşturmaz? Sahi Begüm Hanım ve Genel Merkez ne bekliyor?

 

Mış… Miş… Muş…

00-’Kredi görüşmeleri tamam’ denilen Kayseri-Ankara YHT ihale sürecinin Başkan Özhaseki tarafından bizzat takip edilmesi isteniyormuş.

00-AK Partili ‘Büyüklerimiz’ Başkan Büyükkılıç’ın makamında önemli konuları masaya yatırmış.

00-MHP’li Vekil Baki Ersoy BJK yöneticisinin kendisi ve kardeşi ile ilgili iftira attığının kamera kayıtları ile sabit olduğunu söylemiş.

00-Başkan Büyükkılıç ilçe belediye başkanları ile tek tek 2021 planlaması yapacakmış.

00-Meclis’in 26 Ocak’a kadar tatilde olması nedeniyle, nadir gördüğümüz vekillerin salgın şartlarına göre halkın derdini dinlemesi bekleniyormuş.

00-OSB mali kongresi öncesi Nursaçan’ın muhalifleri imza topluyormuş.

00-Serdar Altıntuğ’un ayrılması ile boşalan Büyükşehir İmar A.Ş.’nin başına İmar ve Şehircilik  Daire Başkanı Ali Süslü getirilmiş.