VELİ ALTINKAYA


ŞEKER YÖNETİMİ MAHKEMEYE RAPOR SUNACAK

ŞEKER YÖNETİMİ MAHKEMEYE RAPOR SUNACAK


Bir ara seçim furyası oldukca yoğundu. Şeker Fabrikası Kayyum Heyeti Başkanı Hüseyin Akay Kay-Tv’de mealen “Seçim tarihi henüz belli değil. Bizi görevlendiren Mahkeme’nin kararı da maalesef bazı çevreler tarafından yanlış yorumlanıyor. Karara göre 2013 yılının 31 Mayıs’ı itibariyle secim takviminin belirlenmesi gerekiyor.Yani mayısa kadar seçim yapılacak diye bir karar yok. Mayıs sonunda takvim belirlenecek” demişti.
 Dün Hüseyin Akay’la kısa bir telefon görüşmesi yaptım. Yoldaydı. Daha önce yaptığımız görüşmede Mayıs 2013 öncesinde Mahkeme’ye yeni bir rapor sunacaklarını   ve Mahkeme’nin alacağı karara göre hareket edeceklerini söylemişti.
O raporun ne olduğunu sordum. Hüseyin Bey mealen, ” Henüz sezonu yeni kapattık. Hesaplarımızı toparlayacak, mali ve  genel konularla  ilgili bir raporu Mahkeme’ye sunacağız. Mahkeme bu rapor üzerine yeni bir karar verebilirde, vermeyebilirde. Yeni bir karar verirse bu karara hepimiz uymak zorundayız. Eğer bir karar verilmeyecek olursa yönetim kurulumuz mayıs sonunda  toplanarak  Kooperatifin uygun  bir zamanda kongre yapmasına ilişkin  takvimi belirleyecek” dedi.
 Mahkeme’nin nasıl bir tavır takınacağını önceden kestirebilmek mümkün değil. Ama mevcut karardan hareketle bir takvimin belirlenmesi sözkonusu olursa en erken yaz aylarında (ramazanı da hesaba katmak lazım) engeç sonbaharda Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin bir genel kurula gitmesi mümkün gözüküyor. Tabi özellikle de Fabrika’nın mali tablosu önemli. Bu tabloda eskiyle kıyas götürmeyecek derecede bir iyileşme olduğunu biliyoruz. Bizim bilmediğimiz bir anormallik yoksa (Ki olduğunu sanmam) genel kurulda çok uzatılmadan yapılmalıdır. Kaldıki genel kurul anında ve seçim sürecinde de hem mevcut yönetim, hem de diğer taraflar Fabrika ve ortaklıklarının düşürüldüğü mali durumu pancar çiftçisine tek tek anlatacaktır. Çiftçi de elini vicdanına koyar ve buna göre hüküm verir.
GALLELİ LİSTELER
Bizim köyde, bugday, çavdar ve ‘yazlık’ dediğimiz  daha kısa sürede ürün veren kırmızı buğdayın değişik bir türünden oluşan yapıya “Galle” denirdi...
 TOBB’a bağlı odalarda bazı meslek grupları amma da galleli olmuş.
NACE Sistemi AB standartları çerçevesinde bazı normları beraberinde getiriyor. Bu sisteme göre bir grubun en az 150 üyeden oluşması lazım. Bildiğim kadarı ile 150 ile 400 arasındaki üye yapısı  5 meslek komitesi üyesi seçecek. Bu 5 kişinin içinden de 2 meclis üyesi seçilecek. 400’ü geçen gruplarda meslek komitesi sayısı 7, meclis üyesi sayısı ise 3 oluyor.
AB kodlamasına göre kimin- le kimi yan yana getireceğiniz belli. Örnek, portakalla aynı familyadan olan narenciye ürünleri, ya da elmayı-armutu bir araya getirmenizin mahsuru yok. Ama, buraya pırasayı, ıspanağı ekleyelim dediğinizde iş karışıyor.
Bazı listelerde karışık olmuş. KTO’da yönetim muhalifi olarak bilinen bir isim önceki gün aradı ve  bu noktada 25 grubun hiçbir standarda uymadan yapıldığını iddia etti. Hatta yıllar önce vefat etmiş isimlerin dahi listede yer aldığını söyledi. Örnek olarak da on yıl kadar önce aramızdan ayrılan Şaban Fazlıoğlu’nu gösterdi. O isim NACE sistemi için “Hikaye, göz boyama sistemi” diyor. Evet belliki bu iddialar seçim sürecinde de çok konuşulacak.
 KTO üzerine hesap yapanlara bazı soru ve ipuçları vermek istiyorum. Bu sorulara cevap bulmadan yola çıkanlar  yağmurun, karın, olduğu bu mevsimde fırtınaya yakalanabilirler. Geçtiğimiz ay DEİK’in toplantısının yapıldığı haftasonu TOBB Başkanı ile Kayseri üzerine kimler ne görüştü ve nasıl el  sıkıştı?.. Bu cevabı bilmeyenlerin adımı münferit hareket olarak kalır. Kendi gruplarında başarsalar dahi bu,  münferit bir başarı olarak karşımıza çıkar.
Mış… Miş… Muş…
00- Bazı eski ve yeni oda başkanları dün Ankara’daymış.
00- KTO’da bazı meslek gruplarında “Deve dişi gibi isimler” karşı karşıya geliyormuş.
00- KTO’da hayatını yıllar önce kaybetmiş bazı isimler bile hala listelerdeymiş.
00- OSB’deki yemek zehirlenmesi adli soruşturmaya dönüşmüş.
00- Yargı mensupları da “Yıpranma hakkı” istiyormuş.
00- Kayseri Şeker yönetimi  seçim takvimi ile ilgili mahkemeye yeni bir rapor vermeye hazırlanıyormuş.
00- ERÜ, sahasında Avrupa’nın dahi en önemli  genetik merkezini hizmete sokmaya hazırlanıyormuş.
ERGÜN ÖZCAN
HAKSIZ MI?
Ergün Özcan  atadan CHP’li. Bazı haklı eleştireleri nedeniyle  CHP İl Örgütü tarafından disiplin kuruluna sevkedildi. Disiplin Kurulu da kınama cezası verdi. Özcan anlamlı bir savunma ile Yüksek Disiplin Kurulu’na itiraz etti.Bakalım ne çıkacak. Özcan önceki gün geç saatlerde gönderdiği bir açıklama ile partisinin Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ü PKK’lı teröristlerin cenazelerine olan ilgisi nedeniyle kınamış. Şimdi bakalım aynı disiplin süreci teröristlere “İyi çocuklar”, ”İyi arkadaşlar” diyen Hüseyin Aygün için çalıştırılabilecek mi?. Aygün’ün çıkışlarından CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu’nun da rahatsız olduğunu biliyoruz. Keza aynı şekilde aceba Kulkuloğlu’da disipline sevkedilecek mi?.. Sanmam... Genel Başkan Çin’den döndükten sonra Aygün’un kulağını dolaylı olarak çekecek ve herşey unutturulacaktır.