SAMİ DAYANGAÇ


SEÇİM SONUÇLARI 


          Ülkemizde yapılan yerel seçimlerde ana muhalefet partisi birinci parti olmayı başardı.2009 yılında iktidar partisi % 38.5 düşerken 2011 yılında oylarını yeniden % 47 ye çıkarmıştı. Verilen mesajlar doğru analiz edilirse yeniden oy oranını yükseltebilir.

İllere bakarsak kıymetli okur İstanbul da Chp % 51 oy alırken Ak Parti adayı % 39 oy aldı. Dem Parti hemen devreye girerek İstanbul'un kazanılmasında kendilerinin katkıları ile sağlandığını açıkladılar. Ankara'da Chp adayı  % 60 oy alırken Ak Parti adayı % 31 oy aldı. İzmir de ise Chp adayı % 49 ,Ak Parti adayı % 37 oy aldı.Adıyaman,depremden çok  etkilenen bir şehir,devlet büyük yardım ve destek verdi,hızla konutlar yükseliyor,oyunu Chp ye verdi.

Sayılara bakarak Ülke genelinde Chp oyların % 37.74 ünü alarak birinci parti oldu. Ak Parti % 35.49 ile ikinci, Yeniden Refah Partisi % 6.19 ile üçüncü ve Mhp de % 4.98 ile dördüncü oldu. Görüldüğü gibi büyükşehirlerde Dem Partisi Chp’ye destek verip seçimleri kazanmasında önemli bir figür oldu.

            Chp 47 yıl sonra birinci parti olarak seçimde ipi göğüsledi.1946 yılından beri ilk kez Manisa da seçim kazandı.

Ak parti 12 büyükşehir ve 12 ilde belediyeleri kazandı ve 45 olan il sayısını 24 e düşürdü.

Ülke genelinde 11 il belediyesini kadınlar yönetecek.

İktidar partisi seçim sonuçlarını iyi analiz ederse yeniden eski oy oranına kavuşur. Yola çıktıklarınla,yolsa bulduklarını değişme diye ikazlar yapılsa da pek tınan olmamıştı.Seçim sonuçlarını etkileyen en önemli faktör adayların kim oldukları olması gerekirken bize göre seçim sonuçlarını belirleyen faktör ekonomi,geçim,emekliler olduğudur.Sanki yerel seçim sonuçlarının emeklilere maddi getirisi olacak gibi düşünenler kadar,küsenler,oy kullanmaya gitmeyenler,adayları beğenmeyenler,kibir,kasıntı bazı adaylarda görülmüş ve sonuç böyle çıkmıştır.

          Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rekor istedikçe bu rekoru ana muhalefet kırmış gözüküyor. Seçimler sonrası zamlar geliyor korkutması,emeklilerin eziliyor söylemi tepki oyları olarak dönmüş görülüyor.Cumhurbaşkanımız artık ekonomi yönetimine mi el atar,değişikler yapıp vatandaşlara güven veren, karşılığı olanları mı görevlendirir bilinmez.Ama Süleyman Demirel'in dediği her zaman geçerlidir.Tencere getirir ve götürür.

 

GÜNÜN SÖZÜ: “Bazıları uzaktan mı adamlar, adamlıktan mı uzaklar?”